barutu çinlilerin bulmasına rağmen ilk kez türkler kullandığına göre, çaya şekeri ilk atanlar da romenlerdir diye cevaplanabilecek sorudur.
2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur. İmparator, işte bu keşifle birlikte çayın büyüsüne kapılır ve yine efsaneye göre yedi yıl boyunca o bölgede kalarak sürekli çay içer.
Çay ile ilgili en önemli husus çayın içine atılan şeker miktarıdır. Her çay bardağı ya da fincanının içine atılan şekerler hem kilo alınmasına hem de kandaki şeker oranının yükselmesine sebep olur. Çay içmek o kadar yaygındır ki şeker hastalarının çaylarını tatlandırmak için özel ilaçlar üretilmiştir.
Çay şekerle birlikte içilmemeli çünkü içindeki şeker hem diş hastalıklarına hem de metabolizma hastalıklarına meyil artırıyor. Çay demir eksikliği yapabildiğinden, özellikle bitkisel demirin emilimini bozduğundan yemekten önce, hemen sonra ve beraber içilmemeli.”
Kıtlama Şekeri: Erzurum'da Çay Keyfinin Gözdesi
Keyifli anların ve molaların eşlikçisi olan çay, kimi insanlar tarafından şekerli içilir.
İlgili 17 soru bulundu
Türkçede 'çay' denmesi de Farsçaya dayanıyor. Çin'in Mandarin lehçesinde 'ça' diye okunan bu kelime Farslılarla beraber "chai/çay" olarak birçok ülkeye yayıldı.
İçerdiği yüksek antioksidan ileri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik zayıflamasını engeller. Özellikle Osteoporoz adı verilen ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik kaybı rahatsızlığına faydası olduğundan günde 20 bardak içilmesi gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanıyor.
Eğer demlikte farklı şeyler demlerseniz çayınız demlediğiniz şeylerin kokusunu alacak ve tadında bozulma yaşanacaktır. Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Böylece şekersiz tüketilen çay kanser hücrelerinin korkulu rüyası olur. -Yemek ardından içilen çay sindirimde hazmı kolaylaştırır. Vücudun zararlı bakterilerden hızlıca kurtulmasını sağlar. - Şeker ilavesiz çayın içerisinde bulunan teobromin ve reofilin maddeleri böbreklerin daha sağlıklı çalışmasına destek olur.
Çay günün herhangi bir saatinde içilebilecek, tatmin edici bir içecektir. Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Kan şekeri seviyesinde insülin metabolizması bozulduğu zaman kan değerlerinde bozulmalar olur. Özellikle bel ve karın bölgesinde yağlanmalar oluşmaya başlar. Ayrıca alınan yüksek oranda karbonhidratta yağlanmayı tetikler.
Çay, kafein bakımından zengindir. Açık çay yerine demli çay tercih etmenizin sebebi bağımlı olduğunuz kafein ihtiyacından kaynaklanıyor. Sürekli tükettiğiniz demli çay ile yorgunluk hissinizi kısa süreliğine bastırmış oluyorsunuz. Kafeinin etkisi geçtiğinde ise yorgunluğunuz artarak geri dönüyor.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0,75 kilogramdır. Yılık kişi başı çay tüketiminde Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
- Çayın demlenme süresi de tadını etkileyen faktörlerden biridir. Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısığa alın ve 15-20 dakika kadar bekleyin. Eğer demlenme süresini çok uzatırsanız, çayın tadı acılaşmaya başlar. - Suyun çok kaynar olması çayın tadını kaçırır.
Demlediğiniz çaya 1 tatlı kaşığı şeker eklemek çayın acısını almaya yardımcı olur. Kaynayan suyu çaydanlığın üstüne boşaltarak, çaydanlığın altına içme suyu ekleyin. Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir.
Çay ancak bu şekilde tüketilirse sağlıklı beslenme alışkanlıklarının parçası olarak kabul edilmektedir. Fakat böbrek rahatsızlığı olan, demir anemisi olan ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları olan kişilerin aç karnına siyah çay tüketmemeleri gerekir.
Limonlu çay içilmesinin sağlık açısından bilinen bir zararının olmadığı ifade edilebilir. Limonlu çayın vücut için birçok faydası olduğunu söylemek mümkündür.
Çay kalp sağlığı için faydalı olabilir
Flavonoidleri düzenli olarak tüketmek, yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri veya obezite gibi kalp hastalığı için birçok risk faktörünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
Türkiye'de hırçın dalgalı denizi, çetin coğrafya ve zorlu iklimde yaşayan Karadeniz insanı sert mizaçlı ve öfkeli yapılarıyla biliniyor. Coğrafya ve iklim şartlarıyla uyumlu zor ve hırçın karakterleri ile tanınan Karadenizlilerin aslında net tavır ve tutumlu oldukları, bunun da öfkeli algısı oluşturduğu belirtildi.
Trabzon, Giresun ve Artvin illerinde de çay üretimi gerçekleştirilmektedir.
Erzurum'da çay genelde , açık içilir (Çok fazla demlenirse çayın acıyacağı düşünülür. Ayrıca çok içebilmek için de renginin açık olması gerekir.) Çay, her bardakla içilmez (İlle de ince belli cam bardak, tercihen beline altın yaldızlı şerit çekilmiş "helli bardak" olması gerekir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri