Gözlere yapılacak pansuman için uzmanlar şu önerilerde bulunuyor: “Çayı demledikten sonra 15 dakika soğumaya bırakın. Ilık olan çay ile en fazla 45 saniye kadar gözlerinizi temizleyin. Bu işlem ile gözleriniz dinlenecek, rahatlayacak ve ağrılardan kurtulacaksınız.
Gözünüzde arpacık çıktığında, aynı şekilde pamuğa döktüğünüz biraz sıcak çayı günde iki üç defa pansuman yaparsanız bu yardımcı tedavi size iyi gelecektir. Ayrıca lens veya gözlük kullanıyorsanız, gözlerinizi rahatsız hissedecek kadar yorduysanız yine çay banyosu yaptırmak size çok iyi gelecektir.
Siyah ve yeşil çayın içinde yer alan önemli maddeler olan; lutein, kafein ve flavonoid göz sağlığı için faydalıdır. Bu maddeler göz çevresinde yer alan genişleyen damarların daralması ve özellikle ödeme ve iltihap gibi durumların azalmasını sağlar. Bununla birlikte daha birçok sorun üzerinde etkilidir.
Göz enfeksiyonu çay pansumanı çoğu kişi tarafından bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Çay yaprakları, göz enfeksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilecek birçok anti-bakteriyel özellik taşır. Kızarıklığın azaltılmasına ve gözdeki şişliğin inmesine yardımcı olur. En iyi sonuçları elde etmek için siyah çay kullanın.
İlgili 42 soru bulundu
GÖZ ENFEKSİYONU TEDAVİLERİ
Yaygın bakteriyel göz enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür ve bu amaçla reçeteli antibiyotikli göz damlaları veya merhemler kullanılır ve kompres uygulaması yapılır. Çoğu yaygın viral göz enfeksiyonu kendiliğinden geçer. Ağır viral göz enfeksiyonlarında ise antiviral göz damlası verilebilir.
Çünkü göz kapaklarını ya da çevresini temizlememek, bakterilerin çaya karışmasına, oradan da gözünüze girmesine neden olur. Ayrıca demleme işlemini yaptığınız demliğin de temizlenmiş olmasına özen göstermelisiniz. Bu pansuman, kirpik diplerinde biriken ya da göz kapaklarında oluşan çapakların da temizlenmesini sağlar.
A vitamini içeren havuç, ıspanak, tatlı patates, marul, pırasa ve maydanoz gibi bitkisel gıdalar ile ton balığı, somon balığı, keçi sütü, inek sütü, yumurta ile ciğer gibi hayvansal gıdalar görme keskinliğini koruyor. Bu besinleri de düzenli olarak yemeniz göz sağlığınız için önemli.
Özellikle uzun süre bilgisayar başında çalışmak zorunda olan kişilerde gül suyu tedavisi uygulanması gerekir. Göz iltihabı için en iyi tedavi yöntemleri arasında çay gelmektedir. Özellikle poşet çay ile birlikte göz bölgesini silerek göz iltihabından kurtulabilirsiniz.
Tedavi edilmesi ise; antibiyotik, kortizon içeren damla tedavisi uygulanır. Korneada beyaz benekler şeklinde ortaya çıkan virüs bulaşması belirtisidir. Virüs ilerlerse uzun süreç yaşanmasına neden olabilir. Basit mikrop kapmalarda; ballı su, papatya suyu, gibi bitkisel sularla kompres yapmak iyi gelebilir.
Göz kapaklarına uygulanacak ılık çay veya kaynatılarak ılıtılmış suyla yapılan kompresler kuruluğa bağlı göz batmalarında, soğuk kompresler ise alerjik konjonktivite bağlı batma, yanma ve kaşıntılarda oldukça etkilidir.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarının bir kısmında gözü saran zarlar da etkilenir ve konjonktivit (gözde kızarıklık) görülür. Bu durumda göz, günde 3-4 kez ılık su ve pamukla temizlenmelidir. Ilık su ile ıslatılmış pamukların göz üzerinde birkaç dakika bekletilmesi de enfeksiyonla mücadele açısından yararlıdır.
Demlikte kalan çay posasının-tortusunun sağlıktan kozmetiğe birçok alanda kullanılır. En yaygın kullanım olan vücut peelingi, tüm vücudu ölü hücrelerden arındırarak daha canlı bir görünüm kazandırır. Aynı zamanda yara ve yanıklara sürüldüğünde yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır.
Çayı demliğe aldıktan sonra, demliği ocağa koyun ve kaynama aşamasına gelmeden bir süre bekletin. Daha sonra demliği bir kenara alın ve 1-2 dakika beklettikten sonra demlenmesi için ocağa alın. - Çayın tamamen suyun dibine çökmesi de tadının daha yoğun olması için önemlidir.
Yara temizliği gazlı bez kullanılarak yapılır. Gazlı bezin salin (serum fizyolojik) ile nemlendirilmesinin ardından yaraya uygulanır. Yaranın tamamen temizlenmesinin ardından yeni pansuman ile kapatılabilir.
Ünlü Profesör İbrahim Saraçoğlu, göz kuruluğu ve yorgunluğu için karnabahar suyunu önermektedir. Gözünüzde kuruluk varsa uygun bir tencerede 1,5-2 su bardağı içme suyunu kaynatın. Su kaynayınca içine 150-250 gram kadar karnabahar koyun ve 5 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edin.
TOBRASED, gözün/gözlerin ve etrafının yüzeysel bakteriyel enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır. TOBRASED anti-enfektifler adı verilen ilaç grubunda yer almaktadır.
GÖZ İLTİHABI TEDAVİSİ
Bakteriler enfeksiyonun sebebi ise, antibiyotik göz damlaları tedavi için kullanılır. Alerjik reaksiyon durumunda, mümkünse alerjenle temastan kaçınılmalıdır. Alerji özel göz damlaları ile hafifletilebilir. Antiviral göz damlaları viral enfeksiyonlara karşı sıklıkla kullanılır.
Eğer bazı kalıtsal hastalıklar ve diğer önemli rahatsızlıklar söz konu olmadığı takdirde bazı basit uygulamalar ile bulanık görme iyileştirilebilir. Gözlerin hijyenini sağlamak, dinlendirmek, gözü zorlayan ortamlardan uzaklaşmak ve hekimin önereceği bazı göz damlaları ile geçirmek mümkündür.
Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi gözde kırılma hataları sonucu meydana gelen bir görüş bulanıklığı ise tedavisinde kalın kenarlı mercekli gözlük, kontakt lens veya lazer uygulamaları kullanılır. Göz kuruluğunun tedavisi yapay gözyaşı damlası ve yaşam tarzı değişikliği ile yapılır.
Vücut için gerekli olan E vitamini, göz dibindeki retina adı verilen damarlı bölgenin dejenerasyonunda da faydalı olabilir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı, ayçiçeği, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler, kivi, mango ve muz E vitamini yönünden zengin besinlerdir.
Soğuk bir çay poşeti kompresi, kuruluk ve iltihabın bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir. Kırmızı gözlere iyi gelir: Kırmızı veya kanlı gözler, göz yüzeyinin altındaki kan damarları tahriş olduğunda ortaya çıkar. Gözlerin üzerine soğuk çay poşeti kompresleri koymak bu tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir.
Birçok kişinin sıklıkla başvurduğu göze çay pansumanı şekersiz çay ile yapılmalı. Şekerli çayla yapılan pansumanların çeşitli enfeksiyonlara ve buna bağlı görme kaybına neden olma riski var. Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Papatya çayı: Sakinleştirici ve nemlendirici bir etkiye sahip olan papatya çayı göz ağrısına karşı tercih edilebilir. Bunun için papatya çayını buzdolabında soğuttuktan sonra temiz bir havlu yardımıyla gözlere kompres yaparak uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri