Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
Yapılan araştırmaya göre saklama koşullarına bakılarak, motor yağlarının son kullanma tarihi üretim tarihinden itibaren 5 (beş) yıldır. Endüstriyel yağların son kullanma tarihi ise 10 (on) yıldır. Gres yağlarında ise son kullanma tarihi 15 (on beş) yıldır.
Eğer ambalajına dokunulmamış ise bir motor yağının bekleme süresi 10 yıldır. Orijinal ambalajı açılmamış ise bu süre içerisindeki yağlar herhangi bir şekilde bozulmaya uğramazlar. Bu şekilde on yıldan önceki yağlar satın alınabilir.
Motor yağı raf ömrü kaç yıldır? Orijinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 10 yıldır.
Motor Yağının Son Kullanma Tarihi Var Mı? Motor yağının son kullanma tarihi vardır. Bazı motor yağlarında son kullanma tarihi ambalajın üzerindeyken bazı motor yağlarında ambalajın üzerinde yalnızca dolum tarihi yazmaktadır. Yalnızca dolum tarihi belirtilen motor yağları için önerilen son kullanma tarihi 3 yıldır.
İlgili 20 soru bulundu
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Motorun içerisindeki basınç artacak ve bu da direncin artmasını etkileyecek. Zamanla motorunuz yıpranacaktır. Motorun bütününe zarar veren bu durumlar ne yazık ki, sizi daha fazla zarara uğratacaktır. Motorunuza belirli miktarda düzenli yağ koymak sizin için daha iyi olacaktır.
Motor Yağı Değişimleri Nasıl Olur? 10 bin kilometre yapıldıktan sonra motor yağı değişimiyle yenileme yapılır. Motor yağı değişimlerinde eski yağın tamamen boşaltılması gerekir.
2) Yağa ve motora göre değişir, 5w-40, 0w-30 gibi yağlar tam sentetik olduğu için ( baz petrol yağı içermeyen, tümüyle labaratuar ortamında hazırlanmış kimyasal yağ ) 20 bin km.lere kadar dayanıklı oluyorlar.
Motor yağının bir diğer işlevi de paslanmayı önlemektir. Öyle ise motor yağı değişmezse parçalar arasında devir daim yapan bu yağın eksikliği sonucu parçalar birbirini kırar, büker ya da paslandırır. Motor yağı değişimi maliyeti yanında motor parçalarının değişim maliyeti çok yüksektir.
Bu sorunun cevabına tartışmasız "Evet" dememiz gerekiyor. Çünkü aracın sadece kilometresine bakarak motor yağını değiştirmek hatadır. Motor yağı kimyasal bir karışımdır ve zamanla özelliklerini kaybeder. Bu nedenle aracınız yol yapmasa bile her yıl bir defa motor yağınızı değiştirmeniz gerekir.
-5lt Castrol 5w30 yağ bidonunun kapağında castrol damgası yok eğer aldığınız üründe var ise tırnak ile kazıyın çıktığını göreceksiniz. -Arkasında altta yazan seri numarası ve üretim tarihi vb bilgiler baskılı yazılmış dokunduğunuzda hissedersiniz.
Dolum tarihini ve harman numarasını ürün kaplarının arka yüzünde, etiketin altında görebilirsiniz.
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
Koyu renkli yağ: Temiz motor yağı, kehribar renginde ve yarı saydamdır. Zamanla, toplanan kirleticiler ve tortular nedeniyle daha koyu bir renge bürünecektir. Yağınızı kontrol ederken koyu bir renge büründüğünü fark ederseniz, bu yağ değiştirme zamanının geldiğinin önemli bir göstergesidir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
"Castrol Edge 5W-30 kaç binde değişir?" sorusunun yanıtı değişkendir. Motor yağının değişim zamanı araçtan araca değişebilir. Bu konuda en doğru bilgi otomobil servislerinden ve profesyonel kişilerden alınabilir. Genel yaklaşım maksimum 10.000 kilometrede bir motor yağının değiştirilmesidir.
Dizel, benzinli ve LPG'li araçların rutin yağ değişim aralığı farklı olmakla birlikte 5000-15.000 km'de bir yağ değişimi yapılması önerilir.
10 numara yağın çevre kirliliğine de neden olduğunu belirten Başkan Mart, Atık yağların, kontrolsüz ortamlarda yakılması sonucunda ortaya çıkan kükürt ve tehlikeli ağır metaller nedeniyle havanın kirlendiğine, bu maddelerin ise insan sağlığına son derece zararlı olduğuna dikkat çekti. YANGINA SEBEP OLABİLİR!
EPDK,'10 numara yağ'ın akaryakıt olarak satışını yasakladı, yolda yağ satana 740 bin lira ceza uygulanacak. ANKARA - Kamyon ve otobüs gibi araçlarda kullanımı giderek yaygınlaşarak büyük bir vergi kaybı ile çevre tahribatına sebep olan "10 numara yağ" kullanımına yönelik EPDK tarafından sert tedbirler alındı.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Aracınızın motor yağı değişimi esnasında, motor üreticisinin öngördüğü değerden fazla yağ konulması şunlar gibi çeşitli sorunlara yol açacaktır: Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri