Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
Kafein, beyin damarlarını daraltır. Vücudunuz kafeine her gün maruz kalıyorsa ve aniden almayı keserseniz, kan damarlarınız hızlı bir şekilde genişler ve beyne giden kan akımı artar. Bu yoğun kan akışı baş ve boyun ağrılarına neden olabilir.
Kafeinin vücuttaki adenozin salınımını arttırdığını ifade eden Op.Dr. Bıkmaz, “Artan adenozinler ca+ kanallarını aktive eder. Vücutta nörotransmiter maddeler artar. Uyarılar oluşur ve migren ağrıları bas göstermeye başlayabilir.
Kafein, baş ağrısı tedavisinde sıklıkla kullanılan bir bileşendir. Kafeinin, baş ağrısı semptomlarını hafifletmek için etkili olduğu bilinmektedir. Bunun nedeni, kafeinin beyin kan damarlarını daraltabilmesi ve ağrıyı hafifleten etkili bir ağrı kesici olan adenosin reseptörlerini bloke edebilmesidir.
Günde 3 ve daha fazla bardak çay ya da kahve tüketimi migren ağrılarını tetikleyebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kafein tiryakilerinde kafein alımının kesilmesine bağlı olarak baş ağrısı en sık görülen belirtidir. Buna mide bulantısı da eşlik edebilir. Kişi kendini yorgun ve uyuşuk hisseder. Depresif bir ruh hali ve çabuk sinirlenme, dikkat kaybı gibi belirtiler eşlik eder” dedi.
Kahve, içerdiği kafein ile kan damarlarını daraltarak konsantrasyonu arttırıyor. Baş ağrısı ve migren için günde 1 fincan tüketebilirsiniz. Muz, potasyum bakımından zengindir. İçerdiği magnezyum bakımından, kan damarlarını rahatlatarak migren ağrısının hafiflemesine destek olmaktadır.
Çok çay ve kahve tüketmek, migren ve fibromiyalji ağrılarını artırır, IBS bulgularını kötüleştirir. Kahvenin içerisindeki kafein: Adenozin reseptörlerini etkileyerek uyku kalitesini azaltır ve bozar, uykuya dalmayı güçleştirir. Sinir hücrelerin ve beynin uyarılabilirliğini artırarak ağrılara daha duyarlı hale getirir.
İçine de birkaç damla limon sıktınız mı, bu küçük kahve, baş ağrısına karşı iyi bir mucize ilaç gibidir. Kafein sayesinde kan dolaşımı hızlanır, ağrıların iletilmesi yavaşlar. Özellikle de sık kahve içmeyen kişilerde çok faydalıdır.
“Arapça Okunuşu: Bismillahir kebiri neuzubillahil azimi min şerri ırkın neaarin ve min şşerrin harrin-narin.” Huvallahüllezi adıyla bilinen sure de baş ağrısı için şifadır. Rasulullah aleyhisselatu vesselam bu surenin “ölüm hariç birçok hastalığa şifa” olduğunu buyurmaktadır.
Günlük yaşamda su tüketiminde zorluk yaşayan kişiler için suya limon eklemek daha lezzetli olmasını sağlayarak içimi kolaylaştırır. Bu durum dehidrasyonu engelleyerek, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi semptomların azalmasında etkili olur.
Soğuk presi doğrudan şakak kısmına koyun. Bu şekilde 20 dakika kadar bekleyin. Bu yöntem zonklamayı da azaltacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Soğuk ya da sıcak kompresi uygularken başınıza yine masaj da yapabilirsiniz.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Geçmeyen baş ağrılarının büyük bir bölümü beyinde bir sorun teşkil etmemektedir. Hipertansiyon ve metabolik bazı durumlarda ise baş ağrısı olabilmektedir. Kalp, mide, KOAH, astım gibi kullanılan bazı ilaçlarda baş ağrısı yapabilmektedir. Bu konuda Dahiliye muayenesi çözüm üreterek, gerekli tedaviler düzenlenmektedir.
Yiyecekler arasında migreni en sık tetikleyen besinler: alkol, çikolata, peynir, kafein, halk arasında Çin tuzu diye de bilinen monosodyum glutamat ve yaygın kullanımı olan aspartamdır. Bunların yanı sıra yüksek tansiyon, obezite, gebelik ve kronik hastalıklar da yine migren tetikleyicisi olabilirler.
Su tüketimi: Bol miktarda suyun tüketimi ağrıyı hafifletmeye ve geçirmeye yardımcı olur. Susuz kalmış bir vücut baş ağrısına neden olabilir. Bu yüzden ağrı yaşandığında ağrı kesici ilaçlardan önce su tüketilmelidir. Unutulmamalıdır ki günlük içilecek ortalama iki litre suyun beden sağlığını koruyucu etkisi vardır.
6- Yoğurt: Kalsiyum deposu yağsız yoğurt baş ağrısına birebirdir. 7- Baharatlı yemekler: Kırmızı biber ve benzeri baharatlı soslar baş ağrısının etkisini diğer besinlere göre daha çabuk azaltır.
Sudan sonra ikinci olarak en çok tükettiğimiz çay, bilinçsizce içilirse vücudumuza zarar verebiliyor. Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Kafa içi basınç genellikle başka bir rahatsızlıkla ilişkili olarak yükselir. En yaygın neden kafa travmalarıdır. Kafa travmaları subaraknoid kanamaya neden olarak intrakranial basıncı arttırır.. Beyin tümörleri, iskemik inme, beyin kanaması, hidrosefali kafa içi basıncı arttıran diğer nedenlerdir.
Uzmanlar, haddinden fazla içilen çayın, çarpıntı, sinir bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebep olacağını belirterek, özellikle kilolu kişilerin, kalp, sinir, mide ve karaciğer hastalarının, romatizma ve nikristen şikayet edenlerin, böbreklerinde kum veya taş olanların, yüksek ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri