Demleme sırasında çayın ve suyun miktarı önemlidir. Çay yaprakları suda rahatlıkla hareket edebilmeli ve tüm yapraklar su ile aynı zamanda buluşmalıdır. Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir.
Çay demleme ölçüsü olarak 1 litre suya 1 ya da 2 yemek kaşığı olarak standart hale getirilebilir. Suyu kaynatmadan önce çaydanlığın içindeki suyu atmanız önerilir.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
İlgili 24 soru bulundu
Çay suyunu 10 saniye gibi kısa bir süre kaynatmanız yeterlidir. Uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Kaynayan suyu ocaktan aldıktan sonra mümkünse 3-4 dakika bekletip öyle çayı demleyin. Kaynar haldeki suyla demlemek çayın aromasını bozar.
Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım.
Çay demliğe koyulduktan sonra demliğe soğuk su ekleyin. Bu noktada çay ile soğuk suyun karışmamasına dikkat edin. Demliği ocağın üzerine koyun ve ortalama 20 dakika demlemeyi bırakın.
Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Demliği temizlerken deterjan ile yıkamamaya özen gösterin, tıpkı diğer demlenen şeylerin kokusunu alması gibi çayınız deterjanın da kokusunu çeker.
Çay demleme işleminin her seferinde en az 20 dakika sürmesine önem verin. Çayı demledikten sonra dinlenmeye bırakmak da önemlidir. Bu sayede demlikteki çay yaprakları tamamen dibe çöker ve acılık gitmiş olur. Çayı kısık ateşte demlemek tadının ve aromasının yerinde olmasını sağlar.
En İyi Çay Porselen ve Emaye Çaydanlıklarda Olur!
Çayın tadını ve aromasını en çok alabilmenin mümkün olduğu demlikler porselen demlik olurken, porselen bulunamadığı yerlerde ise emaye demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca bakır demlikler de çayın lezzetini verebilme konusunda oldukça başarılıdır.
Önce suyu koyup üzerine çayı ilave etmenin çayı daha lezzetli yaptığı bilinmektedir. Demliğin içine tek şeker atıldığında çay daha iyi demlenmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta çayın içileceği ortamda çayı şekersiz içen kimse olmamasıdır.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
Bir kilo çaydan kaç bardak çay çıktığı ise herkes tarafından merak edilen ve düşündürücü sorulardan biridir. 1 KG Çaydan Kaç Bardak Çay Çıkar? 1 kg çaydan, farklı sayılarda çay çıkar. Ancak ortalama olarak yoğun aromaya sahip çayda 350 ile 400 bardak, daha hafif çaylarda 300 ile 350 bardak arası çay çıkmaktadır.
Lezzet: Karbonat, çayın tadını yumuşatabilir ve daha az acı hale getirebilir. Özellikle demli çaylarda ve siyah çaylarda bu etki daha belirgindir. Karbonat, çaydaki tanenlerin bir kısmıyla reaksiyona girerek daha yumuşak bir tat oluşmasını sağlar. Renk: Karbonat, çayın rengini daha koyu ve parlak hale getirebilir.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Uzmanlar, bir bardak çayın, ortalama 5 gram kabul edilen 2 küp şeker yerine iki kuru üzümle içilmesini öneriyor.
her ölçek için yarım bardak soğuk su dökerseniz. alttaki su kaynayana kadar geçen sürede. demlikteki çay da iyice ısınır. böylece üzerine kaynar suyu döktüğünüzde çayınız yanmaz. yeniden altına su çekip. su kaynayınca kısık ateşte 0 dakika demlediğinizde. yumuşak içim çayınız olmuş demektir. afiyet olsun.
*Çayı bir miktar soğuk su ile yıkayarak süzmek hamlığını ve tozunu giderir. Bu şekilde daha berrak bir çay keyfine ulaşabilirsiniz. *Çayı demleme anında çayın üstünde kaynamış suyu biraz gezdirip daha sonra tek noktadan su ilavesini yapmalıyız.
Çay üçüncü saatin sonrasında içerisinde bulunan enzimler metal ile birlikte etkileşime geçmeye başlar. Metal ile etkileşime geçmiş olan çay beyin fonksiyonlarında da bozulmalara neden olmaya başlar. Dört saat boyunca demlenmeye devam eden çay artık bayatlamış bir çay olur.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli.
Siyah çay genellikle oldukça stabildir çünkü neredeyse tamamen oksitlenir. Bozulmuş siyah çay, demlendikten hemen sonra bulanık ve rengini vermeyen yarı saydam bir görünüme sahip olacaktır. Puerh, genellikle tüm çay türlerinden en uzun raf ömrüne sahip olarak kabul edilir.
Soğuk su yöntemi: Bu yöntemde demliğe çay ve soğuk su konulur. Çaydanlıktaki su kaynarken, onun sıcaklığı ile demlikteki su da ısınır ve çay aromasını daha yavaş suya bırakır. Bu yöntemin en önemli detayı, daha uzun süre beklemek gerekliliğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri