Zeytinler bıçak yardımıyla çizilir, bir kısmı da yıkanmış temiz bir taş yardımıyla ucu çatlayacak şekilde kırılır. Çizilen ve kırılan zeytinler ayrı ayrı bidonlara doldurulur ve acısı gidene kadar (yaklaşık 10-15 gün) günde 1 kez olmak üzere suyu değiştirilir.
Kırma Yeşil Zeytin Tarifi İçin Malzemeler
3kilogramyeşil zeytin. 1tatlı kaşığılimon tuzu.
Her bir litrelik kaptaki kırma zeytin için 1 çay kaşığı limon tuzu ve 1 yemek kaşığı kaya tuzu atmanız yeterlidir. Bu şekilde hazırladığınız zeytinleri yine güneş görmeyen serin ve kuru bir yerde saklamaya devam edin.
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili. Miktar olarak bir litre suya ortalama bir tatlı kaşığı yeterli (Kaşık çok dolu olmamalı) 🌟Ben Zeytinleri şişelere kuruyorum.
Zeytin bahçelerinden toplanan zeytinlerin ezik ve çürük olmayanları seçiliyor önce. Ardından ekmek tandırlarından odun külü toplanıyor. Bu küller bir kap ya da leğen içinde sıcak suyla harmanlıyor. Zeytinler bu külle iyice karıştırılıyor, külün zeytinle bütünleşmesi sağlanıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Ayrıca isterseniz suyun içine bir küçük parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Limon tuzu da yine zeytinlerin uzun süre bozulmadan saklanmasında önemlidir.
Tabi kül zeytininin de tadı çok güzel oluyor” diye konuştu. Küllü zeytinin tadının diğerlerinden çok farklı olduğunu belirten Yalburç, hiçbir kimyasal kullanılmadığı için de ürünün oldukça sağlıklı olduğunu söyledi.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur. Ambalajlama yapılırken tepe boşluğunun fazla olması da zar oluşumuna neden olur.
En son zeytinlerin üzerine beklettiğimiz limon dilimleri dizilir. Limon zeytinlerin sararmasını, renginin daha güzel olmasını sağlıyor.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Acısı gidene kadar en az 10 gün bekletilir. (Tadını kontrol ederek zeytinlerin olduğunu anladığınızda suyunu süzün.) Suyu süzülen, acısı gitmiş zeytinler, artık limon tuzu ve tuz ile buluşabilir. Bunun için; 1 litre suda salamura tuz ve limon tuzu eritilir.
Yaptığınız zeytin miktarına göre siz bu oranı ayarlayabilirsiniz. 1 kg için %8-%10 arası kaya tuzu koyuluyor. 1 yemek kaşığı kaya tuzu 20 gr geliyor. Ben 1 kg için, 4 yemek kaşığı kullanıyorum. 4 ile 5 yemek kaşığı arasında yeterli oluyor. 1 yemek kaşığı limon tuzu ilavesini de unutmayalım.
Salamura suyu % 10 tuz ve % 1 limon tuzu oranında hazırlanır. 2 litre oda ısısında, içilebilir suya (klorsuz) 200 gr kaya tuzu ve 20 gr limon tuzu ilave edip karıştırarak eritin.
Yeşil Zeytin Tatlandırma
İçme suyu, tuz ve kırılmış yeşil zeytinler kavanozda olgunlaşmaya başlarlar. 10 gün sonra yani 20. günde, salamura suyu tekrar değiştirilmek üzere boşaltılır.
Kırma zeytinin uzun süre dayanması için ne yapmalı? Evde yeşil zeytin yapıldığında çürükler ve yaprakları ayrılıp hazırlanınca büyük bir cam kavanoza veya pet şişeye 5 kg zeytine 1 çay bardağı kaya tuzu ve bir parça limon tuzu eklenerek doldurulur.
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
Siyah Zeytin Kurarken Şeker Neden Konulur? Şeker zeytin yapımında fermantasyona yardımcı olur. Faydalı proteinlerin ortaya çıkmasını sağlar.
Yeşil ile siyah zeytin arasındaki temel fark; yeşil zeytinin olgunlaşma döneminde yani hala yeşilken, siyah zeytinin ise olgunlaşma döneminden sonra hasat edilmesidir. Zeytinde bulunan fenolik bileşiklerin, alkali koşullarda oksijene maruz bırakılmasıyla zeytinin siyah renginden sorumlu bileşikler üretilmiş olur.
Zeytin buzdolabında nasıl saklanır? Tazelik süresini maksimuma çıkarmak için öncelikle zeytinleri tuzlu suda bekletin. Süzdüğünüz zeytinleri küflenmemesi için Koroplast Fermuarlı Poşet'e koyun. İstediğiniz miktarda kullanıp ağzını kolayca kapatarak dolapta yer kaplamadan kolayca saklayabilirsiniz.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Kettle da su kaynatın sıcak sıcak içine dökün, ağzını kapatın ve beklesin. 5 gün sonra zeytinyağı limon tuz ve pul biber ile karıştırın ve afiyetle yiyin. Bu kadar kolay. Artık dışarıdan içine ne katıldığı belli olmayan zeytinden almam.Çok çok çooook basit.
Sodyum hidroksit olan ve kostik olarak adlandırılan solüsyon, zeytin tanelerine temas ederek, kısa sürede zeytinin acılığının gitmesine yardımcı olmaktadır. Zeytinin acılığı bu şekilde kısa sürede gittikten sonra, zeytinler yıkanıp havalandırılarak kostik kalıntılarının uzaklaştırılması sağlanır.
Zeytinler şişeye doldurulur ara ara tuz serpilir. Sıvı yağ, sirke, şeker de ilave edilip kapağı sıkıca kapatılır ve çalkalanır. Mutfağa gidip geldikçe tekmelenir, işkence edilir 😂 1, 5 2 ay bu işlem devam eder. Zeytinler suyunu salıp tuzlar erir. 2 ay sonra zeytinler tatlanmaya başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri