Papatya veya rezene çayı da mide bulantısını geçirmede oldukça etkilidir. Çay yapıldıktan sonra tatlandırılarak ve küçük yudumlarla içilmelidir. Çok sıcak olmamalıdır ve mümkünse şeker yerine bal ile tatlandırılmalıdır.
Derin nefes alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını kontrol etmeye yardım edebileceği için bulantıya iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Aynı zamanda süt, tavuk suyu, limonata, naneli şeker, yoğurt gibi besinler de mide bulantısını hafifletmeye yardımcı olur. Bunun yanında bitki çayları, nane limon, zencefil gibi çayları tüketerek de midenizi rahatlatabilirsiniz. Bulunduğunuz ortamı sıkça havalandırarak mide bulantınızı hafifletebilirsiniz.
Demlenen papatya çayını ılık bir şekilde içmek mide bulantısında etkilidir. Tost, leblebi, kraker gibi tuzlu yiyecekler mide bulantısını hafifletir. Diğer birçok hastalıkta da yararlı olduğu bilinen tavuk suyu çorbası mide bulantısını geçirmek için de içilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
Çay bağırsak sağlığını iyileştirebilir
Ek olarak siyah çay, zararlı maddeleri öldüren ve sindirim sisteminin iç yüzeyini onarmaya yardımcı olan bağırsak bakterilerini ve bağışıklığı arttıran antimikrobiyal özellikler içerir.
Papatya çayı:
Papatyada bulunan bileşikler sindirim kaslarını gevşetir; araba, gemi, uçak vb. kaynaklı bulantı da dahil olmak üzere bulantı, kusma, gaz ve hazımsızlık durumlarında papatya şifa olarak tüketilmektedir.
Kustuktan sonra mideye ne iyi gelir sorusunun cevabı yatıştırıcı ve rahatlatıcı içeceklerdir. Kustuktan sonra öncelikle vücudun sıvı kaybını iyileştirmek için oda sıcaklığında su tüketilmelidir. Az tuzlu kraker, salatalık ve yoğurt hafif yiyecekler olarak tercih edilebilir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Çayda tanik asit diye aslında birçok faydası olan bir madde bulunur. Ancak asit yapısı nedeniyle tanik asit boş mideyi rahatsızederek mide bulantısına yol açabilir. Bu yüzden bir öğünden hemen önce yada sabah kalktıktan hemen sonra hiçbir şey yemeden çay içmek mide bulantısı ile sonuçlanabilir ve pek önerilmez.
Limon suyu: Limon suyu, mide asidini nötralize ederek mide bulantısını hafifletir. Bir bardak suya birkaç damla taze limon suyu ekleyerek limon suyu içebilirsiniz.
Pirinç, elma püresi, muz, tost, makarna ve patates gibi sindirimi basit ve sizi rahatsız etmeyecek besinleri tüketebilirsiniz. Yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durun. Size yarardan çok zararı olacaktır çünkü.
Mide bulantınız olduğunda pirinç, patates ve erişte gibi nişastalı, sade yiyecekler iyi seçimlerdir. Renksiz ve kokusuz yiyecekler, güçlü aromalı yiyeceklerden daha az ölçüde mide bulantısını tetikledikleri için genellikle daha kolay tolere edilir. Sıcak olduklarında rahatsız edici olurlarsa soğuk olarak da yenebilir.
Mide Bulantınız İçin Hareketler
Derin nefes alıp verin. Bir süre uzanarak dinlenmeye çalışın. Sırtüstü yatarak bulantınızı azaltabilirsiniz. Başınızı çok fazla oynatmamaya ve eğmemeye çalışın.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir. Daha sonradan yemekleri yavaş ve az yemelidir.
Çok fazla kusuyorsanız, dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Sıvıları yavaşça yudumlayın. Mideniz rahatsız olduğunda, bir anda fazla miktarda su içmek, daha fazla kusmaya neden olabilir.
3- Yoğurt: Yoğurt tüketimi midede tutucu ve yatıştırıcı bir etki yapmaktadır. Özellikle mide bulantıları ve kusma problemi yaşandığında yoğurt yiyerek, midenin tutulmasını sağlayabilirsiniz.
Tuzlu ayran verdiğiniz takdirde mide önemli ölçüde yatışır ve herhangi bir şekilde mide bulantısı şikayeti kalmaz.
MİDE BULANTISINA İYİ GELEN YİYECEKLER
Limon; özellikle papatya çayının içinde bulantıya çok iyi gelir. Nane hem kokusu hem de aroması ile mide bulantısına iyi gelir. Tuzlu kraker ve tuzlu bir ayran da bulantının azalmasına yardımcı olur.
Çay, sindirimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Mide bulantısı ile ishal arasında değişen bir dizi sorunu tedavi edebilir. Çay ayrıca, bağırsak iltihabını azalttığı gösterilen tanenleri de içerir. Bu, mide kramplarını yatıştırmaya ve irritabl barsak sendromunu tedavi etmeye yardımcı olabilir.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri