Arka diş kırıkları genlikle köprü ve dolgu işlemi ile tedavi edilir. Dişin az bir bölümünde meydana gelen kırıklarda dolgu uygulaması tercih edilir. Dolgu malzemesi kaliteli olduğu sürece uzun yıllar sağlıklı bir kullanım sağlar. Arka dişler çiğneme fonksiyonu için kullanılan dişlerdir.
Dişte oluşan kırık dişin kök tarafına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkartılır ve o kırık dokuya tedavi uygulanır. Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir.
Hayatımızda hemen hemen bir kez dahi olsa dişimizin ucu mutlaka kırılmıştır. Küçük çaplı diş kırıkları arasında yer alan diş ucu kırıkları, genelde tedavi gerektirmemektedir. Ancak, görünümü bozan diş ucu kırıkları için dolgu tedavileri uygulanabilmektedir.
Dişetine uzanan kırıklar: Dişetine doğru uzanan fakat tam olarak dişetine ulaşmayan dikey yani vertikal diş kırıklarıdır. Çatlağın dişetine uzanmadığı durumlarda diş kurtarılabilir. Fakat dişetine kadar ulaşmışsa dişin çekilmesi gerekebilir.
Kırık bir diş, çekimi zorlaştırır, ancak çoğu durumda bu bir vazgeçme kriteri değildir. Genellikle küçük bir kolla kolayca kırık diş çekilebilir. Bu işe yaramazsa, diş hekiminin dişi tutmak için kullanabileceği özel penseler vardır. Azı dişlerinde bazen diş köklerinin hala birbirinden ayrılması gerekebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Ancak unutulmamalıdır ki, sorunun tam olarak tespiti ve uygulanacak işlemlerin programlanması için bir diş hekiminin muayenesi gereklidir. Oluşturulan diş tedavi tarifesine göre, 2023 diş hekimi muayene ücreti 315 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca tek kanal tedavisi ücreti 1170 TL, diş çekimi fiyatı ise 655 TL'dir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Dişin sadece ufak bir noktası kaybolduysa genellikle diş tamir edilebilir. Eğer bir kuronun veya onarılan dişin bakımını yapıyorsanız, çürükleri önlemeye yardımcı olarak dişleri güçlendiren ve florür içeren bir diş macunuyla dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi ile temizlenmesi önerilir.
Diş Kökü Ağızda Kalırsa Ne Olur? Diş kökünün ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasının ardından enfeksiyonlara neden olabilir. Kök ağızda kaldığı durumda ağızda kalan diş kökü, diş etine etki eder. Bu durum kemiğin bozulmasına, diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Kırık birazcık daha büyükse bir kaplama ile diş kurtulabilir. Sadece kökün kaldığı kırık durumlarında ise dişin çekilmesi en son düşünülmesi gereken seçenek olmalıdır. Çünkü diş çekimi ile beraber bölgede estetik ve fonksiyon anlamında kemik kaybı yaşanabilir.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Kırık diş tedavi edilmezse ne olur? Kırık dişin tedavi edilmemesi dişte sıcak-soğuk hassasiyetine yol açabilir. Kırık olan bölgeden dişin çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması veya ileri seviye çürük olması durumlarında Kuron tedavisi uygulanır. Diş hekimi, dişin bir kısmını gerektiği kadar yontar. Daha sonrasında ise, dişe kaplama geçirerek kırık dişin normal bir diş gibi olması sağlar.
Dişin kırılma biçimine göre diş hekimi kırığı dolgu kullanarak veya yapıştırarak eski haline getirebilir. Kırık eğer köke yakın kısımda ise kanal tedavisi sonrası post uygulaması ile kök sağlamlaştırılıp ardından üzeri porselen kuron ile tamamlanabilir.
Diş dolgusu sırasında diş hekiminin uyguladığı anestezi sayesinde herhangi bir ağrı duyulmaz. Diş dolgusunun amacı, diş çürümelerini veya boşluklarını düzeltmek ve neden olabilecek rahatsızlıkları hafifletmektir. Diş hekimi dişinizi doldurduktan sonra biraz acı veya hassasiyet hissetmenizin çeşitli nedenleri vardır.
Kırık Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm
Dişinizin kırılması durumunda ağrınızı hafifletmek için tuzlu su ile gargara yapabilir, buz kompresi uygulayabilir ve kırık dişinizin olduğu bölgeye sarımsak sürerek iltihaplanmasının önüne geçmeyi deneyebilirsiniz.
Kırık diş çekiminin hangi durumlarda yapılabileceğine dair bazı örnekleri bulabilirsiniz: Dişteki derin çürükler, diş yapısının büyük bir bölümünü etkileyebilir ve dişin sağlıklı bir şekilde onarılmasını zorlaştırabilir. Ayrıca kazalar veya travmalar sonucu dişin büyük bir bölümü hasar gördüyse, çekim düşünülebilir.
Kırık diş genelde koku yapar. Çünkü birçok bakterinin üremesine neden olmaktadır. Bu işlemlerin gerçekleşmesi gerektiğinde kokuyu ortadan kaldıracak olan tedavinin uygulanması zorunludur.
Çok sert cisimlerin çiğnenmesi, yaşa bağlı olarak diş yapısında meydana gelen zayıflama, tedavisi yapılmayan çürükler nedeniyle dişte hassasiyet artması, yüze darbe alınması, düşme sırasında dişlerin sert nesne veya zeminle teması gibi farklı durumlarda diş kırılması ile karşılaşılması mümkündür.
Bir kırık veya boşluk gibi ya da travma gibi çeşitli sebeplerle bu yapıların bütünlüğünün bozulması, zararlı bakterilerin diş köküne ulaşmasına sebep olarak diş kökünde iltihaplanmaya yol açar. Bu enfeksiyon, kökün ucuna yayılarak enfeksiyonun kemiğe yayılmasına ve sonunda apseye neden olabilir.
Bonding Tedavisi – Estetik Dolgu
Bonding tedavisi, özellikle ön dişlerin minesinde küçük bir çatlak meydana geldiyse tercih edilmektedir. Diğer dişlerde oluşan aynı sorun için de estetik dolgu tercih edilmektedir. Bu yöntemlerde kırık, dolgu yapılarak kapatılır ve diş sağlamlaştırılır.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Hastalar işlem sırasında, bölgenin uyuşuk olması sebebiyle herhangi bir ağrı veya acı hissetmezler. Oldukça kısa süren çekim işlemi için hastalar dinlenmeleri için eve gönderilirler.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Diş çekimi esnasında işlem yapılan bölge uyuşturulduğu için genellikle acı veya ağrı hissedilmez. İşlemden birkaç saat sonrasında ise uyuşukluğun etkisi geçtiğinde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri