Çay, özellikle de siyah çay, Türkiye'de tüketilen içeceklerin başında geliyor. Ancak bazı uzmanlar fazla çay tüketiminin demir emilimini azalttığını, bunun da kansızlığa neden olduğunu belirtiyor.
Çayın fazlası kansızlık yapar
Günde 5 bardaktan fazla içilen çayın, kansızlığa neden olduğunu söyledi. "Çay, içerdiği tanenler sebebiyle vücutta demirin emilimini engeller. Kansızlığa neden olur. İçeriğinde bulunan kafein tansiyonu yükseltip, taşikardiye sebep olur" dedi.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Siyah çay kansızlığa sebep olduğu gibi vücuttaki idrar birikimini fazlalaştırır. Bu yüzden özellikle böbrek hastaları, kum ve taş dökenler çay içmemelidir. Koyu ve sürekli içen çay tansiyonun çıkmasına sebep olur. … Çayı şekersiz içmek ya da az şekerli içmek gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Kansızlığın nedenleri şöyle sıralanabilir: Yanlış beslenme; demir, folik asit ve B12 alımında eksiklik. Genetik hastalıklar (Akdeniz anemisi, orak hücre anemisi gibi hastalıklar) Kan yapımında etkisi olan kemik iliği, karaciğer ve dalak hastalıkları
Limonlu çay kansızlık yapar mı sorusunu birçok kişi araştırmaktadır. Limonlu çay kansızlık yapmaz.
Kansızlık durumunda vücutta hipoksi, denilen oksijen yetersizliği başlıyor ve dokulara daha az oksijen gidiyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor. Akciğer zorlandığında nefes darlığı şikayetleri başlıyor.
Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Kafein Bağımlılığı
Kafein bağımlısıkişiler aniden çay içmeyi bıraktığı zaman aşırı yorgunluk, konsantrasyon güçlüğü, sinir bozukluğu gibi sıkıntılar kendini gösterir. Üstelik kafein bağımlısı kişilerde kafeinin etkisi de azalmıştır ve aynı uyarıcı etkiyi görmek için devamlı daha çok çay veya kahvegerekir.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Hastanın kan vermeden önce 20 dakika dinlenmesi tavsiyesinde bulunan Hoşver, “Hastalar kan vermeden önce bazı faktörlere dikkat etmelidir. Bu faktörler arasında hasta mutlaka 10-12 saat aç olmalıdır. Genel olarak akşam saat 10'dan sonra hiçbir şey yememeli, sigara içmemelidir. Sadece su içebilir.
Özellikle demir eksikliği olan çocuklarda yürüme, oturma, konuşmada gecikme ve öğrenmede güçlük görülmektedir. Ayrıca kansızlık nedeniyle psikolojik değişimlerde görülmektedir. Aşırı sinirlilik hali ve sonuçta sosyal hayattan kopma gibi nedenlerin altında kansızlık olabilmektedir.
Özel Medline Konya Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Müjgan Or, yorgunluk, egzersiz kapasitesinde kısıtlanma, hareket edildiğinde nefes nefese kalma ve kalp çarpıntısı gibi pek çok belirtisi olan kansızlığın yaz-kış üşüme, el ve ayaklarda daima soğukluk hissi gibi şikayetlere de neden olabileceğini söyledi.
7-8 g/dl dolayındaki düşük hb değerleri genellikle tolere edilebilir. Ancak değerler daha da düşerse, genellikle eritrosit konsantresi nakledilmelidir. Ama: Transfüzyon yani nakil yapılması kararı birçok etkene bağlıdır.
Pek çok faydası ile bilinen ısırgan otu çayı kansızlığa iyi gelen bitki çayları arasında yer alır. Hazırlamak için; 4 çay kaşığı kurutulmuş ısırgan yaprağını 250 ml. suyun içine atın ve 1 dakikaya yakın kaynamaya bırakın. Demlenen çayı süzün ve günde 2 defa içmeye özen gösterin.
“Tahıl, yeşil sebze, kuru baklagil, kuru meyve, pekmez ve sert kabuklu kuru yemişlerde bulunan bitkisel kaynaklı demir emilimi; C vitamini kullanımıyla artarken, çayda bulunan 'tanen' nedeniyle çay tüketimiyle azalır.
Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.
KAN DEĞERİ DÜŞÜKLÜĞÜ NELERE YOL AÇAR? Kan değerinin düşük olması oksijen yetersizliğine diğer adıyla hipoksi denilen hastalığa yol açmaktadır. Oksijen yetersizliği direk dokulara zarar vereceği için bütün organlarımız bu durumdan etkilenecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri