Ekim ayıyla birlikte 7-9 ay arasında ürün veren passiflora, iki kez hasat yapılıyor. Bakımına göre yıllık yaklaşık 4 ila 6 ton arasında ürün veriyor.
Passiflora 2 yılda meyve verir. Ağaç dikimi 2 metre sıra üzeri 2.5 metre sıra arası olacak şekilde dekara 200 adet olur. Ağaç boyu maksimum 3 metrede kalır.
Sarmaşık yapısıyla bahçelerde duvar diplerinde süs bitkisi olarak kullanılır. Balkon ve teraslarda saksıda da yetiştirilmesi mümkündür.
Her yıl Haziran'ın ortasında olgunlaşan ve ömrü sadece bir ay olan passiflora meyvesinin, dikkat edilmesi gereken tek özelliği, bir gün içerisinde iki taneden fazla tüketilmemesi.
Ayrıca yaz aylarında haftalık sulama ister suyu çok sever. Susuz arazilere dikmek uygun değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Bitki, asma sülüğü gibi helezonik tutmaçlarla tutunarak hızlı büyür. Ömrü yaklaşık 6-7 yıldır. Soğuğa dayanıklı değildir. En fazla -1 ilâ -2 derecelere kadar dayanabilmektedir.
Çarkıfelek neden meyve vermez? Bir yere ektikten sonra en az 3 yıl geride kalmış olması gerekiyor. Eğer önceki yıllardan kalma sağlam dalları varsa ve 4-5 yıl yerine iyice yerleşmişse meyve verir. Aksi takdirde ilk yıllarda bol bol çiçek açmasına rağmen meyve vermez.
Ekim ayıyla birlikte 7-9 ay arasında ürün veren passiflora, iki kez hasat yapılıyor. Bakımına göre yıllık yaklaşık 4 ila 6 ton arasında ürün veriyor. Passifloranın 1 fidesi 6 yıl meyve veriyor.
Bu ürün normalde Avrupa'ya Kolombiya'dan geliyor. Türkiye'de bir markette kilosu 250 liradan satılıyor. Şu anda yerli ürünleri üretici toptan 75 liradan veriyor. Markette ise 90-100 lira arasında tüketicisiyle buluşuyor.
Şiddetli rüzgar ve hava akımlarından da korumayı unutmamalısınız. Sulama: Toprağı hep nemli kalacak şekilde sulama yapmaya özen göstermeli, bu sebeple kış aylarında 2-3 günde 1, yaz aylarında ise daha sık sulama yapmalısınız.
-Tohumlar 20-25 günde çimlenir.
Çarkıfelek çiçeği iklimin ılıman olduğu her coğrafi bölgede yetişebilen bir bitkidir. Bu bitkiyi hem bahçelerinizde hem de saksıda yetiştirebilirsiniz.
tohumlar portakal suyun veya meyvenin kendi suyun içinde bekletilmiş ise tohumlar süzgeç içinde akan suda yıkanmalı sonra torf içine ekilmelidir. İç Anadolu (Ankara gibi) bölgede Nisan ayının sonu Haziran ayının başında.
Olgun Çarkıfelek meyvesi morumsu kahverengi renktedir. Kabuğu buruşmuş olan meyveler, kabuğu pürüzsüz olanlardan daha tatlıdır.
Tutku meyvesi olarak ta bilinen çarkıfelek çok sevilen ve talebi her geçen gün artan egzotik meyvelerden birisidir. Dış kısmındaki yenilemeyen sert kabuğu kahverengi-mor ila kırmızı-kahverengi renktedir. Meyvenin eti jölemsi açık sarı renklidir ve siyah yenilebilir çekirdekler içerir.
Aynı zamanda Türkiye'de de yetişen bir meyve türüdür. Birçok farklı türü olmakla beraber yetişme süresi de oldukça önemlidir. 4-7 cm arasında değişim gösteren meyvede tohum sayısı ise büyüklüğüne göre 200 adetten fazla olabilir.
Tüm besinlerde olduğu gibi, çarkıfelek meyvesi de günde 1 tane tüketilmelidir. Bu miktarda günde en fazla 2'ye çıkabilir. Ancak aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bakım şartları sağlanan Passiflora fidanlarının ortalama ekonomik ömrü 3-8 yıl arasında değişir.
Çarkıfelek meyvesini çiğ olarak yemek için ikiye bölün ve bir kaşık kullanarak posayı kabuğundan çıkarın. Kabuğu yenmez, bununla birlikte çekirdekleri dahil meyvesi tüketilebilir.
Önce suda köklendirin. Pasiflora dalları suda birkaç günde köklenir. Sonra toprağa dikin. Ayrıca dip sürgünlerinin ayrılmasıyla ve kendisinden uzakta geliştirdiği fideleri ile de çoğaltılabilir.
Çarkıfelek meyvesi genellikle Tropikal Amerika'da yetişir. Ülkemizde ise bu yoğunluk Antalya yani Akdeniz bölgesinde görülmektedir. 400'e yakın çeşidinin olduğu bilinen passifloranın yetişme alanları farklılık gösterebilmektedir.
passiflora maruçya meyvesi fidanı satışı - 148,63 TL.
Bulunması gereken ortam: Passiflora (Çarkıfelek) Bitkisi, güneş aşığı bir bitkidir. Evinizin, bahçenizin ya da balkonunuzun güneş alan yerlerine konumlandırmak, gelişimi açısından olumlu yönde etki gösterecektir. Günde ortalama 4-5 saat güneş almazsa, meyve vermesi ve çiçek açması çok zorlaşacaktır.
Bu bitki ilkbahar sonu ve yaz başında çiçek açar ve sonbahar aylarında meyve verir. Olgunlaşmış olan etki meyvelerden tohumlar ayrılır ve ilkbaharda seralarda ekim yapılarak üretimine başlanabilir.
Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygun. Özellikle çitlere, pergolalara, limonluklara sarılarak gelişir ve kısa sürede kapatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri