Kırmızı lahana, üzüm suyu ve çay doğal indikatörler olarak adlandırılır. Ayrı olarak; Metil oranj: Asitlerde kırmızı renk almaktadır. Yani metil oranj damlatıldığında kırmızı renk alıyorsa o asittir.
Gözlemlendiği gibi lahananın mor suyu asit özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında kırmızıya, baz özelliği gösteren bir maddeyle karşılaştığında ise rengi yeşile-maviye döner. Kırmızı lahana suyu bize bu şekilde diğer maddelerin kimyasal özelliğiyle ilgili bilgi verdiği için indikatör olarak düşünülebilir.
Doğal indikatörler: Mor lahana suyu, kırmızı pancar, yaban mersini, ortanca, üzüm suyu, sirke, … Eke bakınız.
Sonuç olarak ; kırmızı lahana, çay, çilek, kuşburnu, kiraz'ın doğal indikatör özelliğine sahip olduğu anlaşıldı. Bunun yanında maydonozun indikatör olarak kullanılamayacağı tespit edilmiştir.
Farklı maddelerin özelliklerine göre farklı renkler değiştirebilen maddelere indikatör denilmektedir. İndikatörler doğal ve yapay olmak üzere ikiye ayrılırlar. Yapay ise turnusol kağıdını örnek verebiliriz. Eğer madde asitse yapay indikatör onu kırmızı gösterir.
İlgili 19 soru bulundu
Kırmızı lahana, üzüm suyu ve çay doğal indikatörler olarak adlandırılır.
pH belirteçleri (İndikatörler), çözeltinin pH'ına bağlı olarak renk değiştiren, karmaşık yapıdaki organik bileşiklerdir. Bu tür bileşikler, asit ya da baz titrasyonunun bitiş noktasını saptamak amacıyla kullanılır. pH belirteçlerini asit, baz, redoks ve çöktürme belirteçleri olarak sınıflamak mümkündür.
Asidik ve bazik özelliği ölçülmek istenilen sıvı maddeye daldırılan merck ph indikatör çubuğu, kutunun artkasındaki cetvelle eşleştirilerek rengine göre karar verilir.
Cevap: İndikatörler doğal da yapay da olabilir. Yapay indikatörler; turnusol kağıdı, fenolftaleyn, metil oranj vb. doğal indikatörler kırmızı lahana, ortanca çiçeği, pancar vb.
Teknik analizde kullanılan indikatörler 4 grupta incelenmektedir. Bunlar: Trend, momentum, oynaklık ve hacim şeklinde isimlendirilmiştir.
- Yapay indikatörler ise çeşitli kimyasal işlemler ile, çeşitli elementlerin karıştırılması gibi, elde edilirler. - Hem doğal hem yapay indikatörler pH değeri ölçmek için kullanılır. - Asit veya bazlara göre farklı renkler alırlar. - Yapay indikatörlere örnek olarak metil oranj, fenolftalein verilebilir.
Suyu sıkılıp içilen kırmızı lahananın kan basıncını azaltığı, sindirimdeki hücreleri yenilediği biliniyor. Bunun dışında kabızlık gibi sorunlar sırasında tüketerek bağırsakların fonksiyonlarını artırır. Mide suyunun yenilenmesini destekler. Ayırca kas ve kemiklerdeki asidin artmasının önüne geçer.
İlk deney tüpüne sirke konuldu. Üzerine koyu mor renkteki lahana çözeltisini eklediğimizde yavaş yavaş tüpteki rengin kırmızıya dönüştüğü gözlemlendi. İkinci tüpe çamaşır deterjanlı su konuldu. Bu çözeltinin üzerine lahana suyunu eklediğimizde tüpteki sıvının renginin yeşile döndüğü gözlemlendi.
Kan basıncını dengeliyor
Hem antioksidan özellikleri hem de kırmızı kan hücrelerinin sağlığını koruması sayesinde kırmızı lahana, kan basıncı üzerinde olumlu etkilerde bulunuyor, tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor.
İndikatör mikroorganizmalar olarak en önemli grup fekal kontaminasyon indeksi bakterilerdir. Bunların varlığı gıdaya hammaddeden başlayıp gıdanın taşınmasına kadar bir ya da daha fazla aşamada doğrudan ya da dolaylı olarak lağım ile dışkı bulaştığının göstergesidir.
İndikatör seçimi asit veya bazın tipine göre değişiklik gösterir çünkü indikatörlerin renk değişikliği göstereceği pH aralıkları farklıdır. Titrasyon için kullanılabilecek birçok indikatör vardır.
Kimya biliminde ki anlamı titrasyonun dönüm noktasına yaklaştığında yada tam olarak dönüm noktasında renk değişimi gibi fiziksel görünümünün değiştiği maddeye indikatör denilirken, su ürünleri ve veterinerlik alanlarında belirteç denilmektedir.
Bir çözeltinin pH seviyesi hakkında fikir elde etmek için kullanılan en yaygın yöntem, asit-baz indikatörü kullanmaktır. İndikatörler genellikle zayıf asitler ya da zayıf bazlardır. Evrensel indikatör, çözeltilere uygulanan basit testlerde kullanılır ve esasen renkli bileşenlerden oluşan bir karışımdır.
İndikatörler grafik üzerine yerleştirildiklerinde belirli “tahmini” sonuçlar oluştururlar ve yine bu sonuçlar grafik üzerinde görülür hale gelir. Yani geçmişte bazı koşullar altında fiyat hangi yöne gittiyse indikatörler sayesinde “bu tür koşullar altında fiyatlar şu yöne gitti” tahminleri yapabiliriz.
Çözeltilerin pH değerlerine göre renk değiştirme özelliği gösteren kompleks yapıdaki organik bileşenler indikatör olarak bilinir. Özellikle titrasyonun bitiş noktasına saptamak ve buna göre işaretleme yapmak amaçlı kullanılır.
1. Öncü İndikatörler: Öncü İndikatörler, bir menkul kıymete ilişkin fiyat hareketini yönlendiren göstergelerdir. Diğer bir deyişle, mevcut bir trendin geri dönme olasılığını önceden belirten göstergelerdir. Öncü İndikatörler'in çoğu, sabit bir yeniden-inceleme dönemi boyunca fiyat momentumunu ölçerler.
İndikatörlerin rengi, çözeltilerde hidrojen iyonları konsantrasyonuna bağlıdır. İndikatörlerin renk tonları çözeltilerin Ph değerine göre farklılık gösterir. Çözeltinin pH değeri düşükse ya da yüksekse renkler değişim gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri