Ayakta meydana gelen çatlak tedavileri hasarın boyutu dikkate alınarak yapılır. Öncelikle klinik muayeneyle birlikte, röntgen ve film yardımıyla kemik detaylıca incelenir. Kesin teşhis konduktan sonra küçük boyutlu çatlaklar sargıya; büyük ve ciddi çatlaklar ise alçıya alınır.
Ortopedi dediğimizde aklımıza ilk olarak kırık, çıkık ve çatlak vakaları ile alçı, atel tedavisi gelir. Alçı ve atel bir çeşit yaralanmadan dolayı hasar alan vücut bölgelerini korumak için kullanılır.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
💬Çatlak bir kemiğin iyileşme süresi yaşa göre. değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4. ile 6 hafta arasında değişmektedir.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
İlgili 41 soru bulundu
Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur. Çatlak için zamanında doktora başvurmazsanız kırığa dönüşerek canınızın daha çok yanmasına sebep olacaktır.
Kemik, kendi kendini onarabilen bir yapıdır. Kemikte kırılma meydana geldiği zaman; yeniden eski haline dönerek iyileşmesi pek çok faktöre bağlıdır. Örneğin; büyüme, antioksidanlar, kemiği yıkan ve yeniden yapan hücreler, hormonlar ve aminoasitler gibi pek çok faktör kırılan kemiğin iyileşmesinde büyük role sahiptir.
Kemiğin bütünlüğünün bozulmasına kırık denilir. Eğer kırılan parçalar bir arada duruyorlarsa bu durum çatlak olarak da adlandırılabilir.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Atel (yarım alçı) tedavisi kolda veya bacakta olan kırıkları geçici olarak sabitlemek için kullanılabilir. Ameliyat gereken kırıklarda ameliyata kadar geçen sürede kırık bölgesi, atel (yarım alçı) ile takip edilir. Bazı çocuk kırıkları atel (yarım alçı) tedavisi ile kalıcı olarak tedavi edilmektedir.
El bileğinin en sık kırılan kemiği Radius'tur. Pek çok insan kırık ile çatlağın farklı olduğunu düşünür ancak bunlar aynıdır. El bileği kırıldığında ağrı, şişlik, el ve el bileğini kullanımında zorlanma olur. Genellikle bilekte çarpıklık ve şekil bozukluğu (defeormite) görünür.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Kırığın türüne, bölgesine ve uygulanan tedaviye göre değişir. Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir.
Çatlak boşlukların oluşması ve birleşmesi ile meydana gelir ve yavaş ilerler.
Topuk çatlağının hızlı bir şekilde geçmesi için düzenli olarak topukları nemlendirmek gerekir. Nemlendirici kremler veya doğal yağlar kullanarak cildi derinlemesine nemlendirin. Ardından, topuklardaki ölü deriyi nazikçe ovuşturarak çıkarmak için ponza taşı veya ayak törpüsü gibi pedikür araçları kullanabilirsiniz.
TSE standartlarına uygun olarak üretimi yapılan 1 torba saten alçının kilosu 30'dur. 30 kiloluk saten alçının yapacağı yer 30 metrekaredir. Yani 1 torba saten alçı m2 yer yapar diye merak ediyorsanız bunun cevabı 30 metrekaredir.
Alçıyla birlikte destekleyici olarak da tercih edilen atel, bazen alçıdan önce kullanılmasıyla birlikte bazen de tek başına tercih edilir. Ayrıca yarım alçı olarak da adlandırılan atel, alçılara göre daha az destek sağlar ancak kullanımı daha hızlı, pratik ve kolaydır.
Alçı ve su
hidrofil pamuk suya dayanıklı değildir. Bu nedenle duş aldığınızda alçıyı veya sentetik alçıyı plastik bir torbayla veya özel duş kılıfıyla koruyun. Mümkün olabildiğince kısa bir süre duş alın. Plastik bir torbayı plasterle su geçiremez bir şekilde cildinize yapıştırabilirsiniz.
Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir. Herhangi bir enfeksiyona ve kemiğin eğri kaynamasına meydan vermemek için kırığı fark eder etmez doktora gitmek gerekir.
Kemiğin kırıldığı bölgede hareket fonksiyonları zor bir duruma gelmektedir. Kırık bölgesinde hareket gerçekleşmesi imkansız bir hale gelmektedir. Çatlak durumlarında ise kemik bütünlüğünün devamı sağlandığından dolayı hareket durumu gerçekleşebilir.
Kırık bulguları; ağrı, şişlik, fazladan hareket deformite şeklindedir. Deformite olmadığı durumlarda radyolojik olarak kemik görüntülenmeden kesin tanıdan kaçınılmalıdır. Bazı kırıklar oldukça ince bir hat çizer ve atlanabilir, bu durumda MRI veya tomografi gerekebilir.
Hem ülkemizde hem de dünya genelinde sıklıkla uygulandığını söyleyebiliriz. Bu tedavi prosedürü, lazer ışınlarının derinin altına ulaşması ve çatlakların olduğu bölgeyi iyileştirmesi üzerinedir. Lazer ışınları sayesinde ciltte bulunan dokuları uyarılır. Bu uyarı ise cildin daha fazla kollajen üretmesini sağlar.
Çatlakların tedavi edilme süreci kolajen ve elastin üretimi ile başlar. Bu uygulama yaklaşık 2-2,5 saat sürer, ayda bir kere uygulanması koşulu ile çatlakların durumuna bakılarak 1-3 kez seans yapılabilir. İşlem dolayısı ile cilt üzerinde meydana gelen morluk ve kızarıklık birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri