Buğday ekmeğine göre çavdar ekmeği daha ağırdır. Buğday ekmeğinde 0,2-0,4 gram olan özgül ağırlık çavdar ekmeğinde en az 0,35 gramdır. Buğday ekmeğinin iyi kabarmasına karşılık, çavdar ekmeği iyi kabarmaz ve pişmemiş esmer hamur izlenimi verir.
Çavdar, buğdaygiller familyasından bir tahıl bitkisidir. Soğuğa en dayanıklı tahıl olan çavdar yüksek yerleri, kumlu ve gevşek toprakları sever. Buğday, arpa, mısır ve pirinç tarımına elverişli olmayan en verimsiz topraklarda bile öbür tahıllardan daha iyi ürün verir.
Süper besinler arasında yer alan çavdarın 100 gramı yaklaşık 40 gram kadar toplam lif, 2.5 gram kadar da çözünebilir lif içeriyor. E, B1, niyasin ve folik asit vitaminlerinden zengin olan çavdar; çinko, bakır, selenyum ve magnezyumun da en iyi kaynaklarından biri.
Çavdar Unu: Çavdar, buğdaydan daha zor bir tahıldır. Endosperm, kepek ve rüşeym kısımları birbirinden çok zor ayrılır, bir bütün halinde korunur. Vücutta yağ depolama oranını düşürdüğünden diyetlerde sıklıkla tercih edilir.
Genellikle 1-2 metre yüksekliğe ulaşan çavdarın görünümü arpaya çok benzer. Taneleri buğdaya göre daha ince uzun, kavuzları daha dar, kılçıkları da oldukça kısadır. Daha çok ekmeklik un ve hayvan yemi olarak değerlendirilen çavdarın bileşiminde karbonhidrat, protein, potasyum ve B vitamini bulunur.
İlgili 38 soru bulundu
Tütünlerin en önemli hastalığı olan Mildiyö hastalığına Peronosporaceae familyasından Peronospora tabacina mantarı sebeb olur. Hastalık tütünlerin fide ve tarla devresinde götürebilir. Yağışlı ve rutubetli mevsimlerde büyük salgınlar meydana getirir. Tedbir alınmazsa tütünleri tamamen harab eder.
Türkiye'de çavdar, diğer ürünlerin verimli olmadığı fakir topraklarda yetiştirilir En çok, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde ziraatı yapılır. Çavdar, daha çok yayla ikliminde yetişir.
Çavdar ekmeği glütensiz ve düşük glisemik indeksi ile kan şekeri seviyelerini dengeleyerek tokluk hissini artırırken, tam buğday ekmeği daha fazla lif, vitamin ve mineral içerir. Kişiler, tüketmek istedikleri tam tahıllı ekmek türünü seçerken bu farklılıkları göz önünde bulundurabilirler.
Çavdar ekmeği yüksek lif içeriği sayesinde kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kan şekerini yavaş yükseltir, insülin direnci ve diyabeti olan bireyleri tüketimine de uygundur. Kalp sağlığını destekler. Çalışmalar çavdar ekmeğinin yüksek lif içeriğinin kolesterol seviyesini azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Çavdar, lif ve glüten bakımından zengindir. Bazı kişilerde (özellikle glüten intoleransı olanlar ve çölyak hastalarında) şişkinliğe neden olabilir. Çavdar ekmeğinin ilave şeker oranı yüksek olabilir.
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Çavdar ekmeği kilo kontrolü için diyet gıdası olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak kontrolsüz tüketim yapılan her gıdanın faydasından çok zararı olabileceği gibi çavdar ekmeğinde de gereğinden çok tüketildiğinde gözle görülür kilolara sebebiyet verebilir. Yemeklerde 2 dilim çavdar ekmeği tüketmek ideal orandır.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Tam buğday unlu ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği gibi tam tahıllı ekmekler demir, magnezyum, selenyum, B vitaminlerinden zengindir ve yüksek diyet lifi içeriğiyle kan şekerini dengede tutar, uzun süreli tokluk sağlar, bağırsak hareketlerini düzenler ve kan parametrelerini iyileştirir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Çavdar'ın glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini ve insülini fazla yükseltmediği gibi uzun sürede sindirimi tamamlandığı için tok tutar, bol lifli olduğu için de kilo kontrolü sağlamada çok etkindir. Çavdar, şeker hastaları için de en zararsız tahıldır.
Çavdar ekmeği, kilo aldırmaz. Ancak karbonhidrat oranı yüksek olmasından dolayı makarna ve pilav gibi yiyeceklerle tüketilmemelidir. Ayrıca çavdar ekmeği temel makro ve mikro besinleri de içerir. 1 dilim çavdar ekmeğinde yaklaşık 80 kcal kalori oranı vardır.
Şeker hastaları her tür ekmek cinsini tüketemez. Şeker hastaları için en uygun ekmek türü tam çavdar ekmeğidir. Tam çavdar ekmeği, vücudun şeker dengesinin sağlanmasında çok faydalıdır. Söz konusu ekmeğin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.
Gluten İçeren -Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken Gıda Maddeleri: Buğday, arpa , çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (Un, bulgur, irmik, makarna, şehriye, kuskus kepek gibi.)
TAHIL EKMEĞİNİN FAYDALARI
Sindirim sistemini rahatlatır ve şişkinlik yapmaz. Normal ekmekten tam 15 kat fazla Folik Asit ihtiva etmektedir.
Çavdar, hayvan yemi ve ekmeklik olarak tüketiminin yanında çeşitli sanayi dallarında da kullanılmaktadır. Endüstride ispirto yapımında, alkol sanayiinde ve viski yapımında, ince uzun, esnek ve sağlam olan çavdar sapları nedeniyle çatı kaplaması, şilte dolgusu, örme şapka, kâğıt ve mukavva yapımında kullanılır.
Çavdar serpme ve sıraya ekim yapılır. Ekim aletleri ile sıraya ekim en iyisidir. Çavdarın dane ağırlığı düşük olduğundan 2-3 cm derinliğe ekilmelidir. Dekara 16-18 kg/da tohum kullanılmalıdır.
Bunun en büyük nedeni, çavdarlar azotlu gübrede yatma eğiliminde olur ve bu nedenle azotlu değil fosforlu gübreler tercih edilmelidir. Çavdarda da belirgin bir şekilde verim artışını sağlayan fosforlu gübreler olmaktadır. Her dekar için 4 KG azot ve 4- 6 KG arasında fosfor verilmesi yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri