Çaydanlığın içindeki limon tuzu tadını gidermek için çaydanlığı bol suyla durulayın. Bu yöntem çaydanlığın içindeki kireci gidermek için de kullanılabilir. Demliğinizin dışını parlatmak için sirke ve karbonat kullanabilirsiniz. Bir miktar sirkeyle karbonatı karıştırın.
Çaydanlığın içerisine tepeleme bir yemek kaşığı limon tuzu koyulur ve çaydanlık neredeyse üst limitine kadar doldurulur. Bu karışım, yaklaşık 10 dakika kadar kaynama bırakılır ve kireç tortuları kendilerini suya saldığında karışım dökülür ve çaydanlık durulanır.
Sirke ile çaydanlıklarınızı parlatmak için çaydanlığınızın içerisine katacağınız bir miktar sirkeyi yaklaşık 15 dakika kadar kaynatın. Daha sonra çaydanlığı iyice durulayın. Bu işlem sonrasında çaydanlığın lekelerden kurtularak ışıl ışıl parladığını fark edeceksiniz.
Çaydanlığın içinde oluşan kireci temizlemek
Çaydanlığın içine bir yemek kaşığı kadar limon tuzu koyun ve çaydanlığı su ile doldurun. Limon tuzu çaydanlığın içinde oluşan kireç ve sarartıyı temizlemek için yeterli olacaktır. Ardından çaydanlığın içindeki suyu 15 dakika kadar kaynatıp, güzelce durulayın.
Karbonat ve Limon
Bir kabın içine 1 yemek kaşığı karbonat dökülür ve ardından yarım limon bu karbonatın içine batırılır. Kullanılacak olan limon kullanılmış olan bir limon da olabilir. Bu limon ile çelik çaydanlık içinde bulunan çay lekesi ovulur ve çıkar.
İlgili 35 soru bulundu
Demlik çok huysuz değilse, sadece bir fincan sirke veya 4 yemek kaşığı kabartma tozu koyarak ve tencerenin geri kalanını kaynar suyla doldurarak temizlenebilir. Tencereyi gece boyunca bu solüsyonda bırakın ve bu genellikle içindeki pisliğin çoğunu eritir.
Bir kaba sirkeyi boşaltın ve bir miktar da tuz ekleyin. Tuz sirke içinde çözününceye kadar karıştırın. Daha sonra bir bez yardımı ile çaydanlığınızı temizleyin. Sirkeli tuz ile temizleme işleminiz bittikten sonra su ile durulayın ve kurulayın.
Karbonat ve Tuz
Ardından suya 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karbonat ekleyin. Daha sonra yarım bardak sirke ekleyerek karışımı çaydanlıkta kaynatın. Kaynama işleminden sonra suyu dökün ve ılımasını bekleyin. Çaydanlığın içini sünger yardımıyla ovun ve bol suyla durulayın.
Çaydanlığın dış yüzeyinde renk solmaları, ocak yanıkları ya da başka türlü lekeler varsa bir kap içerisinde karbonat ve sirkeyi karıştırarak bir karışım elde edilir. Yanmış çaydanlık parlatma işlemi için ister fırça isterseniz de sünger yardımı ile çaydanlığın dış yüzeyi bu karışım ile ovalanır.
Çaydanlığın yanmış kısmına kadar su doldurularak içerisine limon tuzu eklenir. Ocağın altı açılarak suyun kaynaması sağlanır. On dakika bu şekilde kaynadıktan sonra ateş söndürülür. Çaydanlık çıkarılarak ılık su ile durulanarak temizlenir.
Çaydanlık gagasının alt tarafındaki keskin kenar en önemli rolü oynar: bir damla oluşur, kenarın hemen altındaki alan daima ıslak kalır. Bu damlanın boyutu, sıvının çaydanlıktan dışarı akma hızına bağlıdır.
Su kaynama noktasına geldiği anda çay makinenizi kapatın ve temizleyicileri ekleyin. Limon tuzu, sirke ve karbonat gibi malzemelerle hazırladığınız karışımı bir süre beklettikten sonra durulayarak pırıl pırıl bir çaydanlığa sahip olabilirsiniz.
KULLANIM ŞEKLİ: Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü çaydanlık veya su ısıtıcınıza doğrudan dökünüz. ETKİ SESİ kesilene ve kireç temizlenene dek bekleyiniz. Daha sonra çaydanlığınızı, su ısıtıcınızı bir kaç kez bol suyla durulayınız. Gerekirse işlemi tekrarlayınız.
Çaydanlığın içerisinde çamaşır suyu kaynatmak da etkili bir yöntem. Fakat çamaşır suyunu iyice arındırırken limon kabuklarından da faydalanabilirsiniz. Asidik özellik gösteren limon hem çaydanlığı parlatmaya hem de çamaşır suyunu iyice arındırmaya yardımcı olacak.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Mikrop barındırmaz, haşerat yaklaşmaz, sıcağa, kara, rüzgâra karşı çok dayanıklı. En önemlisi 700 dereceye kadar alev almaz.
4 çorba kaşığı kabartma tozunu 4 bardak sıcak suyla karıştırın. Kabartma tozunun çözülmesini sağlamak için karışımı iyice karıştırın. Karışımı çaydanlığa koyun ve yaklaşık bir saat bekletin ve çaydanlığın içini temizleyin. Çaydanlığın ağzını temizlemekte sorun yaşıyorsanız, bir şişe fırçası kullanabilirsiniz.
Limon Tuzu İle Çaydanlık Temizleme
Eğer sirke kullanmak istemezseniz bunun yerine çaydanlık içerisine iki yemek kaşığı limon tuzu ekleyerek 15 dakika boyunca kaynatınız. Ardından çaydanlığı bol su ile yıkayınız. Çaydanlıklarınız bu yöntemle de tertemiz olacaktır.
Nihale, özellikle mutfakta kullanılan, sıcak eşyaların konulduğu zemine zarar vermesini önleyen mutfak gereçleridir.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Asidik yapısı sebebiyle özellikle kireç temizliğinde hayat kurtarıcı olan limon tuzu ile birlikte yalnızca su kullanmanız yeterli. Çaydanlığın içini parlatma işleminde öncelikle kireçli bölümü kapatacak kadar su eklemeniz gerekiyor.
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Limon tuzu, su ısıtıcısı içerisindeki kirecin çözümünde oldukça etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri