Bebek memeyi ısırma, ona hükmetme gibi hislerini anneye aktarır, annenin de buna uygun cevaplar(saldırganca) vermesini sağlamaya çalışır. Bu durumda yansıtmalı özdeşim gerçekleşmiş olur.
Yansıtmalı özdeşim kavramı ise hem yansıtma hem de içe atma mekanizmalarının bir arada olduğu bir savunmadır. Bu durumda kişi, içe atılmış özelliklerin karşısındaki kişide varmış gibi davranır ve hatta karşısındaki kişiye bu özelliklerin yansıtarak benzer süreci yaratmaya çalışır.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Bireyin bazı zamanlarda yaşadığı durum, dürtü, istek veya herhangi bir yaşam olayı için sadece bastırma ve yadsıma savunma mekanizmaları yeterli gelmeyebilir. Bu olguların doğrudan kendisinde değil öncelikle dışarıya aktarılıp, dışarıdan kendisine yöneltiliyormuş gibi algılanmasına yansıtma denir.
Depremde kardeşini kaybeden bir kişinin bu ölümü unutmak için bastırma yöntemini kullanması. Örnek 2. Çok sevdiği bir kişi ile ayrılmak zorunda kalması insanı üzebilir. Bu durumu yaşayan kişi bu durumu bastırma tekniği uygulayarak unutmak isteyebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Represyon için bir örnek: “Ailesi tarafından istismara uğramış bir çocuğun bu yaşantıların farkında olması ve büyüdüğünde de tamamen bunlardan habersiz olmasıdır. Fakat bu anılar kişinin bugün kurduğu ilişkilere ve davranışlarına etki edebilmektedir.”
Bölme (Splitting): Bölme ilkel savunma mekanizmalarının en önemlisidir. Bebeğin beyinsel ve zihinsel gelişimi olgunlaştıkça canlı, cansız ayrımından başlayarak, ilk zamanlarda görülmesi engellenen nesnenin yok olduğu düşüncesi zamanla o engelin arka planını görebilmekte ve soyut düşünebilmektedir.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
Yansıtma (Projection)
Kişinin kendinde varolan kabul edilemeyen dürtü ve istekleri sanki karşısındaki insanda varolduğunu ve kendisine yöneltiliyor gibi yorumlanmasıdır. Örneğin bir genç kıza karşı ilgisi olan delikanlının, genç kızın bir takım hareketlerinden kızın kendisine ilgisinin olduğunu çıkarsaması.
Psikodinamik kurama göre savunma mekanizmaları; bastırma, yansıtma, inkâr etme, sosyal açıdan kabul edilebilir hâle getirme gibi kişinin gerginliğini azaltmaya, benliğini korumaya ve sürdürmeye yönelik olarak geliştirdiği psikolojik stratejilerdir.
Duygusal Yansıtma
Kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu etrafındaki insanlara yansıtmasıdır. Örneğin; kişinin kendi içinde şiddetli öfke duymasına sebep olan temel neden, bir başkasına dair öfkesidir.
Psikolojide yansıtma kavramını ilk ortaya atan sigmund freuddur. Freud yansıtmayı bireylerin istemedikleri durumları, davranışları karşı tarafta varmış gibi gösterme olarak tanımlamıştır. Kişiler kendinde eksik gördüğü şeyleri, kendilerine söylemek istediklerini karşısındakine söylerler.
Özdeşim Kurma (Özdeşleşme): Bir kişinin kendisine ait bir özelliğini beğenmediği zaman başka birindeki beğendiği özellikleri taklit etmesi ve karşıdakinin duygu ve düşüncelerine kendisine aitmiş gibi görmesidir. Örnek: Kendi konuşma tarzından hoşlanmayan birinin beğendiği bir sanatçı gibi konuşmasıdır.
Yansıtma (projeksiyon):
Bireyin kendi için yadsıdığı, kendine yakıştıramadığı örüntüleri başkalarında görmesi, oldukça rahatlatıcı, ilkel bir savunma düzeneğidir.
Özdeşim kurma; beğendiğimiz ya da başarılı bulduğumuz birinin etkisi altında kalarak onun davranışlarını kendimizinki gibi benimseme ve benzer davranışlar göstermedir.
Açıcı yankı soruları olarak da bilinen, amacı aslında soru sormak olmayan, mesajı alan kişinin mesajı gönderen kişiye bahsi geçen mesajı, kendi anladığı şekilde geri iletmesidir yansıtma soruları.
Yansımalar, ışığın ve rengin bir nevi taklit edilmesidir. Fotoğrafçılığın farklı bir tekniği olan yansıma çekimleri genellikle kompozisyona ilgi uyandırmak için kullanılır. Yaratıcı fotoğraflar çekmeyi sağlayan yansımalar; su birikintileri, camlar, gözlükler gibi görüntüleri taklit eden öğeler kullanılarak yapılır.
Yansıtma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yansıtmak işi. mecaz İletme, duyurma.
İçeriği yansıtma, danışanın söylediklerinin içerik açısından açıklığa kavuşturulmasıdır. Ancak duygu yansıtmasında olduğu gibi, içerik yansıtmasında da papağan gibi danışanın söylediklerinin aynısı tekrar edilmemelidir. Danışan sanki onunla alay ediliyormuş duygusuna kapılabilir.
Tek bir kaynaktan olduğu bilinen düşüncelere yansıtma kuramı adı verilir. Olayların tek bir kişi ya da ilahi bir kişi tarafından aktarılması anlamına gelmektedir. Yansıtma kuramının pek çok farklı özelliği ve kuralı söz konusu olmaktadır. Bu kurallardan biri yansıtma kuramında kullanılan dil konusu olmaktadır.
Ona göre “Şair gerçekten olanı değil, olabilecek şeyleri olabilirlik ya da zorunluluk yasalarına göre anlatmalıdır.” Yani amaç gerçek hayatı olduğu gibi yansıtmak değildir. Ayrıntıların, rastlantıların, olağanüstü durumların atılarak evrensel olanın yansıtılması esastır.
Özellikle, önemli şizoid veya obsesyonel kişilik eğilimli kişilerde, bir akıl savunma mekanizması olarak görülebilir. Bir yer değiştirme biçimi olup, kişi bu mekanizma sayesinde acı veren, ama önemli impulslardan kaçarak, bir entellektüel kavramlar ve sözcükler dünyasına sığınır.
İçe atım (İng: "Introjection"), kişinin başkalarının düşünce veya beklentilerini kabul edip bunları kişiliğinin bir parçası haline getirmesi durumudur. Sigmund Freud tarafından öne sürülen baş etme mekanizmalarından biridir. Ayrıca, psikolojide başka bir kavram olan yansıtmanın tersi olduğu kabul edilir.
Biyolojik açıdan bedenin içine alma, insanın hayvansal ve salt algısal içselleştirme biçimini tanımlar. Yeme, görme, duyma, koklama ile dış dünyada olup biteni olabildiğince bütünsel ve gerçekçi yorumlamak, algılananı tamamıyla zihnin içine alarak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri