Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir. Su kaynarken üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvama gelmiş olur. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çay servis edilmeye hazır hale gelir.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Demliğe konan kaynatılmış suyun üzerine her bir bardak için 2 çay kaşığı Çaykur çayı konulmalı. Demlik çaydanlık üzerine konularak, kısık ateşte demlemeye bırakılmalı. Demleme süresi 10-12 dakika olmalı. Demlenen çay yarım saat içinde tüketilmelidir.
Basit bir oran vermek gerekirse her yemek kaşığı çay (4-5 gram) için demliğe yaklaşık 100 ml su koymak yeterlidir. Demleme sırasında standart kalitede, klorsuz, pH oranı 7-7.5 seviyelerinde, sert olmayan paketli suların kullanılmasını öneriyoruz.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır. Bu nedenle, çay demlemek için kullanacağınız bir diğer teknikte suyu kaynattıktan sonra hemen demliğe dökmeyin.
Demli çaya neden tavşan kanı denir? Demli çaya “tavşan kanı çay” denmesinin nedeninin çayın renginden ziyade bolluğundan dolayı olduğu söyleniyor. Tavşan da küçük olmasına rağmen çok bol kanlı bir hayvanmış ve avlandıktan sonra avcılar tavşanı tüm kanı aksın diye bir gün kadar bekletirlermiş.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin. Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor.
Masanıza üç tane sıcak su dolu bardağı koyunuz ve aynı anda üçünün de içerisine birer tane çay poşetini atınız. Birinci bardaktakini bir dakika sonra çekiniz, ikinci bardaktakini dört dakika sonra çekiniz ve üçüncü bardaktakini de sekiz dakika sonra çekiniz.
Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz. Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin.
Bazıları metal tercih etse de, demliğin porselen ya da camdan olması çayı daha iyi demler ve çok daha lezzetli olur. Bazıları önce çayı koyup kaynamış suyu üzerine dökerken, yavaşça demlenmesini beklemektedir. Önce suyu koyup üzerine çayı ilave etmenin çayı daha lezzetli yaptığı bilinmektedir.
İster dökme çay ister poşet çay olsun kaliteli ve lezzetli bir çay için yapmanız gereken tek şey doğru çaya ulaşmak… Bunun için de Avrupa'da çay denilince akla ilk gelen Mevlana Seylan çayını kullanmak gerekiyor. Neden Mevlana seylon çayı?
Kuru çayın üzerine sıcak su döktüğünüzde çayı haşlamış olursunuz bu da lezzetin azalmasına yol açar. Ardından çaydanlığın altına su ekleyin ve 12-15 dakika sonra çayınızı ikram edebilirsiniz. Bu arada pek çok kişi çayın yıkanıp yıkanmaması gerektiğini araştırıyor. Çayı kesinlikle yıkamayın.
Bunlar çok keyifli efsaneler olsa da işin aslı başka. İki sıvı bir hız ile birbirine karıştığında iki sıvı arasındaki buluşma noktasında oluşan yüzey gerilimine bağlı olarak havanın da devreye girmesiyle köpük oluşur. Buluşma noktasındaki çarpışma hızı arttıkça, köpük oluşma miktarıda artar.
Fıkıh kitaplarında (Mülteka, Dürr-ül-münteka, Kuduri, Cevhere, Dürer haşiyesi) tavşanın etinin helal olduğu belirtilmiştir.
Cips, çikolata, şekerli ve tuzlu gıdalar ile işlenmiş hazır yiyeceklerin dışında tavşanların yememesi gereken gıdalar ekmek, pirinç, kuruyemiş ve patatestir. Bu yiyeceklerin yanında tavşanların ölçülü olarak yemesi gereken yiyecekler de bulunmaktadır. Bunların başında havuç ve marul gelir.
Fıkıh kitapları, tavşanın helal olduğunu açıkça yazıyorlar. Böylece, haram diyenleri reddediyorlar.” Görülüyor ki tavşan etini yemek, söz birliği ile helaldir. Hiçbir İslam alimi, tavşan etine haram, hatta mekruh bile dememiştir.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak yazıyorum ki: En güzel fakat en çok sabır isteyen demleme usûlü, soğuk çay demleme usulüdür. Bu yöntemde demlik kısmına soğuk su konulur ve çayı da üzerine eklenir. Altta su kaynadıkça, üstteki çay demlenir. Sabır isteyen bir yöntemdir ama bu şekilde çay kesinlikle acımaz.
Beklemiş, bayat çay kesinlikle tüketilmemeli. Demir eksikliği anemisi olan kişiler lütfen hiçbir şekilde yemek sonrası çay tüketmesinler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri