Pratik olarak kullanılan çay makineleri, kettle sistemiyle çalışır. Alt haznede su kaynatılır, üst haznede demleme yapılır. Demlik olarak genellikle cam hazne kullanılsa da porselen ve çelik olanları da bulunur. Çay makinesi nasıl çalışır diyorsanız, hızlıca kaynayan su ile daha kolay demleme yaparak çalışır.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
1 çaydanlık = 8 su bardağı, 1 su bardağı = 2 çay bardağına karşılık gelmektedir.
Ocağa yaktıktan sonra tek demliğe su doldurup kaynatıyoruz, kaynayan suyun üzerine 2 yemek kaşığı çay koyduktan hemen sonra altını kapatıp demlenmesini bekliyoruz 2-3 dk içinde demlenen çayı bardaklara koyip servis edebilirsiniz. Dinlediğiniz için teşekkür ederim.
Suyun kaynaması oksijen kaybına neden olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesini tavsiye etmemekteyiz. Özetle, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız. Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 4 ila 5 dakika bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.
Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin. Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Çay makinesi temelde çay demlemek ve çayı sıcak tutmak için kullanılan gereçlerdir.
Çay makinesi, çay demleme işlemini kolay ve pratik hale getirebilen ve küçük ev aletleri sınıfına dahil edilebilen bir elektronik cihazdır. Geleneksel çaydanlıklar gibi bir su haznesi bir de demliği bulunur. Elektrikle çalışıyor olması en önemli avantajıdır.
Bir kilo çaydan kaç bardak çay çıktığı ise herkes tarafından merak edilen ve düşündürücü sorulardan biridir. 1 KG Çaydan Kaç Bardak Çay Çıkar? 1 kg çaydan, farklı sayılarda çay çıkar. Ancak ortalama olarak yoğun aromaya sahip çayda 350 ile 400 bardak, daha hafif çaylarda 300 ile 350 bardak arası çay çıkmaktadır.
Yanmış çaydanlıkla çay demlemek ise sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bu yüzden yanmış çaydanlığın en kısa sürede temizlenmesi gerekir.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
Aşağı ve yukarı doğru hareket eden pistonu yavaş yavaş aşağıya indirin. Böylece içeceğin demlenmesini sağlarsınız. Pistonu hızlı şekilde aşağı ve yukarı doğru hareket ettirirseniz, cam haznenin dışına doğru taşma meydana gelebilir. 200 ml sıcak su için 1 tatlı kaşığı kahve yeterli olmaktadır.
Sıcak suya bir miktar soğuk su ekleyiniz. Demlik ile beraber çaydanlığı ocağı kısık ateşte demlenmesi için tekrar katınız. Yaklaşık 15-20 dakika çayı beklemeye bırakınız.
Alttaki çaydanlıkta kaynayan su üste boşaldıktan sonra boşalan alt demliğe tekrar su eklenir ve kaynaması beklenir. Kaynayana kadar olan kısım demleme kısmıdır. Demleme yapıldıktan sonra yirmi dakika kısık ateşte bekletilir. Çayın demlenme süresi otuz, otuz beş dakika arasında gerçekleşir.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli. Demir eksikliği anemisi olan kişiler lütfen hiçbir şekilde yemek sonrası çay tüketmesinler.
Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri