Çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne ile donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet, düzen (çökertme) gibi tuzakların kullanılması yasaktır.
MADDE 3- (1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, bu sirküler ile getirilen yasak, sınırlama ve sorumluluklara uymak şartıyla amatör balıkçılık yapabilirler. Bu kişilere müracaatları halinde, veriliş tarihinden itibaren iki yıl geçerli olmak üzere, il ve ilçe müdürlüklerince “Amatör Balıkçı Belgesi” verilir.
Sazan, Kadife, Şiraz ve Yayın gibi iç su balıklarının av yasağı 15 Mart 2023 Çarşamba günü başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında yasak uygulanacaktır.
Küçük kayık ve parakete
Boyu 7.5 metrenin altındaki tekneler de avcılık sezonu boyunca serbesttir. Ama koruma altındaki balıkların yıl boyunca avlanılması yasaktır. Mesela Akdeniz'de orfoz gibi. Çok oltalı misinaların denize bırakılıp bir gün sonra toplandığı parakete serbesttir.
SU ÜRÜNLERİNE EL KONULACAK
Amatör Balıkçılık kurallarını düzenleyen 5/2 Numaralı Tebliğ kurallarına aykırı olarak avcılık yapan kişilere 1380 sayılı Su Ürünleri kanununun 36. maddesinin k-3 bendi gereğince 2023 yılı için 1.654 TL. İdari Para Cezası düzenlenmekte ve su ürünlerine el konulmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Kontrollerde, misina ve uzatma ağ kullanarak avlandığı tespit edilen 2 balıkçıya 1636 lira ceza verildi. Ruhsat tezkeresi olmadığı belirlenen bir kişiye de 1091 lira ceza kesildi.
Ek 6 ncı maddede yer alan düzenlemelere aykırı hareket eden gerçek kişilere 10.000 (33.127) TL, tüzel kişilere 20.000 (66.257) TL idarî para cezası verilir. Akarsularda ticari amaçlı su ürünleri avcılığı yapılması yasaktır.
Sadece üreme dönemi dışında amatör ( OLTA ) avcılığı yapılabilir. Tırıvırı (paraşüt), serpme ağ, uzatma ağ gibi av araçları kullanımı yasak olup 500 - 5000 TL arasında değişen idari yaptırım cezaları uygulanmaktadır.
Sazan balıkçılığında çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğneyle donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği , zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması yasaktır.
Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
İlimiz sınırları içerisinde bulunan su ürünleri üretim sahalarında 1 Mart – 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında uygulanan balık av yasağı başlamıştır.
“Denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2023 tarihinde başladı, yasak 31 Ağustos 2023 tarihinde sona erecektir.
Kıyı balıkçığı isminden de anlaşılacağı üzer deniz, göl yada akarsu kıyısından yapılan balıkçılığa denmektedir. El oltası veya makaralı olta kullanılarak yapılmaktadır. Amatör balıkçılıkta en çok tercih edilen yöntemdir.
Kıyıda iple çevrilmiş, sınırları belli edilmiş yüzme alanı içinde ağ atmak, balık tutmak yasaktır, bunun dışında kıyıya, herhangi bir derinliğe ağ atmak serbesttir, adı üstünde kıyı balıkçısı kıyıya ağ atar, ha! ben oraya olta atacağım, o ağını atmasın deniyorsa, balıkçı da tersini söyler.
“Amatör Balıkçılık Turizm İzni” Yabancı uyruklu olup Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Belgesi olmayan amatör balıkçıları balık avlamaya çıkarmak için alınır. Bu belge vergi levhası olan ticaret erbabı gerçek ve tüzel kişiliklerce “İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüklerinden” belli bir bedel ödeyerek alınır.
Görevlilerin değerlendirmesi sonucu yasak yerde av yapan zıpkıncı eğer ticari avcılık faaliyeti kapsamında değerlendirilirse 2020 yılı için 1635 Tl para cezası kesilir, avlanılan balıklara ve tüm dalış malzemelerine el konur.
Spin Kamış Boyu: Kıyıdan atış yapılacak ise 240 cm'den 330 cm'ye kadar olan kamışları kullanmak mümkün. Eğer su içinden veya tekne içinden atış yapılacak ise 240 cm ve altı yeterli olmaktadır. Kıyıda çalılar, kayalıklar ve ağaçlıklar fazla ise at çek yapmak için 180 cm ve aşağısındaki kamış boyu daha idealdir.
Kıyı balıkçılığı sıklıkla kullanılan denizcilik terimleri arasındadır. Kıyıdan çok uzaklaşmadan bir gün içerisinde balık avlayıp limana tekrardan dönme şeklinde yapılmış olan avcılığa kıyı balıkçılığı denilmektedir.
Bakanlığımız tarafından sürdürülebilir su ürünleri avcılığının devamı açısından su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağları ve dolanan (drift-net) ağların kullanılması yasaklanmıştır.
Avlanmak 2020'ye kadar yasak
Özellikle tırıvırı ve hayalet olarak adlandırılan yasak av aracının satılması da bulundurulması da kesinlikle yasak. Bu yasağa uymayanlara bin 155 TL idari para cezası kesileceği gibi diğer av araçları için de ayrı ayrı cezai işlem yapılacak.
Canlıların hiçbir işe yaramaksızın, fark, zaman ve türlerini gözetmeksizin ölümüne neden olmasının yanı sıra, ince misinanın kesme/yaralama özelliği ile birçoğunun sakat kalmalarına yol açmaktadır. Bu nedenle kesinlikle kullanılmaması gerekir.
İç sularda av yasağı, 15 Mart 2022 tarihi itibari ile başlayacaktır. 5/1 ve 5/2 Numaralı Ticari ve Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğlere göre; iç sularımızda 15 Mart-15 Haziran tarihleri arasında Sazangiller, Kadife, Şiraz ve Yayın balığı avcılığı yasaktır.
“MADDE 20 – (3) Donanımlı sportif dalışlarda ve dalış teknelerinde avcılık için kullanılan zıpkın ve benzeri araç ve gereçler bulundurulmaz, kullanılmaz ve su ürünleri avcılığı yapılmaz.”
Tarım ve Orman Bakanlığı, resmi internet sitesi üzerinden balık av sezonlarının kapanış ve açılış tarihlerine göre av yasağı bitti. 15 Nisan'da başlayan balık avı yasağı saat 00.00 itibarıyla sona erdi.
Ayrıca 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ'in 15'inci maddesinin 4'üncü fıkrasında ve 20'nci maddesinin (c) fıkrasında Parakete ile kalkan avcılığının yasak olduğu belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri