İlik boşluğu (Latince: cavitas medullaris) kemiğin ortasında kırmızı iliğin ve/veya sarı iliğin (yağ doku) depolandığı merkezî boşluktur. Uzun bir kemiğin diyafizinde yer alan ilik boşluğunun duvarları süngerimsi kemikten oluşur ve duvarları ince,
Mediasten veya mediastinum göğüs kafesinde yer alan, akciğerlerin arkasında kalan bölüm.
Sagittal düzlem (planum sagittale): Önden arkaya uzanarak vücudu sağda ve solda kalan parçalara ayıran düzlemlerdir. Bu düzlemlerden tam orta hattan geçerek vücudu sağ ve sol iki eşit parçaya ayıran düzleme ise planum medianum denir.
Ossa cranii, kafatası kemiklerinin anatomide sıklıkla kullanılan Latinceden gelen adıdır. Beyni koruyan ve pek çok hayati işlevi gerçekleştirmeye yarayan en önemli kemik gruplarından biridir.
Vitiligo, kesin sebebi bilinmemekle birlikte deride pigment kaybına bağlı olarak açık renkli alanların oluştuğu bir tür deri hastalığıdır. Halk arasında ala veya alaca hastalığı olarak farklı şekillerde adlandırılabilen bu hastalık, her yaşta görülebilse de büyük oranla 20 yaşından önce belirti vermeye başlar.
İlgili 15 soru bulundu
Rahim ağzı olarak tarif edilen yapı olan cervix uteri'nin alt yarısı vagina'nın içerisine doğru uzanmıştır. Bu bölüm portio vaginalis cervicis olarak isimlendirilirken üstünde kalan bölüme portio supravaginalis cervicis adı verilir.
KORPUS: Gövde. kastedilmektedir. Kürtaj ayrıca teşhis amaçlı da yapılabilir. Yani rahim iç duvarından kazınarak örnek alınıp incelenmeside kürtaj olarak adlandırılır.
kafatasının kenarına ait, taça ait, koronal, coronalis, coranius.
terminoloji ve tıp eğitiminde boyun demektir.
Meatus (meatus): Bir geçit ya da kanalın dışa açılan kısmı, kanal, yol, geçidin dış deliği. Medulla (medulla): Organın iç katmanını oluşturan yumuşak doku, ilik, öz, iç katmanı.
Distal; bir organın merkezden uzakta olan kısmıdır. Anatomik olarak bir referans noktasından, orijinden (doğduğu-başladığı nokta) veya bağlanma noktasından, medyan çizgiden uzakta bulunan. Proksimal'in zıddı.
Planum tansversum: Transversal düzlem vücut eksenine dikey olan ve vücudu enine bölen düzlemdir.
Anterior: ön tarafı.
Caudalis: vücudun alt tarafı için kullanılan terimdir. Dexter: sağ tarafta bulunan oluşum için kullanılan terimdir. Sinister: sol tarafta bulunan oluşum için kullanılan terimdir. Apicalis: anatomik bir oluşumun en üst bölümü için kullanılan terimdir.
Anterior, ön, önünde, öne yakın. Posterior'un zıddı. İnsan anatomisinde vücudun ön yüzeyini ifade eder. Genellikle bir yapının diğerine göre konumunu, yani vücudun ön kısmına yakın konumda olduğunu belirtmek için kullanılır.
Planum transversum (horizontale- Yatay düzlem): Yere paralel ve diğer düzlemlere dik olarak geçen düzlemlerdir. Vücudu üst ve alt bölümlere ayırır. Planum frontale (coronale- Taçsal düzlem): Planum medianum'a dikey olarak alın bölgesine paralel, yukarıdan aşağıya veya tersine geçen tüm düzlemlerdir.
Trunkus, kalpten geniş ve tek şekilde çıkan atardamara denilir.
Sulkus vokalis (Ses teli oluğu), ses tellerinin tanısı en zor koyulabilen ve tedavisi en güç rahatsızlıklarından birisidir. Nasıl oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Yaklaşık yarısının doğuştan itibaren bulunduğu düşünülmektedir.
Fossa, anatomide çukur demektir. Örneğin medial inguinal fossa direkt inguinal herninin kaynaklandığı bölgedir. Popliteal fossa, dizin arkasındaki çukurluk.
Felç duyu kaybı ile seyreden, kas fonksiyonlarının azalması veya kaybı ile sonuçlanan bir durumdur.
ağrısı, sonek. -algia. ağrısız, s. without pain.
Superior ve inferior, sırasıyla üst ve alt tarafı ifade etmek için kullanılır.
Tanım olarak varis, toplardamarın genişlemesi, uzaması ve ( tortuöz veya bükümlü ) şekil bozukluğuna uğramasıdır. Yaşla beraber görülme sıklığı artmakta, öyle ki, 60 yaşından sonra toplumun büyük kesiminde değişik şekillerde ve şiddette görülür hale gelmektedir.
Korpus kallozum, (sert cisim ya da nasırlı cisim) beynin her iki hemisferi arasındaki bilgi iletişimini sağlayan sinir ağlarından oluşan yapıdır.
Splenium corporis callosi, corpus callosum'un arkadaki kalın bölümüdür. Glandula pinealis'in üst komşuluğunda bulunur. Splenium corporis callosi'den geçen lifler, arkaya dönerek oksipital loba girer. Görünümünden dolayı buna da forceps occipitalis (veya forceps major) denilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri