Eğer ön dişiniz çatladıysa diş hekimini ziyaret etmeniz çok önemlidir. Bazı çatlaklar yüzeysel oldukları için tedavi gerektirmez. Diğerleri ise diş etinin altında gerçekleşirse dişin değiştirilmesini dahi gerektirebilir.
Basit bir çatlak, dişin sinirine ulaşmadığı durumlardır ve bu dişler sadece dolgu veya kaplama ile tedavi edilebilir. Karmaşık bir çatlak dişin sinirine zarar vermiştir kaplama yerleştirilmeden önce kök kanal tedavisi gerektirebilir.
Çatlak diş sendromu için; yapıştırma, kuron kaplama, kök kanalı tedavisi ve ilerlemiş durumlarda dişin çekilmesi gibi çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Diş hekiminizin önereceği tedavi yöntemi; çatlağın geliştiği dişe ve boyutuna göre değişiklik gösterebilir.
Kırık dişin tedavi edilmemesi dişte sıcak-soğuk hassasiyetine yol açabilir. Kırık olan bölgeden dişin çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir. Kalan diş dokusu çiğneme kuvvetlerine yeterli direnci gösteremeyeceği için dişin kalan kısmının da kırılmasına neden olabilir.
Çiğneme sırasında ağrı hissetmek, Isırma baskısında ağrı oluşumu, Tatlıya, soğuğa ve sıcağa karşı duyarlı olmak, Yalnızca çatlak diş şiddetlendiğinde düzensiz ağrı oluşumu en sık görülen belirtiler arasında yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
Eğer diş çatlaksa ısırdıktan sonra kısa süreli ama şiddetli bir ağrı görülmektedir. Çiğneme yaparken, besinleri ısırırken ve dişlerin soğuk ve sıcağa maruz kaldığı durumlarda sızlamanın olması çatlak dişe sahip olunduğunun göstergesi olmaktadır.
Çatlak Diş Sendromu Sebepleri
Standart aşınma ve yıpranmanın yanı sıra diş gıcırdatmadan veya bir lokma çok sıcak yiyecek aldıktan sonra soğuk su içmek gibi ani sıcaklık değişiklikler nedeniyle çatlaklar yaşayabilirsiniz.
Yıllar geçtikte, diş minesinde küçük çatlaklar meydana gelebilmektedir. Ön dişlerin üzerinde yer alan bu dikey görünümlü çizgilere mine çatlağı adı verilir. Normalde gelişen bu çatlaklar ağrı hissettirmez; ancak leke oluşumu çok kolay bir hale gelir. Sonucunda ise ön dişlerde çizgi şeklinde renklenmeler gözlemlenir.
Çatlamış dişler, çok fazla ağrı çektirir ve dişin orjinal görünümünü kaybetmesine neden olabilir. Diş yapıştırma işlemi, dişin çatlak veya kırık yerine metal, plastik veya porselen malzemeler uygulayarak dişi tamir eder.
Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
Diş çatlaması, bazı dış etkenlere bağlı olarak dişlerde boylamasına enlemesine ya da çukur şeklinde oluşan çatlaklardır. Bazı çatlaklar diş yüzeyinde kalırken bazı çatlaklar da diş etine kadar uzanabilir.
Çürükler kendiliğinden iyileşemediklerinden uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilinceye kadar kötüleşmeye devam edeceklerdir. Çürük ilerledikçe, diş ağrısı ve şiddetli acı çekip hassasiyet yaşayabilirsiniz, dolayısıyla kendi rahatınız için vakit geçirmeden diş hekiminizi ziyaret edin.
Porselen dişlerin kırıldığı durumlar hekim tarafından yetersiz oturtma kaynaklı olabilmektedir. Bunun yanı sıra porselen kaplamayı diş ön yüzeyine oldukça baskın geçirme dişlerin şişmesine ve dudakların öne doğru şişmesine neden olabilmektedir.
Diş çizilmeleri diş yüzeylerine yapılan dolgular ile tedavi edilebilir. Ön dişlerde Kompozit Lamina (Bonding) dediğimiz estetik dolgu işlemleriyle arka dişlerde ise çatlak hattını temizleyerek yaptığımız dolgularla tedavi edebilmekteyiz.
Tek diş kaplama mümkündür. Böylece diş çürüyüp diğer dişlere zarar vermeden önce kontrol altına alınmış oluyor. Genellikle ön dişlerde kırık, çürüme, renk değişimleri meydana geldiğinde diş hekimleri durumu kontrol altına alıyor, tek diş kaplama ile kişilere doğal bir görüntü kazandırıyor.
yarısı kırılan bir diş, dolgu ile tedavi edilebilir, ancak tedavi seçeneği kırığın türüne ve dişin durumuna bağlı olarak değişebilir.
Unutmamak gerekir ki ortodonti tedavisi yalnızca sağlıklı ve fonksiyonel dişler üzerine yapılmalıdır ve çatlak bir diş, bu tedavi için gereken ideal diş kalitesinden oldukça uzak kalmaktadır.
Dişte oluşan kırık dişin kök tarafına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkartılır ve o kırık dokuya tedavi uygulanır. Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir.
Kırık parçaları toplayın ve dişçiye götürmek üzere temiz, kuru bir kaba koyun. Dişin kalan kısmını ılık suyla yıkayarak kir ve kalıntılardan temizleyin. Eğer dişiniz yaralanma nedeniyle kırıldıysa şişmeyi önlemek için bölgeye buz kompres uygulayın. Hemen randevu almak için dişçinizi arayın.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Bu çatlaklar, dişin içindeki daha yumuşak dokuların dış etkenlere maruz kalmasına sebep olabilir. Benim hastalarımda gördüğüm üzere, mine çatlamaları çoğunlukla travma, sert gıda tüketimi veya diş sıkma gibi faktörlere bağlı olarak meydana gelir.
Deride çizgisel atrofik alanlar şeklinde görülür. Çoğunlukla bel, kalça, bacak, karın, meme ve kollarda görülen çatlaklar, ilk oluştuklarında kırmızı ve / veya mor renkte, daha sonra normal deri rengine yakın bir renk alır. Hormonlar çatlak oluşumunda etkilidir.
Bu işlem, "remineralizasyon" adı verilen bir yöntemle gerçekleştirilebilir.Mevcut diş minesi bütünüyle aşınmadan önce onu güçlendirmek amacıyla florür ve kalsiyum içeren ürünleri kullanarak bütün gayreti zayıf noktalara toplayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri