ÇAPRAZARA işlevi, bir aralığı ya da bir diziyi arar ve bulduğu ilk eşleşmeye karşılık gelen öğeyi verir.
ÇAPRAZARA Formülü Nedir? Excel ÇAPRAZARA (XLOOKUP) formülü, Microsoft Excel'in yeni bir formülüdür ve Excel 365 sürümüyle birlikte kullanıma sunulmuştur. Bu formül, önceki DÜŞEYARA-YATAYARA formüllerinden farklı olarak, daha esnek ve güçlü bir şekilde arama yapmak için tasarlanmıştır.
Excelde en çok kullanılan yedi fonksiyondan biri de DÜŞEYARA'dır. Fakat Microsoft artık onun yerini de alan buna YATAYARA'yı da dahil edebiliriz.
Herkes bu fonksiyonu öğrenmek kullanmak istedi, kimileri doğru kimileri yanlış kullandı kimileri kullanımını hiç anlayamadı bile. 2019'un Ekim ayında artık çok daha basit ve işlevsel bir fonksiyon hayatımıza girdi; ÇAPRAZARA, hem DÜŞEYARA ve YATAYARA'nın yaptığını yapıyor, hem de isterseniz aradığınız veriyle ilgili ...
İNDİS ve KAÇINCI, DÜŞEYARA işlevinin ihtiyaçlarınızı karşılamadığı birçok durumda iyi seçeneklerdir. İNDİS/KAÇINCI işlevlerinin en önemli avantajı, arama tablosunun herhangi bir konumundaki sütununda yer alan değerleri arayabilmenizdir.
İlgili 36 soru bulundu
Belirli bir değer için tablonun en üst satırını veya bir dizi üst satırını arar ve belirlediğiniz tablo veya dizideki satır ile aynı sütundaki değeri verir. Karşılaştırma değerleriniz veri çizelgesi üzerinde bir satırda yer alıyorsa ve belirli bir sayıda aşağı satıra bakmak istediğinizde YATAYARA işlevini kullanın.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
İlk Excel 1978'de VisiCalc olarak karşımıza çıkıyor. 1978 yılında Harvard Business School öğrencisi olan Dan Bricklin Günümüz Modern Excel'in Babası , vaka çalışması için bir analiz görevi yapmak zorunda kaldı.
Yatay arama. Bir aralığın ilk satırında bir anahtar arar ve bulunan sütunda belirtilen hücrenin değerini döndürür.
Tek şarta bağlı hesaplama yapmak için kullanılan EĞER formülü; =EĞER(Hücre Adresi ve şartı; Şart doğru ise yapılacaklar; Şart yanlış ise yapılacaklar) şeklindedir. Örneğin: A2 hücresinde 100 rakamı varsa: =EĞER(A2>=50 ; A2*0,10 ; A2*0,05) formülü aşağıdaki gibi okunur.
Hücre Sabitleme demek aslında hücre adresinin aralarına $ işareti koymaktır. $A$1 gibi. Artık böyle bir formülle 2000 satırda kopyalama yapınca Doviz Kuru alanı formülü sabit kalırken $ işareti koymadığımız Maaş alanıda diğer maaşları kapsayacak şekilde formüller otomatik kopyalayacaktır.
Sütun İndis Sayısı, bir eşleşme bulunursa döndürülmesini istediğiniz arama sütununun sağında yer alan sütunların sayısıdır.
Ve işaretiyle (&) verileri birleştirme
= yazın ve birleştirmek istediğiniz ilk hücreyi seçin. & yazın ve tırnak içine alınmış boşluk kullanın. Birleştirmek istediğiniz bir sonraki hücreyi seçin ve Enter tuşuna basın. Örnek bir formül olarak =A2&" "&B2 formülü verilebilir.
Xlookup (Çaprazara) fonksiyonu Microsoft Office 365 ile gelen bir fonksiyon olduğu için önceki versiyonlarda (Office 2019, Office 2016, Office 2013, Office 2010, Office 2007...) yoktur. Bu yüzden fonksiyonu kullanabilmek için kullanmış olduğunuz Office versiyonu Microsoft Office 365 olmalıdır.
XLOOKUP işlevi, arama aralığında eşlemenin bulunduğu konuma dayalı olarak sonuç aralığındaki değerleri döndürür. Hiçbir eşleme bulunamazsa en yakın eşlemeyi döndürür.
ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar.
Rows satırlar demektir. Rows(1) 1. satırı temsil eder. Row satır numarasını öğrenmeye yarar.
Excel düşeyara fonksiyonu kullanımı
Excel'de bir tablo içinde aradıklarımızı kolay şekilde bulmak için DÜŞEYARA fonksiyonunu kullanırız. İngilizce karşılığıyla VLOOKUP olarak kullanılan bu işlev, Excel'in bir sütunda belirli bir değeri aramasını sağlar.
Mevcut değil anlamına gelir. Herhangi bir ögenin ya da komutun mevcut olmadığını göstermek amacıyla kullanılır.
### hatası Excel'de, yazdığınız rakamların hücre genişliğine sığmadığı anlamına gelir. Excel'de "####" sembolü, hücredeki sayısal değerin hücre boyutundan dolayı hücre genişliğine sığmadığını ve tamamen görüntülenememesini ifade eder.
Microsoft Excel, Microsoft tarafından Microsoft Windows ve Apple Macintosh işletim sistemleri tabanında çalışmak üzere yazılan ve dağıtımı yapılan bir tablolama programıdır (spreadsheet).
Online olarak Excel öğrenmek diğer iki seçeneğe göre daha kolaydır. Online alınabilen Excel eğitimleri, belirli bir sırada ve başlangıçtan ileri düzeye doğru gittiği için, istediğiniz konudan başlayıp, uygulama dosyaları üzerinden adım adım ilerlersiniz. İş dünyasının kuşkusuz ki vazgeçilmez programı Microsoft Excel.
EĞERSAY FORMÜLÜ
Verilen ölçütlere uyan bir aralık içindeki boş olmayan hücreleri sayar. ∎ Belirtilen aralıktaki değerleri belirtilen ölçütü sağlayan hücrelerin sayılmasını sağlar. Yazılışı: =Eğersay(Aralık;“Şart”) =Eğersay(A1:A10;“10”)-> A1 ile A10 arasında 10 olan değerlerin sayısını verir.
Tablo_dizisi (table array): Aranılacak değerin verisinin olduğu alan. Sütun_indis_sayısı (Column index number): Tablo_dizisindeki sütun sayısı.
Tabloda bir değeri bulmak için DÜŞEYARA işlevini kullanırız. Bunu biraz açalım: aradığımız herhangi bir veriyi bir tabloda/veri aralığında arayıp, eğer o tabloda aradığımız veri varsa karşılığındaki bir sütundan veri almak istediğimizde DÜŞEYARA işlevini kullanırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri