Peki müfettiş ne demek? Müfettiş, bir kuruluşun veya şirketin faaliyetlerini, mali durumunu ve iş süreçlerini kontrol etmek, hukuki ve idari mevzuata uygunluğunu denetlemek, mevcut problemleri tespit etmek ve çözüm önerileri sunmak için görevlendirilen kişilere verilen unvandır.
Müfettişler, teftiş, denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar. Müfettişlere, Bakanla Teftiş Kurulu Başkanı dışında, hiçbir yerden, emir verilemez.
Devlet memuru olarak çalışan müfettişlerin maaşları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre belirlenir. 2023 yılı itibariyle, müfettişlerin maaşları 30.000 TL ile 62.000 TL arasında değişebilir. Ancak, bu rakamlar net maaşları göstermez ve çeşitli kesintilerle birlikte hesaplanır.
Müfettiş Ne Demek? Müfettiş kimdir sorusuna genel olarak kamu veya özel kuruluşlarda çalışanları denetleyen meslek grubu çalışanıdır cevabı verilebilir. Müfettiş, bağlı olunan kurumun işleyişini inceler ve denetler. Gerekli görürse çalışanlarla veya müdürlerle ilgili soruşturma başlatabilir.
Kurul doğrudan Genel Müdür'e bağlıdır., Müfettişler denetleme, inceleme, araştırma ve soruşturmaları Genel Müdür adına yaparlar. Müfettişlere Genel Müdür ve Kurul Başkanı dışında hiç bir yerden emir verilemez.
İlgili 43 soru bulundu
Müfettiş olmak için öncelikle lisans düzeyinde bir eğitim almak gereklidir. Müfettişler genellikle; işletme yönetimi, maliye, muhasebe, hukuk, kamu yönetimi, ekonomi, işletme ve benzeri alanlarda eğitim almış kişilerden seçilir.
1) Müfettişler teftiş, inceleme, ön inceleme ve soruşturma sırasında kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülen Devlet Memurları Kanununa tabi personeli geçici önlem niteliğinde görevden uzaklaştırabilirler.
Müfettişlerin işleri arasında, devlet kurumlarının faaliyetlerini denetlemek, finansal kayıtları kontrol etmek, işlemleri doğru bir şekilde kaydetmek, yolsuzlukları ve hataları tespit etmek, yasalara uyulup uyulmadığını kontrol etmek, raporlar hazırlamak, öneriler sunmak ve devlet kurumlarının verimliliğini artırmak ...
d) Giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak. e) Yapılacak inceleme sonunda, hakkında resmi kurumlardan elde edilecek bilgiler ile tutum ve davranışları yönünden müfettiş yardımcılığına engel bir durumu bulunmamak.
eleman.net verilerine göre, Müfettiş 2023 yılında ortalama 51.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Müfettiş , Temmuz 2023 yılında ortalama 51.000 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 42.240 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
SINAV SÜRECİ
Yazılı sınava katılmak isteyen adaylar ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavının KPSSP40, KPSSP54 ve KPSSP57 puan türlerinin herhangi birinden 80 ve üzeri puan almış olmalıdır.
Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre; 15 icracı bakanlığın (Milli Savunma hariç) müfettiş sayısı, tabloda belirtildiği gibi, yalnızca 1070'dir.
Yargıtay kararına konu müfettişlerle ilgili olarak da, gerek Bankacılık Kanunu gerekse Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmelik incelendiğinde müfettişlerin kendi mesailerini kendilerinin belirleyebileceğine ilişkin bir hükme de yer verilmemiştir.
Bakanlık ile Bakanlık kuruluşlarının her türlü faaliyet, iş ve işlemleriyle ilgili olarak inceleme ve soruşturma işlerini yürütmek. Bakan tarafından belirlenen konularda araştırma ve incelemeler yapmak.
MADDE 5 – (1) Kurul, doğrudan Bakana bağlıdır. Müfettişler; denetleme, araştırma, inceleme ve soruşturmaları Bakan adına yaparlar. (2) Müfettişlere Bakan, Başkan ve iş bölümü çizelgesine göre yetkilendirildikleri alanlarda başkan yardımcıları dışında hiçbir yerden emir verilemez.
Müfettiş, kamu kurum ve kuruluşları ile bazı özel kurumlarda, çalışanlar üzerinde denetim ve sorgulama yetkisine sahip olan meslek mensubu. Özel eğitim görmüş, denetim yapma ve rapor düzenlemekle görevli kişilerdir.
Sözlü sınavı da geçen kişiler müfettiş yardımcısı adaylık süreci başlar. Bu adaylık süresi kurumdan kuruma farklılık gösterse de bankalarda iki yıl ve Teftiş Kurulunda bir yıldır. Daha sonra adaylık bitirme sınavına girilir. Başarılı olduktan sonra resmi olarak müfettiş yardımcısı olarak işe başlanır.
Müfettiş olmak için detaycı, sorgulayıcı, analitik, ekip çalışmasına yatkın, sorumluluk bilincine sahip, iletişime açık ve kolay adapte olabilmek gerekiyor çünkü sürekli seyahat edip yeni yerlere giderek yeni insanlarla tanışıyorsunuz. Bu yüzden uyum sağlamanız ve mesleğinizi düzgün yapmanız gerekiyor.
Ancak bölüm fark etmeksizin, hukuk, mühendislik, işletme ve iktisadi birimler, eğitim ve siyasal bilimler fakültesi mezunlarının tamamı müfettiş ve müfettiş yardımcı kadrolarına gerekli şartları sağladığında girebilmektedirler.
Bilindiği üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Değişik 141 inci maddesinde; “Görevden uzaklaştırılan ve görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınan memurlara bu süre içinde aylıklarının üçte ikisi ödenir.
(2) Kurulun görev merkezi Ankara'dır. Bu merkez aynı zamanda müfettişlerin de görev ve çalışma merkezidir.
Danıştay 3 üncü Dairesinin 29/05/1973 gün, E.1972/272, K.1973/269 sayılı kararında “soruşturmayı yapan” sözünden müfettiş veya muhakkikin (soruşturmacının) değil, disiplin cezası vermeye yetkili amir olarak disiplin amirinin anlaşılması gerektiği vurgulanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri