Gözünüzde arpacık çıktığında, aynı şekilde pamuğa döktüğünüz biraz sıcak çayı günde iki üç defa pansuman yaparsanız bu yardımcı tedavi size iyi gelecektir.
en pratik şekilde poşet çay ile yapılabilen pansuman çeşidi. en önemli püf noktası ise uygun sıcaklığı ayarlayabilmektir. çok sıcak olursa yakar, çok soğursa etkisi azalır. vücut ısısının birkaç derece üstünde, dayanılabilir bir sıcaklıkta olmalı, poşet kapalı göz üstünde en az 10 dakika tutulmalıdır.
İltihaplı ve Ödemli Gözler-Çay Pansumanı Etkisi
Siyah ve yeşil çayda bulunan kafein göz kapaklarına temas ettirildiğinde göz kapaklarında bulunan damarların çaplarının daralmasına neden olarak iltihabi reaksiyonu azaltır ve ödemin çözülmesine yardımcı olur.
Öncelikle katarakt, sarı nokta ve göz tansiyonu gibi önemli göz hastalıklarının engellenmesi ve ilerlemesinin durdurulması için kullanılır. Bu önemli rahatsızlıkların yanında göz kuruluğu, göz altı torbaları, kirpik iltihabı, arpacık ve genel göz şişlikleri üzerinde etkilidir.
Gözlere yapılacak pansuman için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor: “Çayı demledikten sonra 15 dakika soğumaya bırakın. Ilık olan çay ile en fazla 45 saniye kadar gözlerinizi temizleyin. Bu işlem ile gözleriniz dinlenecek, rahatlayacak ve ağrılardan kurtulacaksınız.
İlgili 40 soru bulundu
Özellikle uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda olan kişilerde gül suyu tedavisi uygulanması gerekir. Göz iltihabı için en iyi tedavi yöntemleri arasında çay gelmektedir. Özellikle poşet çay ile birlikte göz bölgesini silerek göz iltihabından kurtulabilirsiniz.
Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Mümkünse doğal kaynak suyu kullanın. Kaynak suyuna ulaşamıyorsanız, hazır içme suyu ya da filtre edilmiş su kullanabilirsiniz. Çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olmasına özen gösterin.
Kirpik kenarındaki yağlanma ve kepeklenme durumlarında sıkça başvurulan göze çay pansumanının şekersiz çay ile yapılması gerektiği, şekerli çayla yapılan pansumanların enfeksiyonlara ve buna bağlı görme kaybına yol açabileceği belirtildi.
Çünkü göz kapaklarını ya da çevresini temizlememek, bakterilerin çaya karışmasına, oradan da gözünüze girmesine neden olur. Ayrıca demleme işlemini yaptığınız demliğin de temizlenmiş olmasına özen göstermelisiniz. Bu pansuman, kirpik diplerinde biriken ya da göz kapaklarında oluşan çapakların da temizlenmesini sağlar.
GÖZ ENFEKSİYONU TEDAVİLERİ
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Ek olarak siyah çay, zararlı maddeleri öldüren ve sindirim sisteminin iç yüzeyini onarmaya yardımcı olan bağırsak bakterilerini ve bağışıklığı arttıran antimikrobiyal özellikler içerir. Siyah çay üzerinde yapılan çalışmalardan çıkan diğer bir ilginç sonuç ise inme riskini azalttığıdır.
Çayınızı demlendikten sonra 20-25 dakikada içinde tüketmeniz gerekir. Aksi takdirde çayın tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Demlenmiş çay buzdolabında çok daha uzun süre dayanabilir.
Demlikte kalan çay posasının-tortusunun sağlıktan kozmetiğe birçok alanda kullanılır. En yaygın kullanım olan vücut peelingi, tüm vücudu ölü hücrelerden arındırarak daha canlı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda yara ve yanıklara sürüldüğünde yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
Hasatlar tipik olarak yılda iki kez oluşur. İlk hasat 'ilk renk' olarak bilinir ve her ilkbaharda tekrarlanır. İkinci hasat yaz aylarında gerçekleşir ve 'ikinci renk olarak adlandırılır.
Yaranın nemli tutulması önemlidir, çabuk iyileştirir. Gerekli pansuman malzemeleri kullanılarak tecrübeli sağlık personeli tarafından her gün veya 2 günde bir pansuman yapılmalıdır. Dikiş Pansumanı: Dikişlerin kalma süresi bölgesine göre değişmekle beraber ortalama 10 gündür.
Yara iyileşene kadar pansuman her gün devam etmelidir.
(Antiseptikler yaranın iyileşmesini sağlayan canlı dokulara zarar vererek iyileşmeyi engeller). Cilt katlarının tamamen bozulmadığı sıyrıklar ve berelenme şeklindeki yüzeyel erozyone yaralar antiseptikle temizlenip evde pansuman yapılabilir.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.
Kullanılmış çay poşetlerindeki fazla sıvıyı sıkın. 10 ila 20 dakika buzdolabında soğutun. Çay poşetlerini 15 ila 30 dakika boyunca kapalı gözlerinizin üzerine koyarak bekleyin. Parmak uçlarınızı kullanarak gözünüze hafif bir baskı uygulayabilir veya göz çevrenize hafifçe masaj yapabilirsiniz.
Tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kaybı başta olmak üzere gözle ilgili ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Akut bakteriyel konjonktivit ise daha hafif seyreder. Genellikle ortalama 7 gün içinde kendiliğinden geçer.
Sanılanın aksine deniz tuzu göze faydalı değil, aksine gözü kurutur, kızarıklık, yanma batmaya ve enfeksiyon kapmasına neden olabilir" uyarısını yaptı. Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Denizin doğallığına kapılıp su altına gözünüzü açmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri