ÇAYIN TOPLANMASI: Çay yaprakları genel olarak dünyada 3 farklı şekilde toplanmakta. Elle toplama, makasla toplama yada makine ile toplama yapılabiliyor. Çin'de, Hindistan'da, Sri Lanka'da genel olarak yapraklar elle toplanıyor.
Çay hasadında işlemeye uygun genç ve körpe çay yaprağı ile tomurcuğun toplanması esastır. Sürgünlerin 2,5-3,5 yapraklı iken hasat edilmesi en uygun yöntem ola- rak önerilmektedir. Ülkemiz koşullarında çayda genellikle 3 hasat dönemi vardır.
Aynı bitkiden elde edilen siyah çay için yapraklar yavaş yavaş kurutulur, yeşil çay ise yaprakların toplanır toplanmaz kavrulup hızla kurutulması ile elde edilir. Siyah çay ve oolong kurutulurken oksijenle tepkimeye girer, yeşil çayın ise tepkimeye girmesine izin verilmez.
Kurutma: Kurutma işleminin amacı, çay yaprağının nemini %70'e kadar indirmektir (bu değer bölgeden bölgeye değişir). Çay teknelerde tel ağ üzerine serilir. Hava çayların arasından geçirilir ve uniform bir yol ile çaydaki nemi uzaklaştırır. Bu işlem 12 ila 17 saat arasında sürer.
İlgili 26 soru bulundu
Hasatlar tipik olarak yılda iki kez oluşur. İlk hasat 'ilk renk' olarak bilinir ve her ilkbaharda tekrarlanır. İkinci hasat yaz aylarında gerçekleşir ve 'ikinci renk olarak adlandırılır.
Siyah çay, soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma ve tasnif olmak üzere toplam beş aşamadan geçerek üretilmektedir.
Yeşil çaylar antioksidan bakımından son derece zengindir. Tomurcuk yeşil çay, diğer yeşil çay türlerine göre aroması daha yoğun hissedilen bir çaydır. Yeşil çayın tadını daha güçlü almak isteyenler için yaprak yeşil çaya göre tomurcuk, daha doğru bir tercih olacaktır.
Kurutmada giriş sıcaklığı 90-100°C, çıkış sıcaklığı 45-60°C arasında olur. Çıkış dereceleri farklı davlumbaz sistemlerine göre değişebilir. Fırına giren havanın sıcaklık derecesi, debisi, palet üzerindeki yaprak kalınlığı ve çayların fırın içerisinde kalma müddeti, kurutma olayını etkiler.
Yeşil çay yaprakları, doğal kurutma yöntemlerinden güneş, gölge, iklimlendirme kabininde (30°C - % 30 nem, 40°C - % 45 nem, 60 °C - % 60 nem 3 farklı sıcaklık ve bağıl nem değerlerinde), etüvde (35 ºC, 40 ºC, 45 ºC ve 50 ºC) kurutma sıcaklıklarında kurutulmuştur.
Öncelikle ne kadar yapacaksanız o kadar suyunuzu kaynatın ve suyunuz kaynama noktasına geldiğinde Yeşilçay yapraklarını içine atıp altını kapatıp demlenmeye bırakın. 5-6 dakika demlendikten sonra tüketebilirsiniz. İsterseniz aroma olarak limon ve bal kullanabilirsiniz.
Çok sıcak veya çok uzun süren demleme, başlangıçtaki kaliteye bakılmaksızın, acı, buruk bir demlenmeye neden olarak aşırı miktarda tanen bırakılmasına neden olur. Yeşil çay demleme tekniğinden lezzet büyük oranda etkilenir.
Kalite özelliklerinde ilk bilmemiz gereken en kaliteli çayın ,filizlenen çay oranının fazla olması ve yapısında düşük kalite göstergesi olan selülozu daha az bulundurmasından ötürü, ilk sürgün zamanı, yani Mayıs ayı döneminde toplanan çay olduğu kanıtlanmış olmasıdır.
Çay hasadından işçi yevmiyelerinin 4857 sayılı İş Kurumu'nun haftalık çalışma saatleri dikkate alınarak 350 lira olarak belirlendi.
Çay bitkisi ortalama 45-50 günde toplama olgunluğuna erişir. Türkiye'de 3 sürgün vardır. İlk sürgün, Mayıs ayında başlar. Sonra ki sürgünler Temmuz ve Eylül aylarında başlar.
''YEŞİL ÇAYIN ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ DAHA YÜKSEK''
Beyaz çayın diğer çaylara göre daha pahalı olmasının sebebi henüz açılmamış, çok taze çay yaprağı tomurcuklarından toplandığı için üretilebilecek miktar azdır. Bu tomurcukların elle toplanması maliyeti artırmaktadır” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin en büyük çay markası olan Çaykur, Altınbaş, Tiryaki ve Turist çaylarıyla biliniyor. Altınbaş çayını bitkinin en kaliteli yapraklarından üreten marka Tiryaki çayında ise yüksek dem oranı sunuyor. Turist çayında ise mükemmel bir içim ve oldukça lezzetli bir damak tadı sağlıyor.
Yeşil çayda polifenoller siyah çaya göre daha fazla bulunduğu için yeşil çayın daha yararlı olduğu üzerinde duruluyor. Kanser riskini düşürmek için herhangi bir sağlık sorununuz yoksa günde 1-2 fincan yeşil çay veya 3-4 fincan siyah çay tüketebilirsiniz.
Yağ yakımında etkin bir rolü olan yeşil çaydaki antioksidanlar hızlı ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olmada bir numaradır. Geceleyin uyumadan önce yeşil çay içerek metabolizmanızı hızlandırabilir, böylelikle de diyetinizi destekleyebilirsiniz Bu durum da yağ yakımı uykudayken bile gerçekleşecektir.
Çay yapraklarının boyu: Çayı aldığınızda yaprakların boyutlarına bakmayı ihmal etmeyin. Çay yapraklarının boyu aynıysa koyu renkteyse kaliteli çay almışsınız demektir. Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır.
Yeşil çayı gün içinde kahvaltıda, çalışma aralarında ve çay molalarında keyifle içebilirsiniz. Ancak yeşil çayın detoks özelliklerini hissediyorsanız, bir diğer deyişle yeşil çay sizin vücudunuzda da ödem söktürücü bir etki gösteriyorsa günde 4 bardaktan fazla yeşil çay içmemeye özen göstermenizde fayda bulunuyor.
Eğer önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından da çay eklenirse bu sefer demleme işlemi gerçekleşmiş oluyor. Çay demlerken alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki demliğe suyu koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilir. Daha sonra alt demliğe soğuk su ilave edip, suyun kaynamasını beklenilir.
Çay yaprakları genel olarak dünyada 3 farklı şekilde toplanmakta. Elle toplama, makasla toplama yada makine ile toplama yapılabiliyor.
Çay yapraklarının elle toplanması ürünün kalitesini korumada önemlidir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere yıl içerisinde iki kez hasat yapılır. Yaprak ve tomurcuklar koparıldıkları andan itibaren oksidasyon gerçekleştiği için zaman kaybetmeden işlenmek üzere üretim tesisine sevk edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri