CAT 5, standart ev kullanıcıları için ideal kablo çeşidi olarak bilinmektedir. CAT 5 Kablo ile 10 / 100 mbps hızları elde edilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi ise kablo mesafesinin 100 metreyi geçmemesidir.
Cat 5 standart bildiğimiz internet ağımız için gerekli kablo yapısıdır. Ev kullanıcıları için mesafe az ise ilk olarak Cat5E kullanılması yeterli olacaktır. Fakat ev kullanıcıları arasındaki 150 metreden fazla ise bu metrajdan sonrası cat5 için uygun olmayacaktır. Bu alanda devreye cat 6 kablo girmektedir.
Performans İhtiyaçları: Ethernet kablo seçiminde en temel faktör, ağınızın ihtiyaçlarıdır. Cat5 kablo ile Cat6 arasındaki fark performansı etkiler. Cat 5 kablolar genellikle temel ev ağları için uygundur, ancak daha yüksek hızlara ihtiyaç duyan ağlar için Cat 6 veya Cat 7 kablolar daha uygun olabilir.
Cat 5 kablogünümüzde en yaygın kullanılan cat kablosudur. Veri transferlerinin yoğun olmadığı ve kablo mesafesinin kısa olduğu alanlarda kullanılmaktadır. Cat 5 kabloları 100 MHz bant genişliğindedir. Genellikle 10 / 100 Mbps hızları karşılar ve mesafeleri 100 metreyi aşmamalıdır.
Ethernet Kablosu Seçenekleri
Daha sağlıklı bir internet kablo bağlantısı için ise kablo seçimi önemli hale geliyor. İnternet kablo bağlantısı sağlamak için gerekli olan ethernet kabloları genellikle numaralarla isimlendirilirler. CAT5E, CAT6, CAT6A, CAT7 gibi. CAT7 içlerinde en iyi iletim hızına sahiptir.
İlgili 15 soru bulundu
Cat 6 kablolar Cat 5/5e kablolara göre daha iletkendir ve yapı olarak daha uzun metrajlara veri iletebilmeleri mümkündür. Cat 6 kabloda bulunan dış parazit koruması Cat 5 kabloda bulunmaz. Buna ek olarak Cat 6 kabloda, kablonun dolaşmasını önleyen bir ayırıcı ve parazite karşı alüminyum folyo da bulunmaktadır.
Cat 5 kablo ve Cat 6 kablo arasındaki en önemli fark, Cat 6 kabloların çok daha yüksek veri geçişi sağlamasıdır. Bir diğer önemli fark ise Cat 5 kablo yabancı sinyallerden etkilenebilirken Cat 6 kablonun yabancı sinyallerden etkilenmesi oldukça zordur.
Tercih edilmemesi gerekir. Cat6a gibi endüstri standartı olan kablolar tercih edilmelidir. Cat8 kablolar ise çok yüksek bant genişliği sunan ev kullanıcısının kullanımı için fazlasıyla gereksiz olan kablolardır.
4 adet bakır telin bir araya gelmesinden oluşan Cat 5 kablo türü, Gigabit Ethernet ağlarına da bağlanabilir. Günümüzde çok kullanılmayan bu kablonun yerine geliştirilmiş versiyonu olan Cat 5E gelmiştir.
Beşinci nesil Ethernet kabloları, Kategori 5 (CAT5), 4 bükümlü çift yapısını sürdürdü, ancak 1995'te en yaygın 100Base-T Ethernet standardını kullanan ilk kablolardı. Cat5 kabloları, sinyal frekansını 20 MHz'den 100MHz'ye yükseltti ve 100 metrelik bir kabloda saniyede 100 Megabit bant genişliğine ulaşabildiler.
UTP Cat 5e IEEE standartlarına göre 100 metre maximum.
Kategori 5 kablo veya Cat 5 kablo, megabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 6 kablo ile karşılaştırıldığında daha düşük veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha çok etkilenir. Ancak yoğun data trafiği kullanmayan işletmeler için ideal bir standarttır.
Cat 5 kablo, öncelikle 10/100 Mbps hızındaki ağlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır, ancak Gigabit Ethernet bağlantıları için de kullanılabilir. Cat 5 kablonun yapısı, UTP (Unshielded Twisted Pair) olarak adlandırılan ve dört çift bakır telin bir araya getirildiği şekildedir.
Veri Ağları: Cat 6 kablo, veri ağlarında yaygın olarak kullanılır. Özellikle ofis binaları, kurumsal ağlar, üniversiteler, okullar ve halka açık alanlarda bulunan ağ altyapıları için tercih edilir. Cat 6 kablo, yüksek hızlı veri iletimi ve veri yoğunluğu olan uygulamaları destekler.
Kesinlikle tüm modemlere uygundur.
Genel olarak, Cat6 kablolar daha yüksek performans ve daha fazla esneklik sunar, ancak daha pahalıdır. Eğer veri ağınız için daha yüksek hızlı ve güvenli veri iletimi gerektiriyorsa, Cat6 kablo kullanmanız önerilir. Ancak, eğer sadece düzenli veri iletimi gerektiriyorsanız, Cat5 kablo yeterli olabilir.
CAT 7 kablo, veri aktarımı yapılacak her alanda, Telekom da ve internet bağlantılarında kullanılan bir veri aktarım kablosudur. Oldukça dayanıklı olan bu kablolarda diğer kablolara göre daha fazla korumaya sahiptir. CAT 7 kablo, 100 metreden sonra yavaş yavaş aktarım hızı kaybolur.
Cat6 kabloların 10 gigabit Ethernet desteğine sahip olması ve fiber kablolarınsa ulaşabileceği maksimum hızı 1 gigabit ethernettir. Hız konusunda da bu iki tür kablo arasında farklılıklar bulunmasının sebebi de cat6 kabloların 250MHz'ye kadar çıkabilen frekans değeridir.
Ethernet kablosu internet hızını artırmaz. Gerçek internet hızınızı stabil bir şekilde almanıza yarar sadece, bir de gecikme sabit olur.
Etkili bir iletişim için bu kabloların doğru şekilde seçilmiş ve düzenlenmiş olması gerekir. UTP ve CAT-5 tip kablolar 8 telden oluşur ve bunların 4 tanesi kullanılır, 2 tanesi iletim diğer 2 tanesi ise alım olmak üzere kullanılır.
Kategori 7 kablo veya Cat 7 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir kablo türüdür. ISO / IEC 11801 standardı ile ilk defa 2002 yılında üretilen kategori 7(sınıf F) kablo Cat 6 ve Cat 6a'ya göre daha fazla bant genişliği ve daha yüksek veri akışı sağlar.
Cat7 Kablo Ping Düşürür mü? Cat 7 kablolar, daha yüksek bant genişliği ve hızları destekledikleri için daha düşük gecikme sürelerine sahip olabilir.
Bu hızlar sırasıyla 10 Mb/s ve 16 Mb/s idi. Cat 5 ise 100 Mb/s'lik hıza sahip olmasıyla tam anlamıyla bir teknolojik sıçrama örneğiydi.
Pinge faydası olur özellikle CAT4'den CAT8'e geçerken 3-4 ping fark ettirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri