Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Kış mevsiminde nevresim temizliği
Hijyenik bir ortamda dinlenmek ve hastalıklara karşı korunmak için, kışın haftada bir nevresim takımları kumaşın dayanabildiği en üst sıcaklığa kadar yıkanmalı, ütülenmelidir ve nevresim değiştirme işlemi yapılmalıdır.
- Yastık kılıflarını temizlemeden tozlardan kurtulmanız gerekmektedir. Tozlu olduğu zaman temizleme işlemi sağlıklı olmayacaktır. - Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir.
Özellikle beyaz çarşaflarda hemen herkes kaynar suda mikropların öleceği gibi bir yanılsamaya kapılır ancak size zararlı olan mikroplar 40-60 derecelik programlarda da yok olur. Çarşaf ve nevresimlerinizi normal ısıda yıkayabilirsiniz.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
BBC'ye konuşan Psikolog, Nörobilimci ve Uyku Uzmanı Dr. Lindsay Browning, çarşaflarımızı haftada bir kez veya en fazla iki haftada bir değiştirmemiz gerektiğini söylüyor. Bunda en önemli gerekçeyse hijyen.
Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
4- Çamaşırları Türlerine Göre Ayırmamak
Bunun yanında tüy bırakan kıyafetler varsa bunların da ayrı yıkanması gerekebilir. Yatak örtüleri, çarşaflar, nevresimler ve havlu gibi büyük hacimli ürünler ise mutlaka çamaşırlardan ayrı yıkanmalı.
Parmak aralarında gezdirerek temizliyoruz. Bunun amacı dışındaki yağ tabakasını su ve sabunla parçalayıp virüsü etkisiz hale getirmek. Çamaşır makinasında ovuşturma veya bastırma olmadığından 30-40 derecelik su virüsü öldürmeye yeterli olmaz. Ancak 60 derecenin üstü etkili olur.
Yıkama Sıklığı
Yine çok terleyen biriyseniz duruma göre haftada 1-2 kez değiştirilip yıkanması doğru olacaktır. Genel olarak nevresim takımları kış aylarında 2-3 haftada bir değiştirilebilir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı gibi durumların etkisiyle haftada en az iki kez değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Temizlik uzmanları, yepyeni nevresim takımlarını kullanmadan önce ambalajından çıkar çıkmaz yıkamanın 'kesinlikle gerekli' olduğu konusunda uyardı.
Bir ile üç yıl arasında değiştirmenizde fayda var. Yastık: Uyku Konseyi, yastıkların her üç ayda bir yıkanmasını, iki ile üç yılda ise değiştirilmesini öneriyor.
Beyaz renkli çarşafları renklilerde olduğu gibi 600 devirde yıkayabilirsiniz. Sıkma programını en fazla 800 yapabilirsiniz. Daha yüksek programlar bu narin ürünlere zarar verecek ve deforme olmalarına yol açacaktır. Çarşaflar, günlük yıkama programlarında yıkanabilirler.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
Pamuk, keten gibi organik kumaşı olan çarşaf ve nevresimler dokuma sıklıkları ve çekme ihtimalleri göz önünde bulundurularak uygun derecede yıkanmalıdır. Aşırı lekelenme söz konusu değilse günlük yıkama programları ve 40 derece, temizlenmeleri için yeterli olacaktır.
Üzerinde zamanla toz, ter biriken yastıkların düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Yastık temizliği yapılmadığı takdirde yastıklar sararır ve konforsuz bir hale gelir.
Kirli çarşaflar ayrı ayrı toplanır ve ön yıkama için uygun bir deterjan veya ön yıkama sıvısı ile yıkanır. Çarşaflar daha sonra yüksek sıcaklıkta (genellikle 60-90°C) ana yıkama için tekrar yıkanır. Çamaşır suyu veya ağartıcı ilave edilerek beyaz rengin korunması sağlanır.
Özellikle yaz aylarında yeni alınan bikini, iç çamaşırı, şort, gömlek gibi giysilerin mantar ve bakteri açısından yüksek risk taşıdığı, yıkanmadan giyilmemesi gerektiği bildirildi.
Çarşafı ters çevirerek yıkamak, tüylenmenin yüzeye çıkmasını azaltabilir. Özel Tüylenme Fırçası veya Rulo Kullanın: Yıkama işleminden sonra çarşafın üzerinde hala tüyler varsa, özel bir tüylenme fırçası veya tüylenme rulosu kullanabilirsiniz.
Keten ya da Keten Karışımlı Nevresim Takımları
Bu nevresimleri de çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. 30-40 derece kafi olacaktır. Hassas bir deterjan kullanmanız önerilir. Kolay buruşan bir kumaştır bu yüzden orta derece ısıda ütüleme gerektirir.
Birkaç çarşafı birlikte yıkamak ya da diğer yatak tekstilleri ile birlikte yıkamak makinenizin boş çalışmamasını sağlar. Çarşafları yıkarken de diğer tekstillerde olduğu gibi, yıkama talimatlarına dikkat etmelisiniz. Nevresimler genellikle 40 derecede yıkanır. Yoğun kirlilik varsa 60 derecede de yıkanabilir.
Banyo havlusunu cilde sürtmek, mikrop bulaşma riskini arttırıyor. Bu riske karşı alınması gereken önlem ise havluları sık sık yıkamaktır. New York Tıp Okulu'ndan Mikrobiyolog ve Patolog Philip Tierno, bir havlunun üç defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Lif, kese ve süngerler
Hemen her gün vücudunuzu keselediğiniz banyo lifinde ölü hücrelerin birikmesi kadar doğal bir şey yok. Buna bir de sıcaklık ve nem gibi etkenler eklendiğinde bakteri oluşumu kaçınılmaz olabilir. Dolayısıyla banyo liflerini ya da kese ve süngerleri her 3 haftada bir değiştirmelisiniz.
3- Havlu kancalarını duş veya küvet yakınında tutun
Özellikle pencere ya da kapı gibi hava akımının yaşandığı bölgelerin uzağına yerleştirmeniz havluların soğumasını engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri