Katip diğer adı ile zabıt katibi, mahkemelerde gerçekleşen davalarda, idari duruşmalarda ve diğer resmi kurumlarda yürütülen yasal işlemlerde kayda geçirilmesi gereken ifadelerin birebir transkriptini kaleme alır.
Mahkemelerde hakimlerin söyledikleri her sözcüğü yazıya geçmekle sorumlu olan yardımcı yargı personelleri "Zabıt Katibi" diye tanımlanır.
Mahkeme salonlarını hakimler, avukatlar, sanıklar ve tanıklardan ibaret zannederiz. Tabii bir de hakimin önünde oturup konuşulanları bilgisayara not eden, halk arasındaki deyime göre “yaz kızım” olarak bilinenleri unutmamak gerek.
Zabit katipleri, resmi kurumlarda ve mahkemelerde çalışan memurlardır. Zabit katipleri, mahkemelerde duruşma tutanaklarını tutarlar ve diğer resmi belgelerin hazırlanması ve saklanmasıyla ilgili işleri yaparlar.
Kâtip, yazan, yazıcı, kitâbet eden ve usta yazıcı anlamlarına gelen Arapça kökenli sözcüktür.
İlgili 39 soru bulundu
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Bunlar, “Divan ve Babıali Katipleri, Maliye ve Hazine Katipleri, Defterhane Katipleri ve Şer'iyye Katipleridir.” Araştırmamız katiplik müessesesinin ağırlıklı olarak şer'iyye kısmında istihdam edilen katiplerin konumu ve mesleğin önemi üzerinedir.
Zabıt katibi, adliyelerde, mahkemelerde veya diğer yargı kurumlarında çalışan bir kamu görevlisidir. Temel görevi, duruşma salonunda yapılan konuşmaları ve alınan kararları yazmak, tutanakları düzenlemek, evrakları takip etmek ve diğer yazılı işleri yerine getirmektir.
Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Katipler birer devlet memuru olarak görev almaktadırlar. Hizmetleri bu yöndedir. Maaşları ise 2500 ile 4000 arasında değişkenlik göstermektedir. Bu değişiklik bulunduğu kuruma, bulunduğu makama göre farklılık göstermektedir.
Adliye idaresinin mevcut yapısında, Cumhuriyet Başsavcısı her adliyede idari bakımdan oldukça güçlü bir konuma sahiptir ve adliye- nin genel idaresinden sorumludur.
adalet bölümü, adalet meslek lisesi veya di er lise veya dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olmak (Bu maddede sayılan ö retim kurumlarından mezun olanlar ile örgün e itim yoluyla en az 80 saat bilgisayar dersi veya 150 saat daktilografi dersini ba arıyla tamamladı ını belgeleyenlerden, daktilo ...
Projenin sembolü olarak mahkemelerde hakim tarafından karar aĢamasında söylenen söz olan “Yaz Kızım” diyerek hitap edilen katibin kullandığı daktilo seçilmiĢtir.
Özel kalem, genel olarak devlet kurumlarında ya da özel sektörde makam sahibi yetkililerin özel ve resmi işlerini yapmakla yükümlü personellere verilen addır. Kısaca özel kalem nedir denildiğinde, yetkili makamların danışmanlarıdır denilebilir.
Yasal olarak Hakimlerin üstü aranamaz. Bu durum Mahkeme kararıyla da tescillenmiş durumda. Hakimler el ile aranmalı şeklinde bir mevzuat hükmü veya Mahkeme kararı olsa, siz beni aramayın diyemezsiniz.
Hâkim ve Cumhuriyet savcısı “Kürsüde” oturur. Normalde bir, heyet halindeki mahkemelerde ise üç hâkim kürsüde oturur. Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir.
Ortalama olarak 15 bin TL'den başlayan savcı maaşları 35 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. 2023 yılında stajyer savcı maaşları yaklaşık 11 bin TL'dir. Mesleğe yeni başlayan savcıların maaşları 2023 yılında ortalama 16 bin TL'den başlamaktadır.
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 65 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 53770 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 43010 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 100750 TL'dir.
2023 yılı itibari ile 196 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Katip maaşları 12970 TL'dir.
Zabit katipleri, duruşma sırasında yoğun bir şekilde çalışabilirler. Duruşmalar, haftanın herhangi bir gününde herhangi bir saatte olabilir ve zabit katipleri, duruşmaların bitiş saatlerine kadar çalışmak zorunda kalabilirler. Ayrıca, dava sayısı arttıkça, çalışma saatleri daha da uzayabilir.
Zabıt kâtibi genel olarak büro ortamında çalışmaktadır. Mesleğin özelliği gereği mesai saatleri dışında da zaman zaman görev yapmaktadır.
Zabıt katibi olmak için öncelikle erkekler için askerliğini yapmış ya da muaf olmuş olmak gerekir. Aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve kanun nezdinde gerekli Şartları yerine getirmek mecburidir. Bunun dışında lise ve ön lisans ile lisans kapsamında Adalet ile ilgili bölümden mezun olmak gerekmektedir.
Bütün kıyafetleriniz temiz ve ütülenmiş olmalıdır. Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir.
35 yaşını doldurmamış olmak, Kamu Personeli Seçme Sınavından 100 üzerinden 70 puan almak, 657 numaralı Devlet Memurları Kanununda belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmak, Askerlik yükümlülüğü bulunmamak; askerlik görevini tamamlamış, tecil ettirmiş ya da askerlik görevinden muaf olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri