Daday Etli Ekmeği, incecik açılmış yufka içine kıyma, soğan ve baharatlardan oluşan harcın konulması ve odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan kapalı pidedir.
Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır. Domates, yeşil biber, soğan, maydanoz, tuzdan oluşan sebze karışımı ile et yoğrulur. Konya etli ekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
Etli Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
1tatlı kaşığıkuru maya. 3,5 - 4su bardağıun.
Seçim, 1923 yılında ilk defa Konya'daki kebapçılar çarşısında kayıt altına alınıp, tanınmaya başladığını, 1939 yılından itibaren de sadece etli ekmek üreten işletmelerin açıldığını ve 2 yıl önce 'coğrafi işaret tescili' alındığını kaydetti.
İlgili 31 soru bulundu
Etli ekmek, Konya yöresine ait olan ve özellikle bu yörelerde yapılan bir çeşit ince ve kenarsız içli pide türüdür. Konya haricinde Kastamonu ve Mardin gibi çeşitli yörelerde de farklı türleri yapılmaktadır.
Konya'nın eşsiz lezzeti etliekmek ve etliekmek hamuruna bugün (5 Ocak 2023) itibariyle zam geldi. Artış sonrası 180 gram etliekmek ve pide hamurunun fiyatı 7 liraya yükseldi. Tek etliekmeğin fiyatı ise 80 TL oldu.
1 Kg Kıymadan Kaç Adet Pide Çıkar :
Yukardaki Bu karışımdan ortalama 25 ile 30 adet arası pide çıkmaktadır.
Mayayı bir kaba alın. Üzerine 1,5 su bardağı ılık su ve 1 tatlı kaşığı şeker koyup eritin. Yoğurma kabına aktardığınız unun ortasına bir çukur açın ve mayalı suyu yavaş yavaş ekleyip yoğurun. Yoğurduktan sonra hamuru kapatıp en az yarım saat mayalanması için bırakın.
Kalori Bilgisi Etli Ekmek Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 188 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 150 gramlık miktarında Etli Ekmek 282 kalori bulunmaktadır.
Etli ekmek malzemeleri olarak hamurda buğday unu, su, maya ve tuz; içte, tercihe göre dana veya düve etine ilaveten tuz, domates, yeşil biber, maydanoz ve kuru soğan kullanılır.
Etli ekmeğin iç malzemesi, bıçak arası kıyma diye tabir edilen ve kıyma makinesine girmeden, bıçakla çok ince kıyılmış kırmızı ettir. Hamuru, tipik kıymalı pidelere göre çok daha ince açılır. İyi pişmiş, zar gibi etli ekmek; en makbul olanıdır.
Konya'ya özgü yemeklerden olan bıçak arası adını dana budunun iki bıçak tarafından kıyılmasından almıştır. Özenle kıyılan dana budu içerisine domates, biber ve soğanın ince ince kıyılması ile hazırlanan hamur içi, özenle yapılmış hamur bezelerinin içine yerleştirilerek taş fırında pişirilir.
TDK' ye göre ayrı yazılır yani Etli ekmek diye.....
“Konya etli ekmeğinin patent bilgilerinde yer alan özellikleri, 180 gram hamur, 100 gram et ve 100 gram kıyılmış sebzeden oluşmasıdır. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısımlarından alınmalıdır.
Etli Ekmek ustanın hüneri ile kağıt kadar ince ve yaklaşık 2-2,5 metre uzunluğunda servis ediliyor.
1 porsiyon (131.9 gr) etli ekmek 277 kaloridir. Etli ekmeğin 100 gramı 23.55 gram karbonhidrat, 11.59 gram protein,7.25 gram yağ,1.47 gram lif içermektedir.
Guar Gam gıda sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Fırıncılık ürünlerinde yoğurmayı iyileştirmesi ve su tutma özelliğiyle raf ömrünü uzatılmasını sağlar. Ekmek yapımında hamura ilave edilerek hamurun verimini arttırır, dokusunu geliştirir ve raf ömrünü uzatır.
E920 koduyla bilinen L-Sistein maddesi, insan saçı, kanatlı hayvanların tüyünden ve domuz kılından elde edilmektedir. Başta ekmek olmak üzere hamurlarda kullanılan ve hamurun daha rahat işlenmesini sağlayan bu madde, birçok hastalığa da sebep olabiliyor.
Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
1923 yılında kebapçılar içi denilen yerde Halepli (Arap) ismiyle anılan Hasan Gülseren Konya'ya etliekmeği ilk getiren kişi olarak bilinmektedir.
(Etli/Kıymalı Pide) Ev dışında yapılan mahallî bir börek türü. Etli ekmek, ilk defa Konya'da üretilmiş, ardından Anadolu'nun muhtelif yörelerine yayılmıştır. Dolayısıyla etli ekmeğin en lezzetlisi Konya'da yapılanıdır.
1 Porsiyon Sivas Etli Ekmekte yaklaşık olarak 225 gr etli ekmek içerir. Bir porsiyon etli ekmek fiyatı 16,80 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri