Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan ordövr, ülkemizde 'meze tabağı' olarak da bilinir.
Ordövr, (Fransızca: Hors-d'œuvre, Türkçe: Esas yemeğin dışında) iştah açıcı olarak yemekten önce sunulan mezelere verilen ad. - Ordövr tabağında görsellik çok önemlidir. Bu yüzden hem mide, hem de göz zevkine hitap eden yiyecekler bir araya getirilmelidir.
Meze (Yunanca μεζές; Bulgarca, Sırpça, ve Makedonca мезе, Karadağ dilinde Meza) Doğu Akdeniz'de ve özellikle Türk mutfağında yer alan bir yiyecek grubudur. Genelde soğuk servis edilir. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenildiği gibi, çilingir sofralarının da vazgeçilmez öğesidir.
Açık büfelerde servis edilir. Süslü, dekore edilerek hazırlanır, soğuk büfe, açık büfenin en çekici köşesidir. Kokteyllerde servis edilir Minik lokmalar halinde düzenlenir, kokteyl yiyecekleri hazırlanırken mezelerden yararlanılır.
Meze çeşitleri; soğuk ve sıcak olarak ikiye ayrılmaktadır. Soğuk meze çeşitleri; peynir türleri, zeytinyağlı sebze tabakları, turşu çeşitleri, kızartmalar, çirozlar, yoğurtlu meze türleri, pastırmalar, pateler, meyveler, füme et ve balıklar, cipsler, humus, tarator, ezme, çemen, dip soslar olarak sıralanabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Zengin Tarifi Nasıl Yapılır? Kahvaltılarda yemeklerin kebapların yanına sunabileceğiniz bir iştah açan bir meze-salata. Domates ,soğan ,maydanoz ve naneyi ince ince doğruyoruz, üzerine baharatları yağı ekşisini diğer malzemelerle birlikte karıştırıp sunuma hazırlıyoruz. Afiyet olsun.
Sıcak ve soğuk olarak servis edilebilen ordövr tabağı, ülkemizde bilinen ismiyle meze tabağıdır. Yemekten önce doyurucu olarak değil, iştah açması amacıyla tüketilir. Genellikle yedi ve on iki arası çeşitle ikram masalarında bulunur. Ülkeden ülkeye çok fazla çeşitlilik ve farklılık gösterir.
➢ Birden fazla tabak hazırlanıyorsa bütün tabaklarda süsleme, çeşit ve miktar aynı olmalıdır. ➢ Tabakta tek bir meze çeşidi varsa, yiyeceği güzel gösterecek bir tabak seçilmeli ve bir yaprak maydonozla bile olsa süsleme yapılarak servis edilmelidir.
Mezelerin hazırlanmasında görev alan kişiler de soğuk mezeci adı ile bilinir. Bir restoran için soğuk mezeci nedir sorusuna şu şekilde yanıt verilebilir; mutfak bölümünde meze hazırlamaktan sorumlu kişidir.
Ülkemizde ve Ortadoğu'da “Meze”, İtalya'da “Antipasta”, Fransa'da (Hors d'ouvre) “Ordövr”, İspanya'da “Taps”, Magrip ülkelerinde ise “Mukabalat” diye isimlendirilir. Yemeklerin başlangıç tabağı olarak (ordövr tabağı) servis edilir. Açık büfelerde servis edilir.
Hatta mezelere geçmeden önce, “meze” kelimesinin nereden geldiğini açıklayalım. Dilsel olarak “maza” kelimesinden gelen bu kelimenin Farsça dilindeki anlamı, “tadım, tat” olarak biliniyor.
içki alemi çeviren kişilerin konuşma konusu, sohbet alanı olmak. genellikle medyatik, güzel, gecelik ilişkiler yaşayan hatunlardır. içki masasında dinlenen şarkı veya şarkıcı için de kullanılan deyim.tanju okan şarkılarıyla pek güzel meze olur.. kurda kuşa yem olmaktan farkı olmayan vakayı hayriye.
Soğuk arama, satış temsilcileri tarafından potansiyel müşteri kazanmak için daha önce marka ile temasa geçmemiş müşterilere telefonla ulaşmasıdır.
Ceviz ve fındığı rondoya alıp incecik olana kadar çekin, Peynir, sarımsak, domates salçası, biber salçası ve fesleğeni ekleyip bütün malzemeler karışıp sürülebilir kıvama gelene kadar çekin, Karışımı servis tabağına alıp ceviz ve sevdiğiniz yeşilliklerle süsleyin.
Orijinali ''apiritif'' şeklinde yazılan aperatif kelimesi Fransızca kökenlidir. Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla kullanılan bu sözcük, ana yemekten önce servis edilen atıştırmalık anlamına gelir. Çeşitli salatalar ve kanepe türü yemekler aperatif olarak tanımlanır.
Sunumu yapılan yemeklerin daha şık ve daha işlevsel şekilde servis edilebilmesi için kuver yani servis tabağı kullanılması gerekir.
anne günlerinde hazırlanan efsane tabak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı en iyi 10 meze listesinde bakın neler var: Fava, mercimek köftesi, deniz börülcesi, ezme, çerkez tavuğu, paçanga, pastırmalı humus, içli köfte, karides güveç, balık kokoreç.
Çingene Salatası (Kahvaltılık) Tarifi Nasıl Yapılır? Sivri biberi, kırmızı biberi ve domatesi doğrayalım, maydanoz ve dereotunu da doğrayalım ve karıştırma kabına alalım ,üzerine lor peynirini, sıvı yağı, pul biberi ve tuzu ilave edip karıştıralım ve servis tabağına alalım. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri