Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın. Çayın demlendiğini çaydanlığın üst kapağını açarak anlayabilirsiniz. Eğer çay taneleri dibe çöktüyse tavşan kanı çayınız hazır demektir.
KAYNAYAN SUYU EN AZ 3-4 DAKİKA BEKLETİN
Hemen hemen herkes çay demlemek için kaynattığı suyu doğrudan demlik kısmına ekliyor. Kaynama noktasına gelen su çoğu zaman çayın yanmasına neden olabilir. Daha yumuşak içimli bir çay deneyimi için evvela kaynayan suyun 3-4 dakika dinlenmesini sağlamak gerekiyor.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınmalısınız. Çay harici kokuları içine çeker demiştik, bu nedenle aynı demlikte farklı çay bitkileri demlemeyin. Aynı nedenle, demliği asla deterjanla yıkamayın, sadece sıcak suyla temizleyin.
Bazıları metal tercih etse de, demliğin porselen ya da camdan olması çayı daha iyi demler ve çok daha lezzetli olur. Bazıları önce çayı koyup kaynamış suyu üzerine dökerken, yavaşça demlenmesini beklemektedir. Önce suyu koyup üzerine çayı ilave etmenin çayı daha lezzetli yaptığı bilinmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz. Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin.
Çay demlenirken kullanılacak surun bekletilmiş su olmaması önemli bir noktadır. Bu demektir ki kaynamış ve soğumuş su çay demlerken kullanılmamalı, bunun yerine kaynar su ile demleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Çay demlenirken kullanılacak su mineral açısından zengin olursa çay doğru ve güzel şekilde demlenmiş olur.
Çay demlemekte kullandığımız demlik cam ya da porselen olmalı, demliğe yaklaşık 3 yemek kaşığı çay ekleyerek çaydanlığın üzerine alalım. Su kaynadıktan sonra demliğe suyu ilave ederek çayımızı demleyelim. Çaydanlığa su ilave ederek kaynaması için tekrar ocağa alalım. Yaklaşık 15 dk demlenen çayımız servise hazır.
En İyi Çay Porselen ve Emaye Çaydanlıklarda Olur!
Çayın tadını ve aromasını en çok alabilmenin mümkün olduğu demlikler porselen demlik olurken, porselen bulunamadığı yerlerde ise emaye demlikler tercih edilmelidir. Ayrıca bakır demlikler de çayın lezzetini verebilme konusunda oldukça başarılıdır.
Çayın demlendiğini nasıl anlarız? Altı kaynayıp kısık ateşte demlenmeye bıraktığımız çayın kaynadığını en iyi anlayabileceğimiz yöntem aradan yaklaşık 5 ya da 6 dakika geçtikten sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çayın çöküp çökmediğine bakmak. Eğer yüzeyde yüzen çaylar varsa henüz hazır değildir.
Rizeliler Lokali Başkanı Hayati Aksu da iyi bir çay demlemenin sırrını şöyle açıklıyor: 'Porselen demlik veya bakır demlik kullanılmalı. Eğer bunlar yoksa alüminyum demlik tercih edilmeli. Çelik çaydanlıkta çay iyi olmaz.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Her bir demlik süzen poşetten üç bardak çay elde edebilirsiniz. Çay poşetlerini demliğinizin içerisine koyun, sonrasında her bir demlik süzen poşet için bir çay bardağı kaynar suyu demliğinize ekleyin. Bunun üzerine bir çay bardağı kaynar suyu da ek olarak ilave edin. 15-20 dakika demlemeye bırakın.
Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım. Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
İdeal çay demleme süresi ortalama 3-4 dakikadır.
Çay asit ve bazik kimyasallara farklı tepkiler verir örneğin çaya limon sıkıldığında polifenollerin bazıları asitle reaksiyona girer ve çayın rengi sarıya döner, bunun aksine bazik karakterli karbonat eklendiğinde bu kimyasallar tepkimeye girerek çayın rengi kırmızımsı bir kahverengiye döner.
“Kaç kaşık suya kaç kaşık çay atılması gerekir?” diye soranlar için önerilen ölçü, kişi başına 1 çay bardağı suya karşılık 1 tepeleme çay kaşığı çaydır. Bu ölçü, “Her bir bardak çay için 1 tatlı kaşığı çay” şeklinde de özetlenebilir.
Yapmanız gereken tek şey su ile çayın çarpışma anındaki hızını yavaşlatmak. İlk su veya çayı koyman farketmez, hangisini önce koyuyorsan demliğin ucununu bardağın iç duvarına değdirerek dökersen hızı yavaşlar. Çay bardağa konulurken genellikle ilk eklenen dem olur ardından su eklenir.
Temiz demlik içine beher bardak için iki çay kaşığı çay (2-2,5 gram) konulur. 2 bardak suya 1 çay bardağı çay konulacağını, 1 çay bardağı kuru çay ile 7 bardak çay içebilecek kadar dem elde edebileceğimizi de unutmayalım. Su tam kaynama noktasında iken hemen alınıp demliğe aktarılmamalıdır.
Çayın içinde yer alan toz oranındaki yoğunluğa bağlı olarak demlenen çayın rengi ve bulanık gözükmesi değişiklik gösterir. Çok fazla çay tozu olan çayın rengi bulanık olur. Bu sebepten içerisinde daha yoğun yaprak olan çaylar tercih edilmeli.
Çayla ilgili eyleme dökmek demek iki anlamdan birini boşa çıkarıyor. Katmak ise bir eksikliği tamamlama anlamı taşıyor, çay doldurmak dışında bu alternatiflerin hiçbiri çay koymanın yerini tutamıyor. O yüzden doğrusu çay koymak ancak sözcüğün taşıdığı anlam sizi de endişelendiriyorsa çay doldurmak da diyebilirsiniz.
Çayın yıkanması konusunda fikir ayrılıkları bulunsa da çay yapraklarının üzerinde biriken tozun giderilmesi, çayın demlenirken daha berrak görünmesi için yıkanması önerilir. Bu açıdan çayı önceden yıkamak, özellikle de açıkta satılan çay almanız durumunda tercih edilebilir.
Çay ve kahvenin suyun yerine geçmemektedir. Fazla tüketimi ise idrar sökücü özellik gösterip vücuttan sıvı kaybına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri