Çaresiz hissedildiği anda yapılması gereken tek şey İslamiyet'e göre Allah'a sığınmaktır. Allah'a sığınmanın ilk göstergesi de ona dua etmektir. En çaresiz anda okunacak dua ile arınan Müslümanlar çaresini bulur.
Birçok kez deneyip istediği sonuca ulaşamayınca insan çaresiz hisseder. Aslında çaresizlik öyle insanın doğasında olan bir durum değildir. Çaresizlik de öğrenilen bir durumdur. Depresyon üzerine çalışan bilim insanlarının (Seligman ve Maier, 1967) yaptığı bazı deneyler bu öğrenilmiş çaresizlik durumunu da keşfediyor.
Mustafa Kemal ATATÜRK'ün dediği gibi “Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin. Kurtarıcı kendiniz olun.” Çaresizliğinizin çaresi, kendinize farklı açıdan, risk alarak ve cesaret ile bakabilmektir.
Öncelikle çaresizlik hissi öğrenilen bir duygudur. Çocukken öğrendiğimiz bu duygu, çocukluğumuzda geçerli olsa bile artık yetişkin biri için geçerli değildir çünkü yetişkin birinin her zaman seçenekleri vardır.
Çaresizlik, olumlu bir çözüme sahip olmama duygusudur. Mevcut koşullar karşısında çözümsüzlük hissidir. Çıkış yolu bulamama, aciz kalma, yetkin olamama durumudur. Çoğu zaman bu hisse kapılır ve kendimizi güçsüz hissederiz.
İlgili 26 soru bulundu
Öğrenilmiş çaresizlikten çıkış için kontrol edilebilir şeylere odaklanmayı ve kontrolü ele almayı öneriyor uzmanlar. Seligman, “Öğrenilmiş çaresizliğe tabii bir kimse pesimist ise çaresizliği depresyon halini alır. Optimistlerde ise bir başarısızlık, yalnızca kısa süreli bir moral bozukluğuna sebep olur” diyor.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Korku duygusu, bizlerin hayatta kalmasını da sağlayan en güçlü duygulardan biridir. Kişi, kendini korkutan ve tehdit eden bir durumla karşılaştığında, kaç ya da savaş mekanizmasını çalıştırır, böylece hayatta kalmaya çabalar.
Çaresizlik nedir bilir misin ? Kalbin kanatlanıp gittiği yere, bedenin gidememesidir . Çaresizlik nedir bilir misin ? Kalbin kanatlanıp gittiği yere, bedeninin gidememesidir.
Bu dua ise şu şekilde olmaktadır: "La ilahe illallahül'azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il'azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül'Arş-il-kerim." Bu duanın manası "Allah'ım beni bütün sıkıntılarımdan, sorunlarımdan kurtar. Şüphesiz ki sen her şeye kuvveti yetensin.
Gökhan Türkmen - Çareler Çaresiz.
Araştırmalara göre, davranışlarıyla sonucu kontrol edememe durumu bireylerde kan basıncında artma, kalp ritminde hızlanma ve bozulmalara yol açmaktadır. Abramson ve arkadaşları (1978) Heider'in yükleme kuramını temel alarak "öğrenilmiş çaresizlik" konusundaki modeli geliştirmişlerdir.
Öğrenilmiş çaresizlik, insanların hayatlarında tekrarlanan olumsuz deneyimler yaşadıklarında ortaya çıkabilir. Örneğin, bir kişi sürekli olarak reddediliyorsa veya başarısızlıklar yaşarsa, kendine olan güveni azalabilir ve öğrenilmiş çaresizlik hissi geliştirebilir.
Bebek fil kaçmayı defalarca dener, fakat kendisinin zinciri koparmaya da çiviyi sökmeye de gücü yetmez. Yıllar geçer, bebek fil büyür ve hala zincire bağlı şekilde bekler. Artık fil güçlüdür, zinciri koparabilecek ve kazığı sökebilecek gücü vardır fakat fil kaçmayı denemez bile. Çünkü özgür olamayacağına inanmaktadır.
Öğrenilmiş Çaresizlik Deneyi
Bu gruptaki köpekler kabinde kafalarının bir yanındaki paneldeki bir düğmeye basarak şoku kesme imkânına sahiptiler. Eğer 30 saniye içinde düğmeye basılamazsa şok kendiliğinden kesiliyordu. Bu köpekler düğmeye basmayı hızla öğrendiler ve gittikçe daha az sürede düğmeye basmayı başardılar.
Korku: İnsanın hayatta kalması için en gerekli duygu korkudur. Dış dünyadan gelen tehdit algısına karşı korkmak, çekinmek ve tedbir almak gerekir. Korku anında ve beklenmedik durumlarda insanlar allert(Alarm-uyarı) haline geçerler.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Kişinin duygularını, bedenini hissedememe hali. Kişinin varlığını ve yasamdaki anlamı sahip oldukları, edindikleri, ya da edinecekleri üzerinden biçimlendirme ve ilişkilerde duygusal olarak yalnız kalma durumu.
Çağımızın en yaygın psikolojik sorunlarından biri olan aleksitimi, Türkçede duygusal sağırlık anlamına gelmektedir. Bireyin hem kendi, hem de çevresindekilerin duygularını anlayamama, bu duygudan yoksun olması şeklinde tanımlanan aleksitimi, bireylerde duygusal bir boşluğa neden olmaktadır.
Kişinin, kendi ve diğer insanların hislerini algılama yetisinden yoksun oluşu 'Aleksitimi' olarak adlandırılmakta.
Öğrenilmiş çaresizlik; bir insanın, stresli bir durumu tekrar tekrar yaşadıktan sonra, o durumu değiştirecek herhangi bir şey yapamayacağına inanması sonucu pes etmesi olarak tanımlanabilir. Yaşananlar üzerinde hiçbir kontrolü olmadığını düşünerek, değişim ve düzeltme fırsatı olduğunda bile, harekete geçmeme halidir.
Öğrenilmiş iyimserlik, bireylerin yaşamları boyunca edindikleri deneyimler ve öğrenmeler sonucu oluşan, olumlu düşünme ve hissetme becerisidir. Psikolojide, özellikle olumlu psikoloji alanında önemli bir kavram olarak kabul edilir.
Öğrenilmiş çaresizlik, bir kişinin tekrar eden stresli durumlar yaşaması sonucunda ortaya çıkar. Bu durumunun pekiştiği bireyler, bu stresli durumları değiştirme ihtimalinin olduğu zamanlarda bile aksine inanırlar. Çaresiz ve zor durumda olma halini genelleyip motivasyon kaybına uğrar ve harekete geçmezler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri