Doğal bitki çayları arasında yer alan adaçayı ve rezene çayı regl döneminin hızlı gelmesini ve erken bitmesini sağlayan içecekler arasındadır.
Kadınların adet dönemlerinde yeşil çay içmelerinin herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Fakat yeşil çayın adet kanamasını hızlandırmak ya da bu durumu engellemek konusunda herhangi bir etkisinin bulunup bulunmadığı bilinmemektedir.
Regl iken yeşil çay içmek olumlu veya olumsuz bir durum yaşatmamaktadır.
Adet gecikmesi yaşandığında papatya ve biberiye bitkisini çay şeklinde demleyerek içmek, adet söktüren yöntemlerdendir. 1 fincan kaynamış suya, 1 çay kaşığı kurutulmuş biberiye koyun ve 5 dakika demlenmeye bırakın. Çayınızı süzüp içebilirsiniz.
Eğer adet döneminize bir hafta süreniz varsa zencefil ve civanperçemi ile yapılacak çayın gecikme üzerinde etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Zencefil ve civanperçemini birlikte kaynatmanız ve adet döneminden bir hafta önce gün içerisinde bir kere tüketmeye başlamanız yeterli olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Yiyecekler arasında soğan suya konulup haşlandığı takdirde adet söktürücü bir etkisi bulunmaktadır. Ananas, incir, havuç ve papaya besinleri adet söktürücü bir etkiye sahiptir. Çaylar arasından adaçayı, kekik çayı, kantaron çayı adet söktürebilir. Adetin söktürülmesi için bol bol hareket ve spor yapılmalıdır.
Limon, kivi, portakal, biber, maydanoz, greyfurt, çilek, lahana, kırmızı biber, kavun, mandalina, turp, karnabahar ve ıspanak adet kanamasını azaltan yiyecekler arasında sayılır. Ayrıca regl oldum nasıl kesebilirim diye düşünen kadınların magnezyum ve demir içeren besinleri tüketmesi de oldukça yararlıdır.
YEŞİL ÇAY ADET KANAMASINI ARTIRIR MI? Yeşil çayın âdet söktürücü ya da kanamayı artırıcı etkisi olduğuna dair bilimsel kanıtlar yoktur. Ancak yine de toplumsal olarak âdet söktürücü bitki çayları içinde bilinen yeşil çayın, özellikle vücutta kanamayla alakalı sorunlar var ise kanamayı artırıcı etkisi olduğu düşünülür.
Kafein içeren içecekler (kahve, kola) ve alkol tüketimini azaltmak yoğun meme hassasiyetinin azalmasını sağlayacaktır. Bu dönemde içilen adaçayı, melisa çayı (düşük tansiyonlara önerilmez) size iyi gelecektir.
Adet döneminde östrojen ve progesteron seviyeleriniz düşük olduğu için vücudunuzun su tutmasına neden olur, bu da sizi şişkin hissetmenize ve kramp yaşamanıza neden olur. Döneminiz boyunca günde en az 8 ila 10 bardak su içmek, sisteminizi boşaltırken şişkinlik ve kramplarla savaşmanıza yardımcı olur.
Adet günleri hesaplanırken adetin ilk günü her zaman başladığı gün olarak kabul edilir. Hiçbir zaman bittiği günden itibaren hesaplanmaz.
Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları adet kanamasının az gelmesinin başlıca nedenlerinden biridir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek prolaktin hormonu seviyesi, yüksek insülin seviyesi ve yüksek androjen seviyesi gibi hormon dengesizlikleri adetin az gelmesine neden olabilmektedir.
Bilinen şudur ki adetliyken kahve içmek adeti kesmez fakat vücutta su tutabilir dolayısıyla “aşırı” tüketimi vücudumuzda şişliğe sebep olur.
Adet kanamasının uzun sürmesi için kesin ve en etkili tedavi, rahimin cerrahi olarak çıkarılması operasyonu olan histerektomidir. Diğer bir yöntem ise endometriyal ablasyondur. Rahim iç duvarının lokal olarak veya tamamen çıkarılmasını içerir.
Çayın içindeki tanin maddesi pıhtılaşma ile yakından ilişkilidir, yani çay kanamayı durdurur.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, kadınlarda adet baskılama ile ilgili yanlış bilinen gerçekler hakkında bilgiler vererek, adet baskılama ilaçlarının doktor kontrolünde kullanıldığı müddetçe zararlı etkilerinin bulunmadığını belirtti.
Ancak genel olarak gün içerisinde 3 veya 5 ped den fazlası, çok olarak kabul edilmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi, hasta 1-2 damla kanama olduğu zamanda dahi ped değiştiriyor ise ve bu şekilde günde 4-5 ped değiştirdiğini belirtiyor ise, bu fazla değildir normaldir.
Adet kanamasında kanın tamamı her zaman vücuttan dışarı atılamaz. Bu durumda kanda pıhtılaşma olur ve adet döneminde ciğer gibi parça gelmesi durumu yaşanabilir. Daha sonraki dönemlerde pıhtı halinde kan vücuttan yine kanama yoluyla atılır. Pıhtı haline gelen kanın rengi kırmızı veya koyu tonlara çalabilir.
Adet söktürücü meyveler
Süt ve süt ürünleri. Balık, pekmez, fındık, fıstık, ceviz gibi yağlı tohumlar. Yeşil yapraklı sebzeler, rezene çayı Zerdeçal, muz, papatya çayı, maydanoz.
Adet kanamasının miktarının az olmasının nedeni genellikle hormonlar ile alaklı bir durumdur. Kadın vücudundaki hormonal bozukluklar veya değişen hormonlara bağlı olarak adet kanamasının da miktarında azalmalar yaşanabilir. Özellikle çevresel etkenlere bağlı olarak meydana gelen stres de adet miktarını etkilemektedir.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri