''Şekerin suda çözünmesi endotermik olduğundan sıcaklık arttıkça şekerin suda çözünürlüğü ar- tar.
Su molekülleri çözünenin iyon ya da moleküllerine bağlandığında enerji salınır. Su molekülleri madde (çözünen) tanecikleriyle bağ yaptığında, tanecikleri ayırmak için sistem çevreden daha çok enerji alırsa, çevredeki sıcaklık azalır (endotermik).
Birçok katının suda çözünmesi endotermik iken, bazı katıların suda çözünmeleri ekzotermiktir. Suda endotermik çözünen katılar için; sıcaklık artarsa çözünürlük artar.
Tuzun Suda Çözünmesi Endotermik ve Güçlü Etkileşim midir? Tuzun su içindeki çözünme olayı ısı alarak meydana geldiği için endotermik olmaktadır.
Çözücü ile çözünen tanecikler arasındaki etkileşim, kendi tanecikleri arasındaki etkileşimden zayıfsa çözünme endotermik, kuvvetli ise de ekzotermik olarak gerçekleşir.
İlgili 16 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Şekerin suda çözünmesi ısı alan bir tepkimedir. Çünkü ısı alınca şeker daha iyi çözünür. İşte buna endotermik deriz.
Her türlü fotosentez reaksiyonları, Buz küplerinin eritilmesi, Katı tuzların genel olarak eritilmesi, Donun su buharlarına dönüştürülmesi gibi tepkimeler genel olarak (eritme, kaynatma ve ya buharlaşma genel olarak endotermik tepkime süreçleri olmaktadır.
''Şekerin suda çözünmesi endotermik olduğundan sıcaklık arttıkça şekerin suda çözünürlüğü ar- tar.
Su molekülünün kısmi pozitif kısımları, sükroz molekülünün kısmi negatif kutuplarını çekerken, su molekülünün kısmi negatif kısımları da sükroz molekülünün kısmi pozitif kısımlarını çeker. Böylece su molekülü sükroz moleküllerini birbirlerinden ayırır. Böylelikle sükroz suda çözünmüş olur.
Bu tepkimelerde sistem çevreden ısı almaktadır. Bu sebeple endotermik reaksiyona ısıalan reaksiyon da denmektedir. Endotermik reaksiyona buzun erimesi ve yağmur yağması örnek verilebilir.
“…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
Asitlerin suda çözünmesi "ekzotermik" yani ısı veren bir olaydır.
Sülfürik asit hidrasyonuna benzer şekilde, suda katı sodyum hidroksit çözünmesi sırasında büyük miktarda ısı açığa çıkaran ekzotermik bir reaksiyondur.
Ekzotermik Tepkime:
Eğer tepkimede, ihtiyaçtan daha fazla enerji açığa çıkıyorsa, bu durumda bu enerji ısı olarak çevreye dağıtılır. Bu tür tepkimelere ekzotermik tepkime adı verilir. Ekzotermik tepkimelerde tepkimenin sonucunda kesin bir ısı kaybı meydana gelir. Verilen ısı, tepkimede ürünler bölümünde gösterilir.
Çünkü buharlaşma ısı etkisiyle olur”, “Tuzun suda çözünmesi kimyasal değişimdir.
ENDOTERMİK TEPKİMELER DE SICAKLIK ARTIKÇA ÇÖZÜNÜRLÜK ARTAR.
Endotermik tepkimeler ısı alan tepkimeler oldugu için sıcaklık artmasıyla tepkime ısı alacak ve ısı artışıyla çözücü ve çözünen maddeler arasındaki etkileşim artacak ve böylelikle çözünürlükte artacaktır.
Beyaz renkli, tatlı, suda çözünür, çay şekeri olarak bilinen maddedir.
Şekerdeki (sakkaroz) oksijen ve hidrojen atomları arasındaki bağlardaki (O-H bağları) hidrojen kısmi pozitif ve oksijen kısmi negatif yükler alır. Bu nedenle şeker polar bir moleküldür. Polar su molekülleri sakkaroz molekülünün pozitif ve negatif kutuplarını çekip ayırır. Böylece sakkaroz (şeker) suda çözünmüş olur.
biliyor musunuz? Çünkü şeker çayda hem eriyor hem de çözünüyor.”
Termodinamikte, ısıalan (endotermik) kelimesi, ısı formunda enerji yutan reaksiyon veya işlem olarak tanımlanır. Endotermik kelimesinin köküne baktığımızda ''endo-'' “içine” anlamında önek, ''-termik'' ise “ısıtmak” anlamına gelmektedir.
Küp şekerin suda çözünmesi ve dağılması madde geçiş yöntemlerinden difüzyon ile tanımlanabilir. Yani cevabımız difüzyon dur.
Ekzotermik tepkimelerin gerçekleşmesi ile enerji açığa çıkmaktadır. Denklerimde de enerji açığa çıktığını söylemek mümkün olacaktır. Ekzotermik tepkimelerin tersinin ise endotermik tepkimeler olduğu söylenebilir. Endotermik tepkimelerin ise ısı alan tepkimeler anlamına geldiği söylenebilir.
“Ekzotermik” terimi ilk kez Marcellin Berthelot tarafından kullanılmıştır. Kavram bilimde ; kimyasal bağ enerjisinin ısı enerjisine dönüştüğü kimyasal reaksiyonlarda uygulanır. Oksijenli solunum buna örnektir.
EKZOTERMİK TEPKİME ÖRNEKLERİ:
Su buharının ısı vererek yoğuşması ve yağış olarak yeryüzüne düşmesi. Suyun donması
Azot gazının yanması endotermiktir. Yani azot gazı yanarken dışarıdan ısı alır. Diğerleri dışarıya ısı verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri