Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri sınıfına girmektedir. Oda ısısında sıvı halde olup Antioksidan içerir ve kolesterolü yükseltmez. Aksine, kolesterol kontrolü açısından faydalıdır. Tekli doymamış yağ asitleri en çok zeytinyağında (oleik asit) ve kolza tohumu yağında bulunur.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Zeytinyağı bilinen en eski besin kaynaklarından biri. Faydalarından dolayı antik çağlardan beri sıvı altın ve sıvı güneş diye anılıyor.
Zeytinyağı, zeytin ağaçlarındaki zeytinlerden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak bitkisel bir yağdır. Kahvaltılarda, yemeklerde, bazı tatlı ve hamur işlerinde kullanılan en faydalı yağlardan birisidir.
Zeytinyağı vitamin bakımından olduğu kadar mineral açısından da zengindir. Zeytinyağının içerisinde demir, bakır, kükürt, fosfor, potasyum ve magnezyum mineralleri bulunur.
İlgili 24 soru bulundu
Merhaba, Zeytinyağı hakkında kısaca bilgi edinelim; Zeytinyağ olgunlaşan zeytinlerin toplanıp bunların sıkımı ile oluşan saf bir maddedir. Hiçbir kimyasal işlem görmeden, katkı maddesi içermeden, doğal hali ile elde edilen, oda sıcaklığında sıvı olarak tüketilebilen, yeşilimsi, sarımtırak renktedir.
Türk Standartları Enstitüsü (TSE), elde ediliş şekline ve üretimde uygulanan yöntemlere göre zeytinyağını 3 kategoriye ayırır; Naturel Zeytinyağı Riviera Zeytinyağı Rafine Zeytinyağı
Vegan ve vejetaryenler için cazip bir seçenek olan zeytin ve zeytinyağı tüketiminin en çok tercih edilme sebebi tamamen bitkisel bir gıda olmasından kaynaklanmaktadır. Besin değeri, hayvansal ürünlerden karşılanan vitamin ve minerallerin eksikliği ile savaşmaya yardımcı olmaktadır.
Zeytinyağı bunun yanı sıra içeriğinde yüksek miktarda E vitamini, A, D ve K vitaminleri; kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, az miktarda demir, bakır, manganez gibi vücut için yararlı birçok mineralin de kaynağıdır.
Zeytin % 4,03 karbonhidrat, % 6,60 protein, % 77,02 yağdan oluşur.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Zeytinde bol miktarda bitkisel protein, yağ, A, C, E vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, kükürt, klor, magnezyum mineralleri vardır. Kalp ve damar sağlığı için çok faydalı olan zeytin yaşlanmanın etkilerini de azaltır.
Bunların hepsi de karbonhidrat olan besinlerdir. Yağ; Zeytinyağı, tereyağı, balık yağı, avakado, sızma zeytinyağı... Bunların hepsi de yağ olan besinlere örnektir.
Her sabah aç karnına 1 yemek kaşığı zeytinyağı tüketmeniz, bağışıklık sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlayacaktır. E vitamini ve selenyum açısından zengin olan zeytinyağı, kalp ve damar hastalıklarının riskini en aza indirerek vücut sağlığınızın iyileştirilmesinde oldukça etkilidir.
Kalp krizini önlüyor, kanı sulandırıyor, şekeri düşürüyor, eklem ağrılarını gideriyor. Zeytinyağını vücudumuzun ağrıyan her yerine sürebilirsiniz. Zeytinyağını her sabah bir kahve fincanı içmelisiniz” diye konuştu.
Sağlığın vazgeçilmezi zeytinyağını her sabah aç karnına bir yemek kaşığı içerseniz sayılamayacak kadar çok faydasını göreceksiniz. -Daha güçlü ve sağlıklı cilt, saç, tırnak ve kemiklere sahip olmanızı sağlar.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Natürel zeytinyağı
Fiyatları bakımından diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha pahalı olan natürel zeytinyağları kimyasal hiçbir işleme maruz kalmamalarından dolayı da en doğal yağ olarak kabul ediliyor.
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
Naturel zeytinyağının asitlik oranı, naturel sızma zeytinyağına göre daha yüksek olur. Bu nedenle naturel zeytinyağı her türlü yemekler ve pastalar için uygundur. Polifenol ve antioksidan değeri oldukça yüksek olan naturel zeytinyağını mutfağından eksik etmemelisin.
İlk kültüre alınışı ve ıslahı Sâmiler tarafından olmuştur. Arkeolojik çalışmalar, zeytin yetiştiriciliğinin M.Ö 4.000'li yıllara kadar dayandığını göstermektedirler. İlk Grek ve Roma yazıtlarında zeytinin barış ve birlikteliğin ebedi simgesi olduğuna değinilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri