UTP ve CAT-5 tip kablolar 8 telden oluşur ve bunların 4 tanesi kullanılır, 2 tanesi iletim diğer 2 tanesi ise alım olmak üzere kullanılır. İki tip temel ethernet kablosu vardır: Düz Kablo (Straight Through Cable)
Cat 5, 6 ve 7 Arasındaki Farklar Nedir? 1- Cat 5 kablo cat 6 kabloya göre daha ince ve yumuşak tellere sahiptir. 2- Cat 5 kablonun veri iletimi, cat 6 kablo ve cat 7 kabloya göre daha kısadır. 3- Cat 6 kablo, cat 5 kabloya göre daha yüksek veri akışı sağlar ve parazitlerden daha az etkilenir.
4 adet bakır telin bir araya gelmesinden oluşan Cat 5 kablo türü, Gigabit Ethernet ağlarına da bağlanabilir. Günümüzde çok kullanılmayan bu kablonun yerine geliştirilmiş versiyonu olan Cat 5E gelmiştir.
İki damar birlikte bükülerek çiftleri, çiftler bir arada bükülerek kablo özü oluşturulur.
CAT5E kablolar en fazla 1000 Mbps hıza ulaşırken en yakın teknoloji olan CAT6 10.000 mbps hıza kadar ulaşabiliyor! CAT6 kablolar 10 gigabit ethernet desteğine kadar ulaşırken CAT5E 1 gigabit ethernet desteğine ulaşır.
İlgili 28 soru bulundu
Cat 5e, 1000 Mbps (Gigabit Ethernet) hızına kadar destek sağlar ve daha düşük girişime sahip olması nedeniyle, yeni ağ kurulumlarında ve mevcut ağların güncellenmesinde daha yaygın olarak kullanılır.
Cat5 kablolar temel ağ ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılırken, Cat 6 kablolar daha yüksek hızlara ve performansa olanak tanır. Cat 7 kablo ise daha üst düzey performans sağlayarak daha yüksek bant genişliği ve düşük sinyal gürültüsüne odaklanır.
CAT8 kablo, ağ bağlantılarında kullanılan bir Ethernet kablosu türüdür. CAT8, son derece yüksek hızlarda veri iletimi sağlamak için tasarlanmış en yeni ve gelişmiş bir kablo standardıdır. CAT8 kablolar, önceki Ethernet kablosu türlerine göre daha yüksek bant genişliği sunar.
Ağınız için 40 Gbps hızına sahip CAT.8 kablosu! Güçlü yama kablosu herhangi bir DSL hızı için kullanılabilir ve ağa bağlı herhangi bir cihazı bağlayabilir. 10/ 100/ 1000/ 10000/ 25000/ 40000 MBit Ethernet ağları için idealdir.
CAT 7 kablo, veri aktarımı yapılacak her alanda, Telekom da ve internet bağlantılarında kullanılan bir veri aktarım kablosudur. Oldukça dayanıklı olan bu kablolarda diğer kablolara göre daha fazla korumaya sahiptir. CAT 7 kablo, 100 metreden sonra yavaş yavaş aktarım hızı kaybolur.
Kategori 5 kablo, bükümlü çift üzerinden Ethernet gibi bilgisayar ağları için yapısal kablolarda kullanılır. Kablo standardı 100Mb/s (100 MHz)'e kadar performans sağlar. Ethernet üzerinden güç (PoE) kullanımıyla, cihazlara verilere ek olarak elektrik sinyalleri de taşınabilir.
Herhangi bir modem kutusundan eşantiyon ürün olarak cat6 kablo çıkacağını düşünmüyorum muhtemelen cat5 dir. Bunun dışında herhangi bir cat5 kablo ile bağlanıp ping testi ardından elinizdeki kablo ile ping testi yapın değerler eşit çıkıyorsa elinizdeki kablo cat5 dir.
Cat 6 kablolar Cat 5/5e kablolara göre daha iletkendir ve yapı olarak daha uzun metrajlara veri iletebilmeleri mümkündür. Cat 6 kabloda bulunan dış parazit koruması Cat 5 kabloda bulunmaz. Buna ek olarak Cat 6 kabloda, kablonun dolaşmasını önleyen bir ayırıcı ve parazite karşı alüminyum folyo da bulunmaktadır.
Cat 6 kabloları, genellikle 4 çift telden oluşur. Yüksek veri aktarımına sahip olan Cat 6 kablolar günümüzde en çok kullanılan internet kablolarından biridir. İnternet kablosu olarak kullanımı dışında kullanıldığı birçok farklı alan da vardır.
Cat6 kablo 10BASE-T , 100BASE-TX (Hızlı Ethernet), 1000BASE-T / 1000BASE-TX (Gigabit Ethernet) ve 10GBASE-T (10-Gigabit Ethernet)için uygun bir standarttır. Cat 6 4 çift tellidir, dış kaplamasına göre kendi içerisinde değişkenlik gösterir.
Genel olarak, Cat6 kablolar daha yüksek performans ve daha fazla esneklik sunar, ancak daha pahalıdır. Eğer veri ağınız için daha yüksek hızlı ve güvenli veri iletimi gerektiriyorsa, Cat6 kablo kullanmanız önerilir. Ancak, eğer sadece düzenli veri iletimi gerektiriyorsanız, Cat5 kablo yeterli olabilir.
Kategori 7 kablo veya Cat 7 kablo, gigabit hızında veri taşıyan bir kablo türüdür. ISO / IEC 11801 standardı ile ilk defa 2002 yılında üretilen kategori 7(sınıf F) kablo Cat 6 ve Cat 6a'ya göre daha fazla bant genişliği ve daha yüksek veri akışı sağlar.
Tercih edilmemesi gerekir. Cat6a gibi endüstri standartı olan kablolar tercih edilmelidir. Cat8 kablolar ise çok yüksek bant genişliği sunan ev kullanıcısının kullanımı için fazlasıyla gereksiz olan kablolardır.
Cat.8 kabloları, 2.000 MHz'lik maksimum çalışma frekanslarına ulaşır. Bu, fiber optiğe maliyetli bir dönüşüm olmadan mevcut bakır altyapıların kullanılmaya devam edebileceği anlamına gelir. Cat.8, raf ara bağlantı alanının yanı sıra omurga alanında veya zemin dağıtıcılarını bağlamak için kullanılabilir.
Veri Ağları: Cat 6 kablo, veri ağlarında yaygın olarak kullanılır. Özellikle ofis binaları, kurumsal ağlar, üniversiteler, okullar ve halka açık alanlarda bulunan ağ altyapıları için tercih edilir. Cat 6 kablo, yüksek hızlı veri iletimi ve veri yoğunluğu olan uygulamaları destekler.
Değerli olan farklılıklarından bir diğeri de cat6'nın fiber kabloya göre teknolojilerini geriye dönük olma özelliğinin daha da uyumlu olması ve buna bağlı olarak da cat6 kabloların fiber kablolara, fiber kablo ve hatta cat3 donanımlarıyla yüksek oranda uyum içerisinde çalışabilmesidir.
İhtiyacın olan hıza göre Cat6, Cat6A ve Cat7 modeller önerebilirim. Şahsen ben 100 megabit internet kullanmama rağmen 10 gigabit destekleyen Cat7 kablo kullanıyorum. Amazon'da Ugreen markasının her model Ethernet kablosunu gönül rahatlığıyla alabilirsin. 50 Metreye kadar çok kayıp hissetmezsin.
Hem CAT5 hem de CAT5e kabloları bir dizi ağ ve anti-radyasyon akışları üzerinden veri taşıyabilirken, CAT5e'deki iyileştirmeler daha iyi bir iletişim sürecine yol açabilir. CAT5e, karışma ve EMI gibi koşulları CAT5 standardından daha iyi idare edebilir.
Ev kullanıcıları için mesafe az ise ilk olarak Cat5E kullanılması yeterli olacaktır. Fakat ev kullanıcıları arasındaki 150 metreden fazla ise bu metrajdan sonrası cat5 için uygun olmayacaktır. Bu alanda devreye cat 6 kablo girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri