Bu çatışma türü, beş grupta incelenebilir: 1. Kişilerin kendi içlerindeki çatışma 2. Kişiler arası çatışma 3. Kişiler ve gruplar arası çatışmalar 4. Grupların kendi içinde ve gruplar arası çatışmalar 5. Organizasyonlar arası çatışmalar (Koçel, 2007: 508).
Çatışma, birbiriyle uyuşmayan iki veya daha fazla güdünün aynı anda bireyi etkilediği anlarda ortaya çıkar. Örneğin; Seçtiği alanda doktora yaparak mesleğinde ilerlemek isteyen üniversiteli genç kadının aynı zamanda sevdiği gençle erken yaşta evlenerek bir an önce anne olmak da ister.
Örgütsel çatışmaları fonksiyonel ve fonksiyonel olmayan çatışmalar; tarafları açısından çatışmalar; potansiyel, algılanan, hissedilen ve açık çatışmalar; amaç, rol ve kurumsallaşmış çatışmalar; dikey, yatay, emir komuta ve kurmay çatışması olarak sınıflandırılabilir (Luthans,1992:370-387; Şimşek, 2002: 294-300).
Türler Arasındaki Çatışma; Bir kanalda, farklı türlerdeki aracılar arasındaki rekabetten kaynaklanan çatışmadır.
Çatışmanın çeşitli aşamaları vardır. Bu aşamalar; gelişmemiş, hissedilen, açık ve son durum aşaması olarak gösterilebilir (23).
İlgili 33 soru bulundu
Buna dayalı olarak Thomas, beş çatışma yönetim tarzı geliştirmiştir: “uyum gösterme” (accommodating), “kaçınma” (avoiding), “işbirliği ” (collaborating), “rekabet etme” (competing), ve “uzlaşma” (compromising) ( Zhenzhong Ma,(2007).
Çatışma konusu, örgütsel davranış yazınında üç yaklaşım ile ele alınmaktadır. Bunlar; geleneksel yaklaşım, davranışsal yaklaşım ve etkileşimsel yaklaşımdır. Her türlü çatışmayı gereksiz ve örgüte zararlı bir faktör olarak görür.
Literatürdeki çatışma türleri şunlardır: karaktere karşı karakter çatışması, karaktere karşı toplum çatışması, karaktere karşı doğa çatışması, karaktere karşı teknoloji çatışması, karaktere karşı öz çatışma ve karaktere karşı doğaüstü çatışma.
“İç çatışma”, bir karakterin kendi içinde yaşadığı kararsızlıkları ve kafa karışıklıklarını ifade eder. Buna günlük hayattan basit ama etkili bir örnek verebiliriz.
Kuşaklar arası çatışma, farklı yaş gruplarındaki bireyler arasında değerler, inançlar, tutumlar ve davranışlar açısından ortaya çıkan anlaşmazlıklar ve gerilimler olarak tanımlanabilir. Bu çatışma, genellikle aile içinde, iş yaşamında ve sosyal çevrelerde yaşanır.
A) Fonksiyonel çatışma: Kurumun amaçlarını başarmasına katkı sağlayan çatışmalar fonksiyoneldir. B) Fonksiyonel olmayan çatışma: Kurumun amaçlarına ulaşmasını engelleyen çatışmalar fonksiyonel olmayan çatışmalardır.
Kurumlaşmış çatışma: Bir çatışma ortaya çıktığında bunun nasıl giderileceğinin ayrıntılı olarak açıklandığı çatışma (toplu iş sözleşmeleri).
Roller Arası Çatışma:
Bireyin aynı anda birbiriyle çelişen birden fazla rolü üstlenmesi durumunda ortaya çıkan çatışmadır. Bir öğretmen annenin, çocuğunun öğretmeni olması, yönetici bir annenin, ev ile iş arasında yaşadığı çatışma örnek olarak verilebilir.
Çatışmalara sebep olan temel faktörler, ekonomik eşitsizlikler, etnik ve dini ayrımcılık, siyasi liderlik eksikliği ve doğal kaynakların kötü yönetimidir.
Umutsuzluk, çaresizlik, özsaygı eksikliği, özgüven eksikliği gibi birçok içsel çatışmanın getirisidir. Çatışan ihtiyaç ve dürtülerin yanı sıra, kişiliğin bazı kısımlarının baskılanıp, gölge altında kalması da kişinin ruhsal enerjisinin kaybına neden olur.
Çatışmanın Temel Öğeleri
Uyuşmayan ihtiyaçlar, dürtüler, istekler ya da arzulardan kaynaklanan çatışma. Düşmanca bir tutum sergileme. -Farklı düşüncelere, özelliklere ya da isteklere sahip olmak istemek sonucu oluşan zıtlık durumu olur. -Sanatsal eserlerde gerilim ve gerilime bağlı olarak da merak unsuru bulunur.
İnsanların herhangi bir sebepten ötürü, örneğin çekindikleri ya da küs oldukları için birbirleriyle iletişim kurmamalarını pasif çatışma olarak adlandırıyoruz. Bu kişiler, bir yandan küslüğü sürdürmek isterken, bir yandan barışmayı isterler.
Rövanşizm (Fransızca: revanchisme ["intikamcılık"]), genellikle bir savaş veya toplumsal hareketin ardından bir ülkenin uğradığı toprak kayıplarını tersine çevirme iradesinin siyasi tezahürüdür.
İntikamcı Çatışma: Yalnızca karşı tarafı cezalandırmak için çok uzatılan bir çatışma söz konusudur. Bu tür bir çatışmada taraflar, karşı tarafa ödettikleri maliyetleri kendi kazançları olarak görürler.
Dramatik anlaşmazlık (İngilizce: Conflict), edebi metinlerde dramatik anlaşmazlık veya ihtilaf. Bir hikâye içerisindeki güçlerin karşı karşıya gelmesi veya çatışması ile oluşur. Latince'de conflictus anlamına gelen bu cümlenin kelime manası karşı karşıya gelme, müsademe, çatışma anlamına gelmektedir.
Roman ve hikâyenin esasını oluşturan karşıt fikir ve eylemler, temel çatışma kavramını oluşturur. Temel çatışmayı bulmak için metindeki birbirine karşıt durum ve fikirleri tespit etmek gerekir. Yani metindeki problemin soyut altyapısı temel çatışmayı oluşturur.
*Çatışma; hikâyede karşıt duygu, düşünce, isteklerin veya kişilik özelliklerinin bir arada sergilenmesi ile ortaya çıkan durumdur.
Johnson ve Johnson (1991), kişiler arası çatışmalar karşısında insanların beş farklı çözüm stratejisinden birini izlediğini belirtmiştir. Bunlar “kaçınma”, “uyma”, “güç kullanma- rekabete girme”, “uzlaşma”, “yüzleşme- işbirliği yapma” olarak adlandırılmaktadır.
Örgütsel çatışma, örgütlerde, iki veya daha fazla kişi ya da grup veya birim arasında ya da örgütler (kuruluşlar) arasında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan anlaşmazlıklardır. anlaşmazlık olarak tanımlanır.
Etkin bir çatışma yönetimi, çatışmaların zararlı yönlerini en aza indiren, yararlı yönlerini ise maksimize eden, örgütteki çatışma düzeyini optimal düzeyde tutan ve çatışmalarda kazanma-kazanma çözüm yaklaşımını benimseyen faaliyetler toplamı olarak ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri