Panik atağın bir kaygı bozukluğu olduğunu belirten uzmanlar, tedavi süresince kafein alımının kısıtlanmasının faydalı olacağına dikkat çekiyor. “Kafein yani çay, kahve ve kola uyarıcıdır ve vücutta alarm durumu meydana getirir. Bu durumda ise stresli yaşam, daha şiddetli algılanır.”
Kaygı bozukluğu tedavisinde kişinin yaşamı düzenlenirken çay, kahve, kola vb. içeceklerin tüketimi sınırlandırılır. Günde 5 bardak çayın üzerinde tüketim kişinin anksiyete sorununu önemli ölçüde tetiklemektedir. Bu nedenle 5 bardak çaydan fazlasını kesinlikle içmemenizi önermekteyiz.
Diyetisyen Mustafa Tilekli, kafein içeren kahve ve çay gibi içeceklerin 500 miligramdan fazla tüketilmesi durumunda sinirlilik, depresyon ve huzursuzluk gibi durumların ortaya çıkabileceğini söyledi.
Az miktarda alınan kahve/kafein dikkati ve konsantrasyonunu artırırken, 200-300 mg'ın üstünde kafein almak stres hormonu ve adrenalin salgısına neden olarak sizi stresli ve kaygılı yapar.
İlgili 45 soru bulundu
İlişki sorunları, tartışmalar, anlaşmazlıklar - bu çatışmaların hepsi kaygıyı tetikleyebilir veya kötüleştirebilir. Çatışma özellikle sizi tetiklerse, çatışma çözme stratejilerini öğrenmeniz gerekebilir. Ayrıca, bu çatışmaların neden olduğu duyguları nasıl yöneteceğinizi öğrenmek oldukça faydalı olacaktır.
Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde 3-3- 3 kuralını uygulayın. Etrafınıza bakın ve gördüğünüz üç şeyin ismini söyleyin. Ardından duyduğunuz üç sesi söyleyin. Son olarak vücudunuzdaki üç bölümü; bileklerinizi, parmaklarınızı ve kolunuzu oynatın.
Çayın içerisinde bulunan kafein günlük olarak alınması gereken miktarın üzerinde alınırsa sindirim sistemini uyararak ishale sebep olur. Ayrıca, çay vücutta merkezi sinir sistemini de etkileyerek kişinin olaylar karşısında sinirli ve gergin olmasına neden olur.
Anksiyete bozukluğu olan kişilerde, yoğun, sürekli devam eden bir endişe hali ve günlük hayatta rastlanılan durumlara karşı korku vardır. Panik atak krizleriyle de kendini gösterebilir. Bu duyulan aşırı endişe, kaygı, panik durumu günlük aktivitelerin süregelmesini sekteye uğratır.
Anksiyete Krizi Belirtileri
Sık yaşanan fiziksel belirtiler; nefes almakta güçlük, kalp atışının hızlanması, nabzın hızlanması, terleme, sıcak basması, göğüs ağrısı, kas gerginliği, titreme, mide bulantısı, boğazda tıkanıklık hissi, ağızda kuruluk olabilir.
Çayın içerisinde bulunan kafein günlük olarak alınması gereken miktarın üzerinde alınırsa sindirim sistemini uyararak ishale sebep olur. Ayrıca, çay vücutta merkezi sinir sistemini de etkileyerek kişinin olaylar karşısında sinirli ve gergin olmasına neden olur.
Anksiyete bozukluğu olan insanlar için stres, panik ve endişe gibi duygular daha uzun sürer, daha aşırı ve kontrol etmek çok daha zordur. Semptomlar arasında huzursuz veya heyecanlı hissetmek, panik atak, konsantrasyon veya uyku sorunu, terleme, nefes darlığı, baş dönmesi ve kalp çarpıntısı da olabilir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Stres: Stres; aşırı kaygıyı tetikleyebilir örneğin, yas kaynaklı bir durum, bir ölüm, iş stresi veya mali durumla ilgili devam eden endişeler. Kişilik: Belirli kişilik tiplerine sahip kişiler, anksiyete bozukluklarına diğerlerinden daha yatkındır. Kalıtım: Anksiyete bozuklukları ailelerde ortaya çıkabilir.
Düzenli spor ve aktiviteler kaygı belirtilerini azaltır
Kaygı bozuklukları tedavi edilebilen psikiyatrik bozukluklar arasında yer almaktadır.
KAYGI; endişe, tasa, vesvese kelimeleriyle de ifade edilen ve insana rahatsızlık veren bir ruh halidir.
Meditasyon ve nefes egzersizleri, kaygı ile mücadele için en yaygın tavsiye ve en etkili yollardan biridir. Düzenli anksiyete nöbetleriniz varsa, bir meditasyon dersi almayı düşünün. Bu alışkanlığı edinmek, stresi azaltmanıza ve yaşam kalitenizi büyük ölçüde artırmanıza yardımcı olacaktır.
Egzersiz yaparak endorfin salgılayabilir, mutluluk ve coşku kazanabilirsiniz. Araştırmalar egzersizin klinik depresyonda bile semptomları hafiflettiğini göstermiştir. Bu nedenle, depresyon ya da anksiyeteden muzdarip kişilere spor salonları öneriliyor.
B3 Vitamini (Niasin): B3 vitaminin belirgin olmayan eksiklikleri gerginlik ve anksiyeteye, ayrıca mental ve fiziksel yavaşlığa sebep olur.
5. Ağlamanız gerekiyorsa, mutlaka ağlayın!
Araştırmalar ağlamanın terapi etkilerini, duyguların dışarı çıkması için gerekli olduğunu kanıtlamış durumda. 'Anksiyete çoğu zaman içimizde hapsolmuş mutsuzluklara karşı verilen bir tepkidir. Bu tür durumlarda, ağlayabilmek sinir sistemini rahatlatmaya yardımcı olur. '
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri