Yaklaşık 100 gramlık bir çarkıfelek meyvesi 60 kalori içermektedir. Bu oran ise günlük meyve ihtiyacı için idealdir. Çarkıfelek meyvesinin dışında bulunan mor kabuğu tüketime uygun değildir. Bu nedenle yemeniz önerilmez.
Ancak aşırı tüketilmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Kronik rahatsızlığı olanlar, alerjisi olanlar, hamileler ve emziren anneler çarkıfelek meyvesini tüketmeden önce doktora danışmalıdır. Bu meyvenin kabuğu yenmez. Çekirdekleri ise çiğnenmeden yutulur.
Passiflora meyvesi nasıl yenir? Çarkıfelek meyvesini çiğ olarak yemek için ikiye bölün ve bir kaşık kullanarak posayı kabuğundan çıkarın. Kabuğu yenmez, bununla birlikte çekirdekleri dahil meyvesi tüketilebilir.
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Neofit bitki.
Çok miktarda tüketilmesi bağırsakları çok hızlandırıp ishale neden olabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Hamile ve emziren kadınlara kesinlikle kullanımı tavsiye edilmeyen çiçeğin içeriğindeki etken maddelerden ötürü bazı ilaçlarla etkileşimine gireceği için dikkatli olunması gerekir. Özellikle antidepresan ilaçları alanların kullanmaması önerilir.
Lif bakımından zengin, cinsel gücü artırıcı özelliği bulunuyor. Stres, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlara faydalı, mutluluk hissini artırıyor. Antioksidan görevi görüyor, kilo vermeye yardımcı oluyor.
Güney Amerika'da yetişen bu meyve, A ve C vitaminlerinden zengin oluşuyla antioksidan görevi görüyor. Bu özelliğiyle kilo vermenize yardımcı oluyor. Depresyon, stres ve uykusuzluğa iyi geliyor.
Tropikal bir meyve olan çarkıfelek meyvesinin bir diğer adıyla passion fruit olarak bilinir. En büyük özelliği uykusuzluk, depresyon ve stres sorunu yaşayanlarda tedavi amaçlı kullanılır.
B vitaminleri kompleksi, C vitamini ve minerallerce zengin olan Passiflora meyvesi içeriğindeki passiflorin adlı madde sebebiyle sakinleştirici etkiye sahiptir.
Sadece rahatlatma özelliği bulunan ve hiçbir yan etkisi olmayan passiflora çiçeği meyvesinin, dikkat edilmesi gereken tek özelliği; bir gün içerisinde iki taneden fazla tüketilmemesidir.
Cevap: Buzdolabında veya oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUYOR
Ramos ve arkadaşları Diyabet ve Metabolizma dergisinde yayınladıkları bilimsel bir yayında, bu meyvenin bileşimindeki pektinin kilolu kişilerde bağırsaktan geçiş süresini uzatarak su tutma ve jelleşme özelliği ile tokluk etkisi yaratarak vücut ağırlığında azalma sağladığı rapor etmiştir.
➢ Passiflora türlerinin çoğaltılması tohumla, çelikle, aşıyla ve daldırmayla yapılabilir. ➢ Tohumları 6.41 mm uzunluğunda, 3.90 mm genişliğinde, 2.64 mm çapındadır. ➢ Passiflora tohumlarının dış kısmı jelimsi bir yapıya sahip olup dormansi özelliği gösterirler. ➢ Tohumları kurutmaya dayanıklıdır.
Bu ilaçların en belirgin özelliği güvenilirlikleri, yani “bağımlılık” meydana getirmemesi, yan etkilerinin yok denecek kadar az olması ve kişilerin günlük fonksiyonlarını olumsuz etkilememesidir.
Çarkıfelek, %85 ila %90 nemli ortamda saklanmalıdır. Olgun meyveler, 2 ila 7 derecede 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir.
Saklama Koşulları: Buzdolabında 5-7 gün, derin dondurucuda 1-2 ay saklayabilirsiniz.
Ülkemizde çayı çok tüketilen bitki, kaynar suda bekletilerek içilir. Yağı kas gevşetici, ağrı giderici ve sakinleştirici etki gösterir. Regl dönemleri ve menopoz döneminde yaşanan olumsuz durumların giderilmesinde tercih edilebilir.
Passiflora edulis, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin en yaygın olan türüdür. "Maruçya" olarak da adlandırılmaktadır. Çarkıfelek adıyla bilinen meyveleri insanlarca tüketildiği için tropik bölgelerde ziraati yapılır.
Passiflora çayı zararları özel durumlarda ortaya çıkabilir. Eğer kan sulandırıcı ilaç yahut iğne kullanıyorsanız, bu çayı tüketmeden önce doktorunuza danışmalısınız. Gebelik döneminde tüketimi önerilmemektedir. Kas gevşetme etkisinden dolayı rahim kaslarının kolayca gevşemesine neden olacaktır.
Sperm sayısını ve kalitesini de artırır. Kırmızı Kore Ginsengi, zencefil, çakşır kökü erkeklerdeki cinsel gücü ve isteği artırıcı özelliği iyi bilinen bitki kökleri. Ginseng, cinsel gücü arttıran 3 bin yıllık bir otun kökü olarak yüzlerce yıldır her çağda aslında bu amaçla kullanıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri