Beyaz çay üretimi için çay bitkisinin tomurcukları, birinci ve ikinci yaprakları çok tazeyken koparılır. Yapraklar soldurulur, dikkatle ayıklanır ve fırında kurutulur. Beyaz çayın rengi, yaprak şekli ve kokusu da soldurma aşamasında ortaya çıkar.
Beyaz çay, yeşil ve siyah çayda olduğu gibi camellia sinensis yapraklarından oluşur. Yerel olarak Asya'da yetişen beyaz çay, dünyanın her yerinde bulunur. Demlediğinde soluk sarı bir renk alır. Beyaz çay olarak adlandırılmasının sebebi de tomurcuklarından ve yapısında bulunan beyazımsı tüylerinden kaynaklanır.
BEYAZ ÇAYIN ÜRETİMİ
Ticari şekilde birçok çay çeşidi olmasına rağmen bu çay çeşitlerinin hepsi Camellia sinensis L. (O) Kuntze bitkisinin yaprak ve tomurcuklarından üretilmektedir.
Beyaz çay özellikleri bakımından içerisinde antioksidan zengini kateşin maddesini bulundurur. Aynı zamanda beyaz çay, dünya çapında değeri en yüksek olan çaylar arasında gösterilir. Antioksidan bakımından beyaz çayı oldukça zengin yapan kateşin maddesi, çay yaprakları çay hasadından önce toplandığı için korunmuş olur.
BEYAZ ÇAYIN ZARARLARI
Fazla beyaz çay tüketimi çarpıntı, hipertansiyon, mide bulantısına neden olabilir. Beyaz çay ayrıca depresyon şikayetlerini de arttırıcı etkiye sahiptir. Kan inceltici, demir desteği ya da farklı hastalıklar nedeniyle devamlı ilaç kullanan kişiler için de beyaz çay tüketimi uygun değildir.
İlgili 44 soru bulundu
Oldukça yumuşak, tatlı bir aroması olan beyaz çay kaliteli olması için ilkbaharda toplanır. Beyaz çay üretimi için çay bitkisinin tomurcukları, birinci ve ikinci yaprakları çok tazeyken koparılır.
Beyaz çay bu üç çay arasında en az işlenenidir. Bundan dolayı yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Yeşil çay yüksek oranda kateşin ve diğer polifenolik bileşenler içermektedir. Beyaz çay ise çaylar arasında bu bileşenleri en yüksek oranda bulundurmakta ve kanserle mücadelede daha güçlü etkilere sahiptir.
Beyaz çayın halk arasında bilinen en önemli özelliği kilo vermede yardımcı olmasıdır. Yağ yakmayı harekete geçirir. Metabolizmayı düzenlediği ve daha hızlı çalışmasını sağladığı için yağ hücrelerinin parçalanmasını ve yakılmasını sağlar. Kalori açısından da çok düşük bir çaydır.
Beyaz çayın da fazla tüketimi bazı riskler taşıyor. Beyaz çayın siyah ve yeşil çaya oranla kafein miktarının düşük olduğunu biliyoruz. Ancak düşük de olsa kafein içeriyor. Kafeinin ise çarpıntı, anksiyete, uykusuzluk gibi rahatsızlıklara neden oluyor.
Asya'da çok tüketilen ve en çok kilo verdiren çaylar arasında ilk sıralarda yer alan beyaz çay içerdiği C vitamini, K vitamini ve polifenoller sayesinde yağ yakımını hızlandırıyor.
Fincan için 1 çay kaşığı beyaz çay yeterli iş görecektir. İki dakika kadar demlenen beyaz çayınızı günde 2 defa tüketebilirsiniz.
Beyaz Çay 1 kg Fiyatı 1.300,89 TL.
Çay bitkisi Camellia Sinensis'in en taze üst yapraklarından elde edilen Beyaz Çay adını, çay bitkisinin tepe tomurcuklarının gümüş renkli yapraklarından alır. Tamamen elle toplanan nadide tomurcuklar, hiçbir işlemden geçmeden kurutulduğu için Beyaz Çayın antioksidan değeri diğer çaylara göre daha yüksektir.
Beyaz çayı hazırlarken ilk önce 1 litre suyun içine beyaz çay ilave ederek 2-3 dakika kaynatınız. Kaynattıktan sonra 1-2 dakika dinlenmesini bekleyiniz. Daha sonra dinlenen suyunuzu rahatlıkla tüketebilirsiniz. •İki dakika kadar demlenen beyaz çayınızı günde 2 defa tüketmeniz önerilmektedir.
Türkiye'de üretimine geçtiğimiz yıl başlanan beyaz çay, yaş çayın tepe tomurcuğunun uygun zamanda toplanması ile elde ediliyor. Toplanması zahmetli olan beyaz çayın oldukça kısa bir hasat dönemi var.
Elbette çaya limon sıkabilir ya da limon dilimi ekleyebilirsiniz. Hatta çaya limon sıkılması sağlık açısından birçok fayda da gösterebilir. Limonlu çay içmenin faydalarının neler olduğunu içeriğimizden öğrenebilirsiniz. Çayın içerisine limon eklendiğinde etkisi bambaşka oluyor.
Siyah çayın sert tadı, yeşil çayda hafif ve bitkisel bir tada dönüşür. Beyaz çay ise bu iki çaydan daha hafif bir aromaya sahiptir ve yumuşak içimlidir.
Beyaz çay, daha az işlem gördüğü için yağ yakımında etkili kateşin moleküllerini daha yoğun içermektedir. Aynı zamanda vücutta yağ hücrelerini yok ettiği ve yeni yağ hücrelerinin oluşmasını önlediğini gösteren çalışmalar da bulunmaktadır.
Beyaz çayın kanı sulandırdığını ve atardamar fonksiyonlarını düzenler. Yüksek kan basıncını düşürmeye böylece kalp sağlığını korumaya yardım eder. Beyaz çayın içeriğinde buluna kateşinler kötü kolesterolü düşürürken, iyi kolesterolü yükseltir.
Tüm çay türleri gibi, az miktarda da olsa kafein içeren beyaz çayın da gün içinde ölçülü miktarda tüketilmesi önem taşıyor. Bu sebeple günde iki bardağı aşan tüketimlerden kaçınmak gerekiyor.
Böbrek taşı ya da kum döken hastalara çay kesinlikle doktorları tarafından yasaklanır. Yine romatizmal rahatsızlığı olan kişiler üzerinde de siyah çay oldukça zararlıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta siyah çay fazla tüketimde yüksek tansiyon ihtimalini çok yüksek bir oranla arttırmaktadır.
Doğadan Beyaz Çay Sade 18'li 25.2 G - Migros.
Beyaz çay, Camellia sinensis bitkisinden yapılır. Yaprakları ve tomurcukları, tam açılmadan hemen önce, ince beyaz tüylerle kaplandığında toplandığı için Beyaz çay adı buradan gelmektedir. Yeşil ve siyah çay da Camellia sinensis bitkisinden yapılır.
Daha yüksek oksidasyona sahip çaylar genellikle oksitlenmemiş olanlardan daha uzun süre dayanır. Beyaz çay ilginçtir çünkü son zamanlarda bu çayın bozulması konusunda şikayetler artmaktadır. Tüm beyaz çaylar işleme sürecine dayanamayabilir.
Diyet listelerine yeşil çay ekleyen kişilerin özellikle bu çayı sabah aç karnına içmesi önerilmektedir. Çünkü vücuda sağladığı faydanın yanı sıra sabah içilen yeşil çay iştahı kapatmaktadır. İçinde bulunan kafein maddesinden dolayı metabolizmanın da hızlanmasına yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri