Öz halini alan süt, gıda alanında konsantre süt veya yoğunlaştırılmış süt olarak karşınıza çıkacaktır. Pek çok mutfakta, özellikle de Avrupa mutfaklarında önemli bir yere sahiptir yoğunlaştırılmış süt. Farklı tatlıların tariflerinde yer alarak, tatlılara hem kıvam hem de şekerli bir lezzet vermektedir.
Yabancı uyruklu çoğu tarifte karşılaştığımız bir malzeme yoğunlaştırılmış süt. ''Condensed milk'' adıyla tanınıyor. Keklere, pastalara yoğun bir tat veriyor. Pastacı kremalarına, pudinglere müthiş bir kıvam veriyor. Pastaların, kurabiyelerin ve birçok tatlının üzerine sos olarak dökülüyor.
Ürün birçok ülkede sayısız tatlı yemeklerinde kullanılmaktadır. Çoğunlukla süt, krema ve şeker yerine yoğunlaştırılmış sütlü çay ve kahve içerler.
Buzdolabında birkaç saat sonra çok kalınlaşacaktır. Buzdolabında 2 ay boyunca saklayabilirsiniz.
Süt reçeli ise yoğunlaştırılmış sütün şekerli ve daha yoğun hali diyebiliriz. Süt reçeli diye geçmiş dilimize, o nedenle biraz garip geliyor ama orijinal ismi “dulce de leche” yani süt tatlısı. Bu daha karamel tadında ve yoğun oluyor.
İlgili 30 soru bulundu
Elinizde süt tozu varsa, şekerli yoğunlaştırılmış süt için kolay bir alternatiftir. Sadece rehidrate etmek için daha az su kullanın. Bu, tatlandırılmış yoğunlaştırılmış sütün dokusuna benzeyen kalın sütle sonuçlanacaktır. ⅓ su bardağı süt tozunu ⅓ su bardağı sıcak su ile karıştırın.
Süre ocağınızın verdiği ısı farklı nedeniyle biraz daha uzayabilir. Reçel akıcı ama yüzeyi kaplayorsa kıvamı olmuş demektir. Not: 1 litre sütten 375 ml kadar reçel çıkıyor.
Konsantre süt olarak da bilinen yoğunlaştırılmış süt, aslında bildiğimiz sütün suyunun buharlaştırılmasıyla elde ediliyor. Genelde şeker ve vanilyayla tatlandırılan yoğunlaştırılmış süt, tek başına kek vb. tatlıların üzerine sos olarak gezdirilebildiği gibi başka tatlıların malzemesi de olabiliyor.
Çiğ sütü kaynatıp içebileceğiniz gibi evinizde yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak ya da krema gibi süt ürünleri yapmak için kullanabilirsiniz. Çiğ sütü aynı zamanda lezzetli kekler ve kurabiyeleri hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
*Yoğunlaştırılmış Süt Nerelerde Kullanılır? Sütün olduğu her türlü tatlıda yoğunlaştırılmış süt kullanabilirsiniz. Özellikle yoğunlaştırılmış süt ile yapılan tatlılar damaklarda her zaman unutulmaz bir tat bırakacaktır. Kremalı sıcak içeceklerde, kremalı pastalarda, kek gibi tatlıların vazgeçilmezidir.
Gece yatmadan önce süt içilmesi, gaz problemlerine ve şişkinliğe neden olmaktadır. Bunun yanında sindirim sisteminin işleyişini bozarak kabızlığa yol açabilir.
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Süte kaynatmaya başlayın, kaynamaya devam ederken içerisine bir miktar limon suyu dökün. Süt kesilmeye başlayacaktır. Su ve tortu olarak ikiye ayrışacaktır. Ayrışma olmaz ise biraz daha limon suyu ilave edebilirsiniz.
Kolostrum sütü, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından yavruya verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normalden farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır. Normal sütle karıştırılmamalıdır.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Keki yumuşak veya kuru yapan malzemeler elbette süt ve yağ gibi ıslak malzemelerdir. Yumuşak kek yapmanın püf noktaları doğru miktarda yağ kullanmak ve pişirme süresini doğru bir şekilde ayarlamaktır. Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur.
Tecrübelerimize dayanarak tam yağlı süt kullanımlarında daha asidik kahve çekirdekleri tercih edilmesini tavsiye ederiz. Sütün tam yağlı olması ve kahve çekirdeğinin asidik (mayhoş) olması içeceğiniz kahvede eşsiz bir tat yaratır. Yarım yağlı sütlerle yapılan kahveler dengeli ve güzel içimleri olan kahvelerdir.
Pınar Latte Art Barista Süt, içerdiği doğru yağ ve protein oranı ile üst düzey lezzet ve kusursuz kremsi köpük oluşturmak için mükemmel seviyede dengelenmiştir. Bu sayede buhar ile ısıtıldığında ya da bir french press yardımı ile köpürtüldüğünde krema kıvamında benzersiz bir köpük elde edilir.
Evde bir french pressiniz varsa, süt köpürtme işlemini basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için, presse 1/3 oranında süt koyun. Pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayabilirsiniz. Daha kaliteli süt köpüğü için, yüksek yağlı barista sütü veya tam yağlı süt kullanın.
Süt reçeli, 'süt karameli' olarak da bilinir ve birçok Latin Amerika ülkesinde tüketilir. İspanyolca dulce de leche olarak bilinir. Çoğunlukla kahvaltıda veya çay saatlerinde tüketilir.
Pişen süt reçelini kavanoza koyun. Soğuyunca ağzını kapatıp dolaba kaldırın. Dolapta en az 2 ay dayanan bir reçeliniz olacak. Süt reçelini tatlılarınızda ve kahvaltıda tüketebilirsiniz.
1 litre sütten çok küçük bir kavanoz reçel elde ediliyor, saklama süresi de buzdolabında yaklaşık 2- 3 hafta.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri