Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir. Sıcak tedaviler kas ağrısı ve spazmını azaltır.
Kronik ağrılarda sıcak uygulama etkilidir
Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir. Sıcak uygulama yöntemi “yüzeysel” ve “derin ısıtıcalar” olmak üzere iki grupta uygulanır.
Mümkün olduğunca dinlenmeye zaman ayırmak kas ağrılarının azalmasına yardımcı olabilir. Soğuk-sıcak kompres: Kas ağrılarını hafifletmek ve iltihabın azalmasına yardımcı olmak için soğuk ve sıcak kompres uygulamaları yapılabilir.
Sıcak su içmenin faydaları arasında kan dolaşımına sunduğu pozitif etkiler de bulunur. Sıcak su içmenin kan damarlarının genişlemesine, dolaşımın iyileşmesine, kasların rahatlamasına ve ağrının azalmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Özellikle ağrının olduğu ilk 48 saat o bölgeyi sıcak tutmak önemlidir. Bunun için de sıcak su torbası kullanımı önerilir. Aynı zamanda eklem ağrılarında da kullanabilirsiniz. Ağrılı kas spazmlarında oldukça etkili olduğunu söylemek mümkündür.
İlgili 32 soru bulundu
Vücut ısısını korumak veya hastayı sıcak tutmak amacı ile uygulanır. Fizyolojik etkileri ile beraber; Vücut ısısını artırır. Dokuları gevşetir.
Ilık duş alabilirsiniz. Çoğunlukla hafif kas ağrısı nasıl geçer diye düşünenler nazik masaj ve ovalama hareketlerinden sonra rahatlama hissederler.
Sıcak uygulamanın yapılmasının sakıncalı olduğu durumlar
Vazodilatasyonun zararlı olduğu durumlar, Akut enflamasyonlar , Kötü huylu (maling) tümörü olanlar, Akciğer hastalığı, kalp hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir.
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Kas Ağrısı ve Şişkinliği Azaltır
Soğuk suyun uygulanması, kasların iyileşme sürecini hızlandırabilir ve daha az ağrı hissetmen için yardımcı olabilir.
Kas yırtılmasının meydana geldiği bölgeye vakit kaybetmeden buz uygulamak gerekir.
Omuz ağrısı nedenine göre sıcak mı soğuk mu uygulanacağına karar verilir. Eğer omuz travması sonrası ağrı başladıysa soğuk uygulamak gereklidir. Soğuk uygulama sırasında buz direk olarak cilde konmamalıdır. Buz ile cilt arasında mutlaka ince bir havlu olmalıdır.
El ve ayak gibi ekstremite uçlarının genel yaralanmalarında kullanılabilir. özel soğuk havlular ile eklem bölgelerine uygulama yapılır. uygulama yapılmamalıdır. tromboza bağlı doku ölümü.
Gerek sıcak, gerekse soğuk uygulama 15 dakikadan fazla olmamalıdır.
Sıcak ve soğuk uygulamalar; genellikle ödemin belirgin olduğu alevlenme döneminde soğuk uygulama yapılır. Kronik diz kireçlenmesi ağrısında ise sıcak uygulamalar tercih edilir. Sıcak uygulama hotpack, infraruj gibi yöntemlerle yapılabilir.
Kas Spazmının Giderilmesi
Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir. Doktorunuzun önerilerini takip ettiğinizden emin olun.
Kas gerginliği genellikle kendiliğinden iyileşir. Ancak buna maruz kalan kasın yeniden tam gücüne kavuşması günler veya haftalar sürebilir. İlk günlerde gerilen kas zorlanmamalıdır. Soğutma, elastik bandaj uygulama ve yüksekte tutma şişliği azaltır ve ağrılara karşı yardımcı olur.
Kas ağrıları; kramp, ağrı veya kasılma şeklinde kendini gösterebilir. Belirli yağların da yardımıyla masaj terapileri, kaslarda veya rahatsızlık çekilen diğer alanlarda sirkülasyonun artmasını, hücrelerin onarılmasını, kasılmaların azalmasını ve krampların giderilmesini sağlayabilir.
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın kendine özgü bazı avantajları var. Örneğin; sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, soğuk su kan dolaşımını hızlandırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gözenekleri sıkılaştırarak cildin nemli kalmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri