* Pamuk, ipek ve yün yerine kullanılan naylon yapay bir maddedir.
Naylon hammaddesi petroldür, sentetik polimerdir. Naylonun kimyasal adı Polyamiddir. Yapısında amid birimler içeren polimerdir.
En önemli doğal polimerler; karbonhidratlar (nişasta ve selüloz), proteinler, nikleit asitler (DNA ve RNA)'dır. Selüloz, bütün bitkilerde bulunan bir glukoz polimeridir. Uzun zincir şeklindeki selüloz molekülleri, zincir halkaları gibi binlerce glukoz molekülünden meydana gelmişlerdir.
Sentetik polimerler, termoplastik polimerler ve termoset plastikler olarak ikiye ayrılabilir. Termoplastik polimerler arasında polietilen, teflon, polistiren, polipropilen, polyester, poliüretan, poli (metil metakrilat), polivinil klorür, naylonlar ve suni ipek bulunur .
pamuk, yün, deri ve ipek gibi doğal polimerler yüzyıllardır hayatımızın bir parçasıdır.
İlgili 21 soru bulundu
• Sentetik polimerler
En basit sentetik polimer olan polietilen örnek verilebilir.
Polimerler doğal ve sentetik olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. Örneğin kauçuk, binlerce yıldır kullanılan doğal bir polimerik malzemedir. Doğa tarafından yaratılan moleküler polimer zincirinin bir sonucu olarak mükemmel elastik niteliklere sahiptir.
Naylon, ticari adı naylon-6 ve naylon-6,6 olan plastik bir grubudur. Bu tür malzemeler, petrol ürünlerinden veya benzeri maddelerden kimyasal yöntemlerle üretilir. Plastikler, yüzlerce veya binlerce küçük molekülü birbirine zincir gibi ekleyerek elde edilen, büyük moleküllerden oluşur.
Sentetik kumaş kategorisinde yer alan naylon (polyamid) kumaş yüksek ısı basıncında belli başlı kimyasal maddelerin bir araya gelerek plastikten üretimi sağlanan kumaş türüdür. Sentetik kumaşlar arasında yoğun olarak kullanılan popüler bir kumaştır.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir.
Doğal polimerler; ağaç, kauçuk, pamuk, yün, deri, ipe ve hatta protein, enzim, nişasta, selüloz. Polimerler isimlerinden de anlaşılacağı gibi polimer senteziyle elde edilirler. Plastik, kauçuk ve elyaf gibi bir çok farklı çeşitte ürünler elde edilir.
Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.
Polimerlerin özünde birer organik bileşik olduklarını konuya giriş yaparken belirtmiştik. Önceki konu başlıklarında bahsettiğimiz organik bileşiklerden farklı olarak polimerler, çok uzun karbon zincirlerinden oluşuyor.
Polyamid ingilizce adıyla poliamid yarı kristalin bir polimer çeşididir. Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Naylon poşetler karbon türevi olduğu için kimyasal değişimlere uğrayabiliyor ve zamanla petro-polimerler oluşturuyor.
moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddelerdir. Günümüzde polimerik malzemeler çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. PVC, naylon ve teflon polimerik malzemelere verilebilecek en basit örneklerdir. Plastik ve kauçuk malzemelerin tümü polimer esaslıdır.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Naylon olarak da bilinen polyamid kumaşlar sentetik kökenli bir kumaş türüdür. Polyamid ya da naylon (Alm. Polyamidfaser, Fr. fibre de polyamide, İng. polyamide fiber), farklı sayıda karbon atomu içeren tekrarlayan diamin ve dikarboksilik asit birimlerinden oluşan bir polimerdir.
Kimyasal adı polihekzametien adipamid'dir. Yüksek mol kütleli poliamidlerden oluşan sıcağa, aşınmaya ve kimyasal maddelere karşı dayanıklı plastik malzeme. Genellikle lif halinde üretilen naylon, ilk kez 1930'da Amerikalı kimyacı Wallace H. Carothers'e bağlı bir araştırma grubu tarafından geliştirildi.
Naylon poşetlerin hammaddesi polietilendir. Bu madde petrolden üretilmekte olup oldukça zehirli bir maddedir. Üretim ve geri dönüşüm oranlarına bakıldığında yüzde bir oranında bile geri dönüşüme dahil edilmediği görülmektedir.
Plastik Atık - Sıfır Atık.
Biyoplastikler, bitkisel yağlar ve yağlar, mısır nişastası, saman balyası, odun yongaları, yiyecek artıkları gibi yenilenebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen plastiklerdir. Biyoplastik, tarımsal yan ürünlerden ve ayrıca kullanılmış plastik şişelerden ve mikroorganizmalar kullanan diğer kaplardan yapılabilir.
Kauçuk, bazı tropikal bitkilerin öz suyundan (lateks) ya da petrol ve doğalgazdan imal edilen esnek bir madde. Ağaçların öz suyundan üretilene doğal kauçuk, petrol ürünlerinden üretilene sentetik kauçuk denir. Her iki tür de çok yönlü maddelerdir. Kauçuktan yapılan eşyalar genellikle lastik olarak adlandırılır.
Günümüzde yaygın bir biçimde kullanılmaya devam eden polietilen hammadde, gelişme sürecini devam ettiren, kullanım sahası devamlı artan ve petrolden üretilen bir polimerdir. Kimyasal olarak polietilen plastiğinin formülü C2nH4n+2 olan alkan'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri