Demir eksikliği nedeni ile kullanılan demir ilaçlarının çoğunda çayla demir emilimi azalacağından, ilaç kullanımından bir saat önce veya sonra çay içilmemelidir. Ayrıca yemeklerle birlikte süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaların alınması, kahve tüketilmesi de demir emilimini azaltır.”
Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları ile kalsiyum zengini süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın. En az 2 saat sonra tüketin. Bu besinler demir emilimini engeller ve tedaviden sonuç alınamamasına sebep olur.
Çay, demir emilimini azaltıyor
Yemeklerde içilen çayın da besinden alınan demir emilimini azalttığını belirten Dr.Özgönül, 'Çay, kahve ve kakao içerisinde bulunan bazı maddeler, demir emilimini yarı yarıya azaltır. Bu nedenle yemeklerin hemen üzerine içilen çay ve kahveden vazgeçmemiz gerekir.
Dr. Ömer Ekinci, “Çay, kahve ve kakao içerdikleri tannik asit (tanen maddesi) dolayısıyla demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir yönünden zengin bir yemekten 2 saat önce veya sonra çay veya kahve tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Demir emilimini engellediği için yemek sırasında ve yemekten hemen sonra çay ya da kahve içilmemelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Demir eksikliği nedeni ile kullanılan demir ilaçlarının çoğunda çayla demir emilimi azalacağından, ilaç kullanımından bir saat önce veya sonra çay içilmemelidir.
Yapılan araş- tırmalar yeterince et, balık ve C vitamini tüketen sağlıklı kişilerde içilen çay ve kahvenin risk oluşturacak düzeyde demir eksikliğine yol açmayacağını gösteriyor.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Rooibos çayı, bir tatlı kaşığı rooibos çayına 250 ml, kaynamış su eklenir ve demlemeye bırakılır. Çayın tadından hoşlanmazsanız içine bir miktar süt ekleyebilirsiniz. Pek çok faydası ile bilinen ısırgan otu çayı kansızlığa iyi gelen bitki çayları arasında yer alır.
12.Demir eksikliği ileri boyutta olan kişiler; süt, yoğurt ve ayran gibi kalsiyum içeren gıdaları yemeklerin yanında değil, ara öğünlerde tüketmelidir. Çünkü kalsiyumun demirin emilimini yavaşlatma özelliği vardır.
- Kalsiyumdan zengin gıdalardan süt, yoğurt, peynir demir emilimini etkilemektedir. Bu besinlerden gelen kalsiyumun aşırı olması durumunda demir emilimini engelleyebilmektedir. - Fosfordan zengin gıdalardan et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, fındık ve baklagiller demir emilimini olumsuz yönde etkilemektedir.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Bazı besinler demir emilimini azaltmaktadır. Bu nedenle demir ilacı kullanılırken de çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle de sebzeler, çay, süt ve kahve demir emilimini azaltır. Bu yüzden demir hapları bu besinler tüketilmesen en az iki saat önce ve ya sonra da alınabilir.
Demir haplarının herhangi bir kalorisi yoktur. Ben bu ilaçları gece yatarken kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü gündüz içilen demir hapları midede irritasyon (ağrılı reaksiyon) oluşturabilir. Mideyi rahatlatabilmek için de gün boyunca yeme isteğiniz ortaya çıkabilir.
Kapsüller, sabahları boş mide ile (kahvaltıdan yaklaşık 1 saat önce) veya bir öğünden 2 saat önce veya sonra yeterince uzun bir süre aralıkla alınmalıdır.
Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı ve kesinlikle süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir. Vücutta yeterli demir depolanabilmesi için en az 6 ay boyunca ilaç kullanımına devam edilmelidir. Demir ilaçları doktor önderliğinde kullanılmalı ve yine doktora danışılmadan bırakılmamalıdır.
Aynı zamanda kalsiyum demirin emilimini engellemektedir. Bu nedenle de mercimekle yoğurt tüketmek veya pekmezle beraber yoğurt tüketmek demirdin yararlılığını azaltacaktır. Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir.
Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.
Çaya şeker atmanız, kan şekerinizin yükselmesine, uzun süreli kullanımında şeker hastalığına neden olabilir. Çayın sağlığımıza kötü yönde etki etmemesi için nasıl tüketmeliyiz? Çayı kahvaltıyla birlikte değil de kahvaltınızdan 30 dakika – 1 saat sonra içebilirsiniz. Bunu diğer öğünleriniz için de uygulayabilirsiniz.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Siyah çay demir eksikliği yapar mı? Atilla Bektaş ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural'ın çay ve demir emilimi ile ilgili yaptığı literatür araştırması sonuçlarına göre, çay tüketimi dengeli ve yeterli beslenen kişilerde demir eksikliğine neden olmuyor.
KAHVE DEMİR EMİLİMİNİ AZALTABİLİR! Çalışmalar kahve ve diğer kafeinli içeceklerin demir emilimini azalttığını gösteriyor. Bir çalışma, hamburgerle birlikte kahve içildiğinde demir emiliminin % 39 azaldığını, aynı yemekle daha bilinen bir engelleyici olan çay içildiğinde demir emilimini % 64 azalttığını gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri