Örtü altında tellere tutunarak meyve veren ürün, açık alanda ise 3 metre yükseklikte yan yana sıralanmış demir direklere kurulan sistemle yetiştiriliyor. Passiflora meyvesini güneş ışınlarından korumak için gölge tülü kullanılıyor. Ekim ayıyla birlikte 7-9 ay arasında ürün veren passiflora, iki kez hasat yapılıyor.
Olgunlaşmamış meyveler oda sıcaklığında bekletilerek en iyi şekilde olgunlaştırılır.
Çarkıfelek meyvesi dünyada “Passion Fruit” olarak bilinen egzotik bir meyvedir. Haziran ayı sonunda olgunlaşır ve Eylül ayı sonuna kadar hasat edilir.
Saklama Koşulları: Oda sıcaklığında bir hafta, buzdolabında 3-4 hafta kadar saklanabilir.
meyvesi morumsu kahverengi renktedir. Kabuğu buruşmuş olan meyveler, kabuğu pürüzsüz olanlardan daha tatlıdır. ila %90 nemli ortamda saklanmalıdır. Olgun meyveler, 2 ila 7 derecede 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu, suyu korumaya, bitki besinlerini yenilemeye ve yabani otları uzak tutmaya yardımcı olur. İpucu: Meyveleri hasat edin ve saklayın. Tozlaşmadan sonra çarkıfelek meyvesinin hasat edilmesi genellikle 70 – 80 gün (bazen daha uzun) sürer ve meyveleri toplamak için en iyi zaman yaz ortasından sonuna kadar olan süredir.
Yaprakları kadar meyvesi de rahatlamaya ve sakinleşmeye yardımcı olmaktadır. Hiçbir yan etkisi olmayan meyvelerin gün içinde fazla tüketilmemesi gerekir. Bir günde 1-2 adet yenilmesi yeterli olacaktır. Passifloranın meyvesinde C, B1, B2, B5 vitaminleri ile kalsiyum ve fosfor gibi mineraller bulunmaktadır.
Soğuğa daha dayanıklı türlerden olup -10 dereceye kadar dayanabilir. Hem bu yüzden hem de çiçekleri ve aromatik kokusunda dolayı bahçecilikte tercih edilen çarkıfelek türlerindendir.
Yaz ayında çiçeklenir ve meyve verir. Kış aylarında ise kendini dinlenmeye bırakır. Çarkıfelek çiçeği kokusu hoş olan ve ana vatanı Güney Amerika olan bir bitkidir.
Lif bakımından zengin, cinsel gücü artırıcı özelliği bulunuyor.
Saksıda ve bahçede yetiştirmeye uygun. Özellikle çitlere, pergolalara, limonluklara sarılarak gelişir ve kısa sürede kapatır. Yaprak döken bir bitkidir ancak ılıman bölgelerde neredeyse yıl boyu çiçeklidir.
Çarkıfelek Meyvesi Nasıl Yenir? Çarkıfelek meyvesini tüketmek için öncelikle bu meyveyi ortadan ikiye kesin. İkiye ayırdığınızda her iki tarafta da çekirdekli bir kısım dikkatinizi çekecektir. Tatlı kaşığı yardımıyla bu çekirdekli bölümü yiyebilirsiniz.
Genel olarak baharla beraber çiçeklenen passiflora fidanlarının 70-80 gün olgunlaşma dönemlerini tamamladıktan sonra hasat edilirler. Yılda 2 defa hasat edilen passiflora fidanlarının meyveleri temmuz ayı itibari ile olgunlaşır ve kasım ayına kadar tüketilir.
Ekim ayıyla birlikte 7-9 ay arasında ürün veren passiflora, iki kez hasat yapılıyor. Bakımına göre yıllık yaklaşık 4 ila 6 ton arasında ürün veriyor. Passifloranın 1 fidesi 6 yıl meyve veriyor. Muzaffer Bilkoç, “8 ay önce kurduğumuz passiflora bahçemizden ilk hasadımızı yapıyoruz.
Çok fazla soğuk ve sıcak havada bırakma çiçeğin yapraklarına, çiçeklerine ve köklerine zararlıdır. Saksı değişimi iki yılda bir olmak üzere sıcak ayların başladığı zamanlarda yapılmalıdır. * Passiflora Çiçeği Tohumu Ekim Zamanı:İlkbahar yaz, iç mekan içerisinde her zaman ekimi yapılabilir.
passiflora maruçya meyvesi fidanı satışı - 242,60 TL.
Ortam ve sıcaklık: Çarkıfelek çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gereken bir bitki olduğundan balkon ya da bahçenizde bu çiçeği konumlandırırken dikkatli davranmalı, yarı gölge alanları tercih ederek gün ışığından dolaylı olarak faydalanmasını sağlamalısınız.
-Ev içerisinde ve diğer iç mekanlarda dört mevsim ekimini yapabilirsiniz. -Tohumların çimlenmesi için uygun olan ortam sıcaklığı 22-25 derecedir. -Tohumları ekmeden önce 24 saat oda sıcaklığında suda bekletin. -Açtığınız tohum çukurlarına 2-3 tohum atmanız gereklidir.
➢ Passiflora türlerinin çoğaltılması tohumla, çelikle, aşıyla ve daldırmayla yapılabilir. ➢ Tohumları 6.41 mm uzunluğunda, 3.90 mm genişliğinde, 2.64 mm çapındadır. ➢ Passiflora tohumlarının dış kısmı jelimsi bir yapıya sahip olup dormansi özelliği gösterirler. ➢ Tohumları kurutmaya dayanıklıdır.
Serada üretim tavsiye edilmiyor. Tüketiminin de üretiminin de giderek arttığını gözlemliyoruz. Çarkıfelek meyvesinin kabuğu mor ve buruşuk olanları tercih edilir.
Türkiye'de de yetiştiriciliği yapılan meyve az mahsul vererek sadece Alanya ilçesinde yetiştirilir. Bu sebeple de iklim şartlarının önem kazanması ile her yerde yetiştirme imkanı bulunmayan özel meyveler arasındadır.
Çarkıfelek meyvesi iki şekilde yetiştirilebilmektedir. Bitkinin tohumunu kullanarak. Gövdedeki çeliklerle çoğaltarak.
Güney Amerika'da yetişen bu meyve, A ve C vitaminlerinden zengin oluşuyla antioksidan görevi görüyor. Bu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı oluyor. Depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi geliyor. Kalorisinin ve şeker seviyesinin düşük olması nedeniyle diyabet hastalarının da tüketebileceği bir meyvedir.
Zengin bir lif, C vitamini, A vitamini, demir ve potasyum kaynağıdır. Bu kadar küçük bir meyve için çarkıfelek meyvesi bol miktarda diyet lifi içerir. Lif, sindiriminizi yavaşlatır, daha uzun süre tok hissetmenize ve iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Kilo kaybı için çarkıfelek meyvesi en iyi şekilde tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri