2-) Çatı aralarına yapılan ayrı bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu alınabilecek mi? Evet, bu yapılar da Yapı Kayıt Belgesi alarak, bütün maliklerin muvafakatı ile kat mülkiyetine geçiş işlemlerine başlayabilecekler.
Örneğin çatı katına ilave olarak inşa edilen iki kata ilişkin (imar barışı kapsamında) yapı kayıt belgesi alındığı bir durumda apartmanda oturan diğer kişiler burada hangi oranda hak sahibi olacağı tartışma konusu olabilecektir. Zira inşa edilen ilave katlar tüm kat maliklerinin ortak arsası üzerine inşa edilmektedir.
Çatı katı, son kat ile çatı arasında bulunan kat oluyor. Teras ise, çatı piyesine sahip olan, bağımsız bölümün en son kattaki hududunun asgari yüzde 25?ine kadar olmak koşulu ile bağımsız bölümlere yapılan alan oluyor. Kapatma işlemleri için idareden izin alınması gerekiyor.
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
APARTMAN ÇATI KANUNU VE YÖNETMELİĞİ
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Çatı yapımı mimari projenin değişikliğini gerektirdiğinden kat maliklerinin alacağı kararla yapılabilir. Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 4. maddesinde ortak alan kavramı şu şekilde ifade edilmiştir; “Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir.
Özetle; Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı ortak alan olarak kabul edilmekte olup tüm kat maliklerinin ortak rızası olmadan çatının kapatılması ya da tek bir kişiye tahsis edilmesi mümkün değildir.
Kaçak katların cezası en az 500 Türk Lirasıdır.
Çatı yükseltme izni olarak bilmeniz gereken şudur. Bizlerin yapmış olduğu çatı yükseltme veya teras dubleks tavan kaldırma işlemi yasal değildir. Amma velâkin İstanbul gibi büyük şehirde hemen herkes bu işlemi yaptırmaktadır. Kaçak olarak yaptıran sonradan bir cezai işlem uygulanmamaktadır.
Çatı katında ikamet eden kiracının, kiremitlerinin kırılması ve çatının su akıtması sebebiyle oluşacak tamirat masraflarını ödemekle yükümlü olan tüm kat malikleridir.
Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır. - Çatı arası piyes düzenlemelerinde imar planında TAKS, KAKS uygulaması yapılmayan imar parsellerinde çatı piyesi ile ilgi m² sınırlama şartı aranmaz.
Yönetmeliğe göre bağlantılı olduğu bağımsız bölümün veya bulunduğu katın brüt alanının %10'unu aşmayan zemin terasları, taban alanına dahil edilmez. Dolayısıyla bunlar emsal hesabına da dahil edilmez.
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Çatı aralarına bağımsız bölüm yapılamaz.
3-) İmar barışı kat irtifak tapusu olup kat mülkiyeti tapusu olmayan mağdurları da kapsayacak mı? Evet, Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra bütün maliklerin muvafakati ile kat mülkiyetine geçiş yapılabilecektir.
Açıklama: Son kat çatı döşemesi ile kullanılmayan teras çatılar da dahil olmak üzere inşaat alanı hesabına dahil edildiği görülmektedir. İnşaat alanı hacim oluşturan alanların toplamıdır. Son kat tabliyesi hacim oluşturmaz ve inşaat alanına dahil edilmemelidir.
MEVZUATA GÖRE ÇATI 'ORTAK YER'
KMK'nın 'ortak yerler' başlıklı 4/C bendine göre “çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri” kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Kanun, 'ortak yerler'e ilişkin giderlerden tüm kat maliklerini sorumlu tutuyor.
Ortalama bir çatı her nerede olursa olsun 15 ila 30 yıllık bir ömre sahipken ortalama bir binanın ömrü 50 ila 100 yıldır.
Teraslarda binanın resmi projesi dışında yapılacak olan teras kapama, cam balkon, pergola vb gibi uygulama ve ürünler genel itibari ile izne tabidir. Yapının bulunduğu il ve ilçedeki belediye birimlerinin iznine tabidir.
Tadilat Ruhsatı Gerektirmeyen Durumlar Nelerdir? Küçük çaplı yapacağınız tadilatlar için tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Örneğin; elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemleri için tadilat ruhsatı gerekmemektedir.
Peki kanunen çatı katı kullanım hakkı kimindir? Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre çatı katı kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alıyor. Üst katta oturan kimselerin çatı katı kullanım hakkının yalnız kendisine verilmesi için diğer kat maliklerinden muvafakatname alması gerekiyor.
Herhangi bir yapıda kaçak kat olduğunun anlaşılması için, bina planlarıyla inşası yapılan binanın karşılaştırılması yeterli olacaktır. Aynı zamanda kaçak kat tespiti şikayet yolu ile de yapılabilir. Herhangi bir vatandaş binada kaçak kat olduğunu biliyorsa, ilgili kurumlara başvuru yaparak inceleme talep edebilir.
Teras üstü kapatma uygulaması ile ilgili gerekli izinler alındığında ve belediyeden alınan proje doğrultusunda yapılan uygulamaların hiç bir cezası bulunmamaktadır. Teras kapatmalar tadilat ruhsatı izni alınması gereken bir uygulamadır. Bu ruhsat binanın iç kısımlarında ki yapılacak ufak değişiklikleri kapsamaz.
Çatı yükseltme, var olan yapılardaki çatının farklı nedenlerde işlevini yerine getiremediğinde tamamen sökülerek yeniden yapılması işlemidir. Çatı yükseltme işlemi için yerel belediyeden yasal izinlerin alınması gereklidir. İzin alınmadığında çatının yükseltilmesi söz konusu değildir.
Ortak yere yapılan müdahalenin önlenmesi talebi (ortak kullanım alanı işgali şikâyet dilekçesi) ile Sulh Hukuk Mahkemesi'nden kat maliki hakkında işlem yapılması talep edilebilir. Yine talep öncesi ortak alana müdahalede bulunan kat malikine ihtarname de gönderilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri