Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre bina çatıları, tüm maliklerin ortak kullanım alanları olduğundan hiç kimse bu alanı üzerine alamaz, kişisel kullanımına konu edemez. Bu, alanın işgali sayılır. Böyle bir durumda diğer malikler işgalin sonlandırılması için kişiye dava açabilirler.
SON KATTA OTURANLAR ÇATIYI KAPATABİLİR Mİ, EN ÜST KATTA OTURANLARIN HAKLARI NELERDİR? Hayır, Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir.
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Çatı yükseltme izni olarak bilmeniz gereken şudur. Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır. Kaçak olarak yaptıran sonradan bir cezai işlem uygulanmamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır.
Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz. Yani boya badana vs. gibi uygulamalarda bu izni almadan uygulama yapabilirsiniz.
2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'
KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Çatı katında ikamet eden kiracının, kiremitlerinin kırılması ve çatının su akıtması sebebiyle oluşacak tamirat masraflarını ödemekle yükümlü olan tüm kat malikleridir.
Çatı arasına eşya konulabilir mi? Yanıt : Merhaba. Ortak kullanım alanı olan çatı arası ve çatı üstünün ne şekilde kullanılacağı, yönetim planına eklenmiş bir madde ile ya da genel kurulda alınmış karara göre belirlenir. Ortak kullanım alanları, kat malikleri tarafından gelişi güzel kullanılamaz.
Çatı piyesi, çatı eğimi içinde kalmak koşuluyla altındaki bağımsız bölüme ait bu bölümle içeriden irtibatlı yapılan, terasların da dahil olabildiği mekanları anlatır. Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların mimari karakterine, yapılacak binanın nitelik ve ihtiyacına uygun olması zorunludur.
Evlerin teraslarına yapılan bölümler özellikle yaz dönemlerinde kullanıcıları için oldukça büyük fayda sağlar. Zamanla terastaki bu odalar, mutfak gibi diğer odaların eklenmesiyle tam bir kat halini alabilir. Teras kat olarak adlandırılan bu katlar, kaçak ya da ruhsatsız yapı sorununu beraberinde getirebilir.
Çatının sökülerek yerine eternit örtülü çelik konstrüksiyon yapılması, binanın taşıyıcı sistemini etkilemediği için ruhsata tabi değildir. Buna karşılık bina görünümüne etki eden ve esaslı tamir ve tadilat sayılması gereken ahşap pergole ruhsata tabidir.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
7 Şubat 2014 tarihinde albümden "Çatı Katı" adlı parça yayınlandı. Şarkısının video klibini albümü yayınlamadan önce kliplendiren ve dijital platformda satışa sunan sanatçı bu şarkıyla listelerde bir numaraya çıkmayı başardı.
Kanun gereğince çatı katı, apartmanda bulunan tüm kat maliklerinin ortak kullanımında oluyor. Üst katta oturan kimselerin çatı katı kullanım hakkının yalnız kendisine verilmesi için diğer kat maliklerinden muvafakatname alması gerekiyor.
3-) İmar barışı kat irtifak tapusu olup kat mülkiyeti tapusu olmayan mağdurları da kapsayacak mı? Evet, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilecektir.
Yönetmeliğe göre bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10'unu aşmayan zemin terasları, taban alanına dahil edilmez. Dolayısıyla bunlar emsal hesabına da dahil edilmez.
Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır. - Çatı arası piyes düzenlemelerinde imar planında TAKS, KAKS uygulaması yapılmayan imar parsellerinde çatı piyesi ile ilgi m² sınırlama şartı aranmaz.
İmar yönetmeliğine göre düzenlenen, pergola ve benzeri yapılar ruhsata tâbi tutulmamaktadır. Bu düzenleme kanunen kabul edilmiştir. Bu ürünler herhangi bir ruhsat gerekmeksizin inşa edilebilir.
Yargıtay'ın verdiği emsal kararla birlikte evin balkonunun odaya dahil edilebilmesi için tüm bina maliklerinin izin alınması şartı getirildi.
Bu nedenle de teras balkon kapatmanın yasal olup olmadığı merak edilmektedir. Teras kapama için tapunuzda bir çatı piyesli diye bir yazı görüyorsanız balkon üstü kapatma işlemini gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Bunun için teras kapama belediye iznine gerek olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri