Öncelikli olarak çatı muayenesi yapılır ve ardından doğumun normal ya da sezaryen olacağına karar verilir.
Doğuma çok yaklaşmadan önce gebeliğin 37. haftasından sonra yapılan çatı muayenesinde, rahim ağzı henüz kapalı olduğu için bebeğe temas edilmesi gibi bir durum mümkün değildir. Rahim ağzı açılması da zaten doğumun başlaması demektir.
Yalnız burada en çok karıştırılan şey şu, 37-38. haftalarda yapılan çatı muayenesiyle bu muayene pek benzemez. Çünkü o muayenede rahim ağzı arkada ve yukarıdadır. Oysa doğum başladıktan sonra rahim ağzı öne döner ve iyice aşağı iner. O yüzden de bu muayeneler çok daha rahat gerçekleştirilir.
Eğer pelvik muayenede çatı darlığı (pelvik darlık) olduğuna yani doğum yolunun normal doğuma imkan vermeyecek derecede dar olduğuna karar verilirse normal doğum hiç denenmeden sezaryen ameliyatı planlanır. Ancak bu her zaman mümkün olmaz. Yani çatı muayenesi her zaman doğum şeklini kesin belirlemeyebilir.
Bu “nişan” olarak da bilinmektedir. Böyle bir durumda ise doğum ağrıları hemen başlamayabilir. Hatta bazen doğumun başlaması 1-2 haftayı bulabilir. Bu akıntı bazen doktorunuzun çatı muayenesi sonrası da görülebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Hamilelik döneminin son haftalarında vajinada dolgunluk, karıncalanma, uyuşma ve batma hissi sanıldığının aksine erken doğum belirtisi değildir. Çatı kemiklerinin genişlemesine ve rahim içindeki bebeğin o bölgedeki sinir uçlarına baskı yapması nedeniyle oluşur.
Ardından rahim ağzı yavaş yavaş genişleme gösterir. Başlangıçta 0 cm olan rahmin girişi, doğumun ilerlemesi ile birlikte 1 cm'den 10 cm'ye kadar açılma gösterir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm'ye ulaştığında ise, artık bebeğiniz doğmaya hazır demektir. Rahim ağzının açılması, 'dilatasyon' adı ile tanımlanmaktadır.
Annenin medikal sorunlarının olmaması (kalp hastalığı, doğuma engel diğer sağlık sorunları), Annenin fit olması,kaslarının güçlü olması, Annenin leğen kemiği açıklığının bebeğin başının çapı ile uyumlu olması.
Annenin kalp hastalığı, yüksek tansiyon, bel fıtığı gibi hastalıklardan dolayı ıkınmanın sorun oluşturabileceği durumlar, Annenin genital bölgesinde oluşmuş uçuk ve HPV gibi virütik enfeksiyon oluşmuş olması gibi durumlarda normal doğum yerine sezaryen tercih edilmektedir.
Yani kadın jinekolojik muayene esnasında kendini gevşek bırakarak vajina kaslarını kasmaz ise muayene son derece rahat ve rahatsız ve ağrısız geçer. Bu nedenle kadın ile muayene öncesi yapılacak ön görüşme, bilgilendirme ve endişelerini giderme son derece önemlidir.
İlk vajinal muayenenizde, rahim ağzı açıklığı, yumuşaklığı, bebeğin doğum kanalındaki seviyesi, hangi kısmıyla geldiği değerlendirilir. Genelde, kasılmalar, düzenli, şiddetli ve ağrılı bir hal almaya 4 cm lik açılmada başlar. Düzenli kasılmalarla, rahim ağzı açılması artarak devam eder.
Böyle bir pelvis yapısı doğumdan önce muayene ile anlaşılabilir.
Doktor, eldiven takar ve iki parmağı ile vajinanın içerisini ve rahim ağzını muayene eder. Spekulum ile yapılan muayenede ise alet, vajinayı genişletmek için içeri sokulur. Spekulum açıldığında doktorun, rahim ağzını ve vajinanın üst kısmını incelemesi kolaylaşır.
Çoğu kadın bunu gebeliğin ortalarından itibaren hissetmeye başlar. Hamilelik ilerledikçe ve doğumdan sonra da bu ağrılar bir müddet devam edebilir. Çatı Ağrısı Nasıl Hissedilir? Ağrılar daha çok her iki kasıkta ve alt batında hissedilir.
Doğumun başladığının bir işareti olduğuna inanılan nişan gelmesi bazı durumlarda gebeliğin 36. haftasında gelirken, bazı anne adaylarında gebeliğin son safhalarında gelir.
Bebek kaç haftalıkken doğar, sorusunun cevabı kız ve erkek bebek için farklılık göstermez. Erkek bebekler için geçerli olan doğum vakti, tıpkı kız bebeklerde olduğu gibi 37. ve 41. haftalar arası.
Başlangıç aşamasında sancılar bele vuran regl sancıları gibi hissedilebilirken bu ağrılar zamanla daha şiddetli ve uzun süreli bir hal alır. Sıklığı da giderek artarak her 3 veya 5 dakikada bir sancı hissedilmeye başlanır. Doğum sancısı, gebeliğin son dönemi olarak kabul edilen 38 ila 42. haftaları arasında başlar.
Ancak doğumu başlatmak için; yürüyüş yapmak, merdiven çıkmak, cinsel ilişki, göğüslerin uyarılması, pilates topu üzerinde kalçanızla yapacağınız dairesel hareketler kısmen işe yarayabilir. Bazı 'hurma, ananas, ahududu yaprağı çayı' gibi gıdaların tüketimi de zararsızdır.
SUNİ SANCI UYGULAMASI İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR
Doğumun gerçekleşebilmesi için rahim ağzının doğuma hazır olması gereklidir. Yani rahim ağzının açılmaya ve bebeğin çıkışına izin vermeye hazır olması şarttır.
Bazı durumlarda rahimde düzensiz kasılmalar meydana gelebilir. Rahim ağzında açılmalar olurken bazı belirtiler de görülebilir. Genellikle rahim ağzında açılma sırasında regl dönemindeki gibi kanamalar da gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra kanama da aşırı boyutlara ulaştığı takdirde doktora başvurmalıdır.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Doğum kanalına iniş tamamlandıktan sonra genellikle 2-4 hafta arasında doğum başlayacaktır. İlk doğumdan sonraki gebeliklerde kanala giriş ve doğum arasındaki zaman daha kısadır.
Rahim ağzında yaşanan değişiklikler, vajina bölgesinde ya da karında hissedilen baskı hissi ve adet sancısı ile benzerlik gösteren sancılanmalar erken doğum belirtileri arasında yer alır. Bu belirtilerden herhangi birinin hissedilmesi halinde en yakın hastaneye başvurmak anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Doğum belirtileri kaç gün önceden başlar? Bazı doğum belirtileri, doğumdan aylar önce başlarken, bazıları doğumdan saatler önce başlar. Örneğin bebeğin aşağı inmesi genellikle ilk doğumlarda doğumdan 2-4 hafta önce gerçekleşebilir. Ancak sonraki doğumlarda ise, bebeğin inmesi doğumdan başladıktan sonra gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri