Ana vatanı Kuzey Hindistan olarak bilinen salatalık, güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur. Özellikle Temmuz ve Haziran aylarında yetişen bu salatalık çeşidi sert ve çıtır bir yapıya sahiptir.
Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.
Takım : Cucurbitales Familya : Cucurbitaceae Cins : Cucumis Tür : Cucumis sativus Hıyarın ülkemizde yetiştirilmesi çok eskilere dayanır. Her yörede üretimi yapılmakla birlikte toplam üretimin %44'ü Akdeniz bölgesinden elde edilir. Bu bölgeyi sırasıyla %11 Ege, %9,8 Marmara, %9 Orta kuzey bölgesi izler.
Farsça χiyār خيار "salatalık, cucumis sativus" sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Hıyar (Salatalık); eski Hindistan'da ortaya çıktığı andan itibaren dikkatimizi çekmeyi başaran kabak ailesi Cucurbitaceae'denin popüler bir kültür bitkisidir.
M.Ö. 600 yıllarında Anadolu 'dan Yunanistan 'a geçmiştir. Diğer Avrupa ülkelerinden Fransa ve Almanya 'da 9. yüzyılda, İngiltere 'de 14. yüzyılda tanınmaya başlanmıştır. Amerika 'ya Avrupalılar tarafından götürüldüğü bilinmektedir.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Hıyar” kelimesi için verilen açıklamada “Kabakgillerden, uzun, iri meyveli, sürüngen, bir yıllık otsu bir bitki (Cucumissativus)” ve “Bu bitkinin iri, yeşil ürünü, salatalık” bilgisi yer alıyor.
Salatalık, 80 santimetre uzunluğa ve 21 kilogram ağırlığa ulaştı. "Dev" salatalığı görenler ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor.
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir. Hindistan orijinli olup 5000 yıldır var olduğu bilinmektedir.
Salatalık günlük hayatta en çok kullanılan ve tüketilen ürünlerden biridir. Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
Salatalık Üretimine Göre Ülkeler. Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 56.293.530 ton üretim ile dünyanın en büyük salatalık üreticisidir. İran 2.283.750 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Türkiye, yılda 1.848.273 ton üretim ile üçüncü büyük salatalık üreticisidir.
Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde, turşuluk salatalık olarak bilinen ve özelikle göletlerin yapımıyla üretiminde artış sağlanan kornişon, Rusya, Almanya ve Fransa'ya ihraç ediliyor.
Dünyanın en uzun hıyarı! İngiltere'de yaşayan Clare Pearce (78) bahçesinde yeşiştirdiği 119 santimetre uzunluğundaki salatalıkla Guinnes Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.
Salatalık şeker, yağ ve nişasta gibi kilo aldıran şeyleri içermediğinden ve salatalığın önemli bir kısmı su olduğundan salatalık gece tüketilebilir. Hatta gece acıkmaları için birebirdir. Salatalığın kalorisi de düşük olduğundan salatalık gece yendiğinde kilo aldırmaz.
Dünya hıyar üretiminde ortalama veriminin m2 de 3,93 kg olduğu 2019 yılında, Türkiye 4,98 kg. ortalama verimle, verimlilik açısından dünyada 11.sırada yer almıştır.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Hıyarları uzunlamasına dörde bölelim ve her birini küçük parçalara doğrayalım. Tavaya 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı koyalım ve mantarlar suyunu bırakana kadar kavuralım. Mantarları tavadan çıkaralım bir tabakta bekletelim.
3 bin yıldan beri Asya ve Afrika'da yetiştirilmekte olan ve anavatanı muhtemelen Hindistan olan hıyar; B ve C vitaminleri yönünden zengindir ve bünyesinde yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve diğer besin maddelerini de bulunmaktadır. Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir.
Dünyada üretilen çok sayıda farklı çeşidi bulunan salatalık temel olarak iki sınıfa ayrılır; büyük meyveliler sofralık, küçük salatalıklar ise turşuluk olarak değerlendirilir.
Bamya: Dünyanın bilinen en eski sebzesi olan bamya Habeşistan kökenlidir. Bamya taneleri dış görünüm itibariyle yeşil acı biberi andırır.
Türkiye'de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri