Sürgün: Mayıs-Haziran, 2. Sürgün: Temmuz-Ağustos 3. Sürgün: Eylül- Ekim Bazı yıllarda iklim koşulları uygun olduğunda 4. hasat da yapılmaktadır. Hasat anında çay yaprakları ile tomurcuğun kırılıp kıvrılarak zedelenmemesine özen gösterilmelidir.
Hasatlar tipik olarak yılda iki kez oluşur. İlk hasat 'ilk renk' olarak bilinir ve her ilkbaharda tekrarlanır. İkinci hasat yaz aylarında gerçekleşir ve 'ikinci renk olarak adlandırılır. Bitkiler, sadece en iyi iki yaprak ve tomurcukları toplayarak yıl boyunca sürekli budanır.
çay hasadı birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda 3 kez yapılır. genellikle, birinci sürgün nisan sonuna doğru başlar, haziran ortasına kadar devam eder.
Yılda 3 kez hasat edilir
Çay hasadı birinci, ikinci ve üçüncü sürgün olmak üzere yılda 3 kez yapılır. Genellikle, birinci sürgün Nisan sonuna doğru başlar, Haziran ortasına kadar devam eder. İkinci sürgün Haziran ortası başlar, Ağustos ortası sona erer ve son sürgün ise Ağustos ortası başlar ve 15 Ekim'de biter.
ÇAYKUR 28 Ekim 2022 itibariyle yaş çay sezonunun kapandığını belirterek sezon boyunca 582 bin ton yaş çay aldı. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) tarafından 16 Mayıs 2022 tarihinde açılan 2022 yaş çay sezonu 28 Ekim 2022 itibariyle son buldu.
İlgili 28 soru bulundu
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR)'un eylül ayı yaş çay parası ile Temmuz ayına ait organik çay farkı ödemelerini 31 Ekim 2022 Pazartesi günü üreticilerin banka hesaplarına aktaracağı, üreticilerin ise 1 Kasım Salı gününden itibaren hesaplarındaki parayı çekebilecekleri bilgisine ulaşıldı.
ÇAYKUR, Ağustos ayı yaş çay parası ile Haziran ayına ait organik çay farklarını 30 Eylül 2022 tarihinde üreticilerin banka hesaplarına aktaracak. Üreticiler 1 Ekim'den itibaren hesaplarındaki parayı çekebilecek.
Çay hasadından işçi yevmiyelerinin 4857 sayılı İş Kurumu'nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 350 lira olarak belirlendi.
Kota, dönüm başına 350 kilo olarak belirleniyor. Ancak çay üreticisi dönüm başına 1000-1200 kilogram çay topluyor.
çaykur kota koyuyor. kota şöyle hesaplanıyor. 1 dönüm çaylıktan 1 ton çay elde ediliyor. bunun 350 kilosunu çaykur'a satabiliyorsunuz.
Seçenekler: 500 gr73,80 TL/kg. 1000 gr69,90 TL/kg.
2021 Yaş çay kampanyası 17 Mayıs'ta açılıyor.
Seçenekler: 500 gr130,26 TL/kg. 750 gr.
Çay Doğu Karadeniz Bölgesinde en çok Rize'de yetiştirilmektedir. Rize çay üretimi konusunda birinci sırada yer alır. Ayrıca çayın yetiştirildiği başka illerde bulunmaktadır. Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Seçenekler: 500 gr98,00 TL/kg. 1000 gr89,00 TL/kg.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Düşük verimli arazilerdeki çay bahçelerinde uygun bakım ve besleme yapılması hem çay verimini hem de kalitesini arttıracaktır. Verimsizleşen yaşlı çay bahçelerinin sökülerek yeni çay bahçelerinin tesis edilmesi ile hanehalkının refah seviyesi artırılabilir.
İki farklı türü bulunana çayın; Camellia sinensis var. Sinensis türü eski Çin ve Japonya çayları olmaktadır. Diğer türü ise C. sinensis var assamica olmaktadır ve Hint çaylarında popüler olmaktadır. Çay bitkisinin hasat edilebilmesi için ise öncelikle bitkinin 3 yaşına gelmesi gerekmektedir.
Birinci ve ikinci sürgünde dönüm başına ortalama 700, üçüncü sürgünde ise 500 kilo çay toplanıyor. Makasla çalışan çay işçisi günde 150, maksimum 200 kilo çay toplayabiliyor.
Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatını yüzde 73'ün üzerinde artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını da yüzde 130'un üzerinde artışla 30 kuruşa çıkartıyoruz.
2021 yılı yaş çay sezonunda, çay toplama işinde çalışacak işçilerin günlük yevmiyeleri, en az 250 kg çay toplaması şartı ile 200 lira olarak belirlendi. İşçi ücretleri geçen yıl yemekli ve yemeksiz olmak üzere 150 ile 180 lira olarak belirlenmişti.
Bu kapsamda ÇAYKUR'un ikinci sürgün dönemine ait Temmuz ayı yaş çay parası ile birinci sürgün dönemine ait Mayıs ayı organik çay farklarını 31 Ağustos 2022 Çarşamba günü üreticilerin banka hesaplarına aktaracağı ve üreticilerin 1 Eylül 2022 Perşembe gününden itibaren hesaplarındaki parayı çekebilecekleri öğrenildi.
ÇAYKUR, Haziran ayında üreticilerden aldığı organik çaya ait fark ödemelerini ise 31 Ağustos Pazartesi günü üreticilerin hesaplarına aktaracak. Üreticiler hesaplarına aktarılan fark parasını 1 Eylül'den itibaren çekebilecek.
Söz konusu ödemeler geçen sene 10 Temmuz 2022 tarihinde hesaplara yatmıştı. Bu sene de yarın ya da bayramdan hemen sonra ödemelerin hesaplara yatması bekleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri