Saç biti nasıl önlenebilir? Bazı uçucu yağlar saç bitlerini kaçırıcı özelliklere sahiptir. En etkili olanlar arasında: lavanta, sardunya gülü, çay ağacı ve limon yağı bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalarda, biberiye, bergamot, okaliptüs, sardunya ve çay ağacı yağı gibi bazı aromaterapi yağları bitleri yok etmede etkili görülmüştür.(1).
Sirke konusunda beyaz sirke önerilir ancak elma sirkesi de etkili olmaktadır. 30 dakika boyunca saçınızda kalan sirkeli suyu önce havluyla alın. Ardından bit tarağı kullanarak saçlarınızın her kısmını tarayın.
Lavanta kokusu, şampuanı ve kremi kullanarak da bitleri kendinizden uzak tutabilirsiniz. Çünkü, bitler lavanta kokusunu sevmez ve kaçarlar.
Saç derisine iyice yedirilen beyaz sirke yaklaşık 2 saat kadar saçta bekletilir. Daha sonra ise aralıklı özel bit tarağı ile saç iyice taranır. Bu şekilde saçtaki ölü bitler hızla saçlardan uzaklaştırılır. Beyaz sirke ile yapılan uygulamanın ardından saç şampuan ile köpürtülerek bol su ile yıkanmalıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Malathion: Çok güçlü bir losyon olan Malathion, bazı bitleri ve bit yumurtalarını felç ederek öldürür. 6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanımı onaylanmıştır. 7 ile 9 gün sonra bitlerin hareket ettiğini hissediyorsanız, tedaviye farklı biçimde devam etmeniz gerekebilir.
Saç bitinin temizlenmesi için bit tedavisinde reçeteli olarak kullanılan ilaç, şampuan, krem ve losyonlar saça uygulanır ve bit tarağı ile kafa derisi temizlenerek bitler saçtan temizlenir.
Bitler, daha çok kış aylarında görülmektedir. Bu nedenle kış aylarında özellikle çocukların saçları bit yönünden sık sık kontrol edilmelidir. Ortak yaşam alanlarında bir kişide baş biti bulunursa diğerlerinin de kontrolü yapılmalıdır.
Erkek çocukların saçlarının kısa kesilmesi, kız çocukların saçlarının toplanması. Tırnakların zamanında kesilmesi ve temizliğinin sabunlu su ile yapılması. Bitler kolayca bulaşacağından, başkalarına ait toka, tarak, fırça, mont vb. eşyaların kullanılmaması.
Beyaz sirke ya da elma sirkesiyle bitlerden kurtulmak mümkündür. Sirkeli su saçlara sürülüp ortalama 1 saat bekletmek gerekir. Ardından ince tarak yardımıyla bitlerin saçlardan temizlenmesi gerekir.
Birçok farklı bakteri ve virüs taşıyabilen kasık bitleri kendi kendine geçmeyeceği için uzman bir doktor tarafından incelendikten sonra tedavi edilmesi gerekir.
Ayrıca, kişisel hijyen kurallarına dikkat ederek ve yakın temasları sınırlayarak saç bitlerinin yayılmasını önlemek önemlidir. Saç biti, kendi kendine oluşan bir durum değildir ve genellikle kirlilikle ilgili bir sorunla ilişkilendirilmez. Saç bitleri, genellikle kafadan kafaya temas sonucu bulaşırlar.
Sıcak hava ile ısıtılan vücut nemini kaybeder ve tedavi süresi içerisinde kurutulan bitler ölürler. Günümüzde bu teknolojiyi sunan FDA onaylı bir ürün bulunmaktadır. Standart bir saç kurutma makinesi doğru bir teknikle kullanıldığı takdirde yumurtaların %96.7'sini öldürecektir.
1) Vazelin
Bit temizliği için uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Bunun için ilk olarak vazelin, şampuan ve ince dişli bit barağına ihtiyacınız vardır. Vazelin yöntemi ile birlikte kolay ve etkili bir şekilde bit temizliği yapabilirsiniz.
23. Bit ve Sirke Tedavisi – Şampuanla saçınızı yıkamadan 20 dakika önce lavanta yağıyla yapacağınız masaj bit ve sirkeleri kafanızdan uzaklaştırır, yumurtalarını öldürür. Lavanta yağı, doğal bir antiparaziter özellik taşır ve bitlerin veya sirkenin neden olduğu rahatsızlıkları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Hindistan cevizi ve anason spreyinin, bitleri öldürmekte permethrin losyonundan daha iyi olduğu da gösterilmiştir. Hindistan cevizi yağı (zeytinyağı gibi) ayrıca saçların yağlanmasını sağlayıp bit ve bit yumurtalarını (sirke olarak da bilinir) saçlardan kolayca almaya da yardımcı olur.
Aynı oranda olmak şartıyla beyaz sirke ve suıyu bir kaba koyup karıştırın. Oluşan karışımı tüm saça ve saç derilerine sürüp 1-2 saat bekletin. Daha sonra ince aralıklı bit tarağı ile saçlarınızı tarayıp ölü bitleri saçınızdan uzaklaştırın. Son olarak saçınızı şampuanlayıp yıkayın ve durulayın.
Etkili Lacinia Lavanta Yağlı Bit Kovucu Sprey Özellikleri
Lacinia lavanta yağlı saç spreyi hijyenin yanı sıra bit bulaşma riskinin önlenmesinde son derece etkilidir. Saçların düzenli olarak yıkanmasının ardından Lacinia saç spreyi kuru saça günde 1 kez sıkılarak uygulandığı takdirde bit bulaşması önlenebilir.
Parazitleri uzak tutmak amacıyla yapılan bit tokası üzerinde kafur bulunur. Bazı tokalara lavanta da eklenebilir. Keskin kokuya sahip olan kafur parazitleri savmaya yarar. Kafur ve lavanta bir araya geldiğinde başta bit olmak üzere birçok parazitin saçlara bulaşmasını önler.
Erişkin bitlerin yaşam süresi ortalama 30 gündür. Bu sürede dişi bitler günde yaklaşık 10 adet sirke adı verilen yumurtayı genellikle geceleri saç diplerine bırakır.
Uygun şartlarda 8-9 günde yumurtalarından çıkan sirkeler görünür hal alır ve 9-12 günde olgunlaşırlar. Sirkeler insan vücudu dışında 10 gün canlı kalabilirken, erişkin saç biti 1-2 gün yaşayabilir ve evcil hayvanlar üzerinde yaşayamaz.
Ağızları delici ve emicidir. Bitler, insanların ve memeli hayvanların derilerinde asalak olarak yaşarlar ve kan emerek beslenirler. Bit asalak bir canlı olduğu için yaşamını sürdürebilmek için her zaman bir konağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle de insan vücudu dışında sadece 48 saat canlı kalabilir.
Tedavi sonrasında kaşıntı devam edebilir; ancak bu her zaman sorunun devam ettiği anlamına gelmez. Kaşıntının tedaviden sonraki iki haftaya kadar devam etmesi mümkün olabilir. Bit tedavisinde saçların kesilmesi bir zorunluluk değildir.
Bunların normal tarama ile saçtan düşmesi mümkün değildir. Ölü yumurtalar ise tedavi uygulandıktan sonra tarama sırasında saçtan uzaklaştırılabilir. Uygulanan tedaviye rağmen, saçlar taranırken düşen beyazımsı renkteki oluşumlar baş derisi, kepek, ölü bit ve sirkeler olabilir. Bu tedavinin amacına ulaştığını gösterir.
Dişi bit, 1 aylık hayatının her bir gününde yaklaşık 6 adet yumurta üretir. Bitler yumurtadan ortalama 1 haftada çıkar. Bit tedavisinin haftada bir kez tekrarlanmasının nedeni budur. Baş biti çocuklarda daha sık görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri